Hava Durumu

Kadınlarımız; sağlığınızı önemseyin...

Yazının Giriş Tarihi: 10.01.2018 05:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.01.2018 05:44

RhondaByrne' nın kitabı "SecretthePower" da diyor ki; " İnsan içindeki gücün ve ne kadar mükemmel bir sistemin parçası olduğunu tam olarak anlar ve inanırsa hayatı o kadar hızlı değişmeye, güzelleşmeye başlıyor." 

Her işin başının sağlık olduğunu bildiğimiz ve sağlıklı olduğumuz zaman;paranın, aşkın, işin, başarının özetle dünyadaki her olayın zevkini alacağımızı çok iyi biliyoruz. Kısaca mutlu olmanın yolu sağlıklı olmaktan geçiyor...

Hayatımızın anlamı kadınlarımız; şimdi kendinize sorun bakalım, aşağıdaki sorulara ne cevaplar veriyorsunuz...

18 yaşından sonra her bireyin boy, kilo ve tansiyon ölçümünü yaptırması gereklidir.Öncelikle kilo takibinizi yapsanız bile mutlaka düzenli olarak bel çevrenizi ölçün. Kadınlarda 80 ve 88 cm'yi aşmanız durumunu önemseyin, hekiminize başvurun.

Tansiyonunuzu kaç ayda bir kontrol ettiriyorsunuz..??? Her yaş için normal değer, 120/80 mm/Hg. olarak belirtilmektedir.

Toplumumuzda artan obezite ve şeker hastalığını önemseyin. İnsülin direnciniz var mı diye kontrol edin. Açlık kan şekeri, tokluk kan şekeri, geçmiş üç aylık kan şekeri ortalamasını gösteren hemoglobinA1c ve vücuttaki insülin değerlerini ölçen testleri yaptırmanız sağlığınız açısından önemlidir. 

Ayrıca 40 yaş ve altında iseniz, sağlık sorununuz olmasa da,  daha önce yapılan testleriniz normal de olsa,  kolesterol, trigliserid, tam kan sayımı, sedimantasyon testlerini yukarıda belirtiğimiz insülin direnci testlerinize ilave olarak yılda bir kez yaptırın.

Uluslararası Kanser Ajansı'nın verilerine göre, Türkiye'de kadınlarda en sık rastlanan kanser türü olan meme kanserini önemseyin ve kendi kendinize "elle meme muayenesini" aralıklarla mutlaka yapın. Birkaç sefer yaptığınız muayene sonrası normal meme dokunuzu tanıyacak ve yeni bir kitle oluşması durumunu hemen fark edeceksiniz.Ülkemizdeki kadınların %65'i en kolay ve ücretsiz olan bu testi bile uygulamıyor biliyor musunuz?

Tarama amaçlı olarak 20 ile 30 yaş arasındaki kadınların üç yılda bir kez, 40 yaştan itibaren ise her yıl mamografilerinizi düzenli çektiriyor musunuz..? Mutlaka çektiriniz.

Hanımlarımızdaki 2. Sıradaki kanser türü olan rahim ağzı kanserinin teşhisinde önemli olan "papsmear" testini 20 yaşını geçen bayanların yılda bir kez yaptırmaları öneriliyor. Yaptırıyormusunuz?

Kemik erimesi erken tanı ile önelenebilen ve/veya geciktirilebilen bir hastalıktır. 15 dakikanızı ayırarak sonucu öğrenebileceğiniz bu kemik taramasını yaptırıyor musunuz? Menopoz sonrası bayanlar, kortizon kullananlar, şüpheli kemik kırıkları olanlar, fazlaca böbrek taşından muzdarip olanlar bu hususa dikkat etmeliler...
 

Vajinal Ultrason yaptırmayı ihmal etmeyin...Şikayetiniz olsa da olmasa da her kadının senede en az 1 kez vajinal muayene olması öneriliyor. Yumurtalık ve rahimleri daha iyi görebilmek için uygulanan bu yöntemle rahmin yapısı, doku bozulumu, tümorler veya kistler ortaya çıkabiliyor.

Özellikle sigara kullanıyorsanız, tozlu ortamlarda bulunuyorsanız, öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı gibi şikâyetleriniz varsa düzenli olarak solunum fonksiyon testlerinizi yaptırın.

40 yaşından itibaren her 5 yılda bir, 50 yaşından sonra her 3 yılda bir Gastroscopi ve Kolonoscopi yaptırmalısınız. Kolon kanseri açısından Gaitada Gizli Kan var mı diye baktırmalısınız...

Göz muayenesi ile hayat konforunuzu artırınız. Göz içi tansiyonu (glokom), göz zarı yırtıkları (Retina dekolmanı) ve özellike 40 yaş üstünde görme kusurlarının hayat kalitenizi bozmasına izin vermeyin...

Kalp muayenenizi, efor testinizi yaptırın, EKG'nizi mutlaka çektiriniz. 50 yaş ve üzerinde iseniz Efor Testi yaptırmayı unutmayınız...

En son diş hekimine ne zaman başvurdunuz, en az yılda bir ağız ve diş muayenesi yaptırıyor musunuz..?

Mesela andidepresan kullanıyorsanız bu ilaç ile hayata bağlanamayın, hekiminize de ısrar ederek antidepresan ilaçları bırakmayı ve  bu hususta bir psikologdan yardım almayı düşündünüz mü..???

Sağlık kampanyalarını takip edin, hareket etmek sağlığımıza ne kadar faydalı diye hiç sordunuz mu..?

Alerjilerinizi önemseyin...Sık geçirilen enfeksiyonlar, yaşanan mide-bağırsak problemleri, kullandığınız ilaçlardan fayda görmemek, çeşitli zamanlarda  cilt sorunları yaşamanızın altında bir madde alerjisi olabilir.

Tiroid bez rahatsızlıkları da son yıllarda artış gösterdiğinden Tiroid tetkiklerinizi de unutmayın...

Nice sağlıklı günleriniz olsun...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.