Hava Durumu

Hekimler; müjde için 14 Mart’ı bekliyor…

Yazının Giriş Tarihi: 09.03.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.03.2022 04:45

Hekimlerimiz, 14 Mart’ta yapılacak müjdeli açıklamaları bekliyor. Sağlık iş kolunda yaklaşık 42 sendika var. Tüm sendikalar geçmişten günümüze hekimler için mücadele etse de gelinen nokta yeterli olmadı. Başta TTB olmak üzere hekim sendikaları Hekimsen, Hekim Birliği ve Tabipsen ile birlikte Aile Hekimleri Federasyonu, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası, Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu, 14 Mart Tıbbiyeliler Derneği, Milliyetçi Hekimler Derneği, Hasta Hakları Derneği ve Hasta Hakları Platformu hekimlerin sorunlarının çözülmesine sahip çıktılar, bolca kulis yaptılar. Çalışmalar, koşturmalar sonuçlarını göstermeye, meyvelerini vermeye başladı, kanaatindeyiz.

Hekimlerin önceliği “Ücret” değil…

14 Mart Tıbbiyeliler Derneği ile Milliyetçi Hekimler Derneği, hekimlerin sorunları ile ilgili bir anket düzenlediler. Detaylarını da,  önümüzdeki günlerde açıklayacaklar. Bu anketin kanaatimizce, en kritik sorularından biri; “sorunların önem derecesinin sıralanması” idi. Gelen cevaplara göre ilk sırada gelecek kaygısı yer alırken ikinci sırada şiddet ve üçüncü sırada malpraktis var. Dikkati çeken ise ücret ve özlük haklarının, hekimler gözünde dördüncü sırada olması… Demek ki, hekimlerin önceliği ücret değil, bu da iyi bilinmeli, gözden kaçmamalı.. Gelecek kaygısı ise iyi analiz edilmeli, yarın ülkede hekim bulamazsınız, yetiştiririm deseniz de yetişmez…

Sağlık Çalışanlarının Hukuken Korunması Sempozyumu

Sağlık Bakanımız tarafından duyurusu yapılan, Adalet Bakanlığı ile ortak yapılacak olan Sağlık Çalışanlarının Hukuken Korunması Sempozyumu, 10 Mart günü Ankara’da, Türkiye Adalet Akademisi tarafından, belirlenen katılımcılar ile düzenleniyor.  Adalet Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının malpraktis davalarındaki tazminat sorunlarını çözmek için ortak yasa çalışması yapıldığını da biliyoruz. Çalışma ile ilgili gelen duyumlara göre de; hatalı tıbbi uygulama nedeniyle kesinleşen tazminat miktarları devlet tarafından ödenecek. Ayrıca Sağlık Bakanlığı bünyesinde Mesleki Sorumluluk Kurulu kurularak, kamu tarafından ödenen tazminatın hekim ve/veya sağlık çalışanına ihmali ve/veya kastı oranına göre rücu edilmesine karar verecek. Özel ve kamuyu kapsayacak şekilde yasalaşmasını bekliyoruz. (K:https://saglikagi.net/doktor-da-hasta-da-korunacak-davalar-artik-devlete/)

Konu ile ilgili açıklamasında, Adalet Bakanı Sayın Bekir Bozdağ;“sağlık çalışanlarıyla ilgili reform paketinin hekimlerin üzerindeki tazminat baskısını kaldıracağını söyledi. Cerrahi gerektiren bölümlerde tercihlerin azaldığını görüyoruz, nedenlerden biri artan tazminat davaları. Vatandaşlarımızın mağduriyeti de söz konusu olmayacak. Tazminatı gerektiren durum olursa tazminatı devlet ödeyecek” diyerek çalışmanın sonuçlarını da işaret etmiş oldu. Ayrıca; daha önce yapılan sağlıkta şiddet düzenlemelerinde bir takım aksaklıklar olduğunu belirten Bozdağ, "Bu aksaklıkları gidermek için biz esasında sağlıkla ilgili kanunda yer alan daha önce yaptığımız bir düzenlemeyi tutuklama nedeni var sayılan halleri içeren CMK'daki katalogun içerisine alıyoruz. Gördük ki uygulamada hâkimler ve savcılar bu kataloga bakıyorlar. Bunu, buraya aktarmak suretiyle hekimlere karşı şiddet eylemine karışanlarla, şiddet uygulayanlarla ilgili daha etkin bir tedbir uygulamasının önünü açıyoruz. (K: https://www.saglikpersoneli.com.tr/son-dakika/bakan-bozdag-doktorlari-baskidan-kurtaracagiz-h26126.html )

Müjdeler ne olabilir…

Çalışmaların nasıl gittiğini, Tabipsen Başkanı Ahmet Erçek’e sorduk. Sayın başkan;

Olmazsa olmaz, sağlıkta şiddetin önlenmesi için hekime ve sağlık çalışanına şiddetin katalog suçlar içine alınmasını,

Malpraktis kaynaklı tazminatların yıkıcı etkisinin önlenmesini,

Sabit döner sermaye ödemesinin merkezi bütçe (genel maaş) içine alınması,

Geçmiş dönemler için istenen mahsuplaşma taleplerinin bir defaya mahsus affedilmesini,

Değişken döner sermaye ödemelerinin hastane karlılığından bağımsız hale getirilmesini ve aynı statüdeki hekimlerde eşit olmasını ve tüm kurumlarda döner sermaye ödemesi olmasını,

Maaş ek katsayısının artırılmasını, ek göstergenin yükseltilmesini ve bu iyileştirmelerin 14 Mart Tıp Bayramında müjde olarak verilmesini talep ettiklerini ifade etti.

Hatırlayalım; hekimlik özveri ister…

Hekim, yaşamı boyunca mesleki bilgilerini güncel tutmak zorundadır, sürekli takip eder, Gece nöbetleri, hafta sonu nöbetleri, nöbet olmazsa icap görevleri ile yaşama devam eder, Hekimlik onurunun çiğnenmesine aldırmadan hastalarının tedavisine eder, Başkalarının dertleri ile dertlenip yaz, kış, yağmur, çamur, kar, bayram demeden görevine devam eder, Şiddet görse de arkasına dönüp şifa dağıtmaya yemin eder…

Hekimlerin haklarını tartışarak onları yıpratmayalım, kamuoyunun önüne atmayalım…

Dr. Feza Şen - 0 532 277 88 27  - Mail: fezasen@megamed.org   &   info@fezasen.com

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.