Hava Durumu

Genlerinize Göre Beslenin...

Yazının Giriş Tarihi: 24.08.2016 10:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.08.2016 10:06

Zayıflamadaki Trend Nutrigenetik çözümlerdir...

Genetik yapınız doğrultusunda sağlıklı, enerjik, uzun bir ömür sürdürebilmeniz için Nutrigenetik Testlerinizi yaptırarak sağlık yolculuğuna çıkabilirsiniz...

Nasıl mı; hep birlikte Nutrigenetik Yaklaşımları inceleyelim...

Gen nedir...  Gen; vücudumuzun yaşam için gerekli olan binlerce proteinden her birini nasıl, ne zaman ve nerede yapacağına ilişkin talimatları içeren bir (DeoksiriboNukleik Asit) DNA molekülünün bölümüdür.Tek yumurta ikizleri hariç olmak üzere, tüm insanların DNA'larının içerdiği bilgilerde küçük farklılıklar bulunmaktadır. Her birimizi benzersiz yapan da işte bu farklılıklardır.

Nutrigenetik nedir... Nutrigenetik; bireysel genetik yapımızın beslenme tarzımıza ve beslenme kaynaklarına verdiği cevaba göre yapılan beslenmedir.

Bireysel ideal beslenme ve egzersiz programımızı gerçekleştirme yolculuğumuzda nerede olmamız gerektiği hakkında bizlere net bilgiler veren trend çalışmadır.

Hastalıkların bir kısmının doğrudan çevresel etmenlerle ortaya çıktığını biliyoruz. Bulaşıcı hastalıklar bunun en tipik örneğidir. Bazı hastalıklar ise tamamen genetik yapımızdan kaynaklanmaktadır. Örneğin, fenilketonüri, kistikfibrozis, orak hücreli anemi gibi hastalıklar genetik yapıdaki bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıkların ortaya çıkmasının engellemek için bireyin yapabileceği bir şey yoktur.

Bir de genetik yapıdaki yatkınlıklar neticesi yaşam tarzı ve dış çevre ile ilgili faktörlerden olumsuz etkilenerek oluşan hastalıklar vardır. Örneğin, obezite, kalp hastalıkları, diyabet, osteoporoz, beyin damar hastalıkları ve kanserler....

İşte bu hastalıklar; hem genetik, hem yaşam tarzı, hem de yaşadığımız çevre ile ilgili faktörlerin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır.

Üstelik bu hastalıklar son yıllarda en çok ölüm sebebi olan hastalıklardır, Dünya Sağlık Örgütüne göre...Ve bizler için en önemli hastalık grubudur.

Bu gruptaki hastalıklarda eğer bireyin genetik yatkınlığı bilinirse başta beslenme olmak üzere yaşam tarzı düzenlemeleri ve uygun tıbbi kontroller ile obezite ve diğer hastalıkların ortaya çıkması önemli ölçüde engellenebilir,  Tabi ki bireyin tavsiyelere uyması doğrultusunda...

Nutrigenetik Testler; genetik ve çevresel faktörler ile ortaya çıkan hastalıkları önlemek, başlangıcını ertelemek, yani sağlıklı yaşadığımız süreyi uzatmak üzere tasarlanmış ve uzun araştırma ve yüksek yatırımlı bir Ar-Ge ile geliştirilmiş testlerdir.

Bazı nutrigenetik yaklaşımların Avrupa'da sunulduğu yıl "Best MedicalPractice in Europe" ödülü almış olduğunu da biliyoruz...

GENETİĞİNİZE GÖRE SİZE ÖZEL (KİŞİYE ÖZEL) BESLENME NASIL OLUR...

Genleriniz ile besinlerle aldığınız besin öğeleri (karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller) dengede olmadığında ne yazık ki kilo sorunları ile karşılaşabiliyoruz.  Kendi genotipinize göre oluşturulan bir diyet modeli ile besin öğesi gereksiniminizin yanı sıra genetik özelliğinize göre ihtiyacınız olan vitamin - mineral gereksinimleriniz de bireysel bazda belirlenecektir. Böylece gereksiz vitamin - mineral kullanımı ve bunun zararlarından da korunmuş olursunuz.

Bazı bireyler karbonhidratlı besinleri fazla tükettiklerinde kilo alırlar, bazıları ise fazla yağ alımı ile daha hızlı kilo alırlar. Kişilerin hangi besin grubuna daha duyarlı olduğunu anlamanın tek yolu ise genotipe bakmaktır.

Genetik yapıya göre karbonhidrat, protein ve yağ gereksinmesinin belirlenmesi kilo yönetiminde (kilo alma/kilo verme) başarıyı da beraberinde getirmektedir. Diğer bir deyişle, genetik şifrenizin çözülmesi ile kilo vermeniz çok daha kolaylaşacaktır.

Tüm bunların yanı sıra genetik yapınıza göre hangi egzersiz yönteminin size kilo vermede daha fazla yarar sağlayacağını da öğrenmiş olacaksınız. Böylece kendinizi harap etmeden tamamen size özgü bir egzersiz modeli de oluşturulmuş olacaktır.
Unutmayınız; Nutrigenetik Testler, kanıta dayalı bilimsel bir uygulamadır; gıda intolerans testi değildir.

Bu testlerin sonucuna göre

Antioksidan ve detoks ihtiyacınızı,

Farklı yağ türlerine olan ihtiyacınızı,

İnflamasyondan korunma ihtiyacınızı öğrenebilir;

Tüm vitamin ve mineral ihtiyacınız hakkında bilgilenir,

Tuz, alkol, kafein duyarlılığınıza göre bir günlük yaşam tarzı seçebilirsiniz...

Ayrıca beslenme alışkanlıklarınızda önemli yeri olan Gluten ve Laktoz İntoleransı hakkında nasıl bir davranış tarzı geliştireceğinizi belirlersiniz...

Hatta sizin için doğru olan egzersiz düzeyi hakkında da bilgiler elde edebilirsiniz...

Her zaman sorularınız için fezasen@bursahayat.com.tr adresinden ve 0532 2778827 nolu telefondan arayabilirsiniz...

Nutrigenetik Testler ile ilgili nasıl yapıldığını Sağlık Dünyası Diyetisyenlerinden Elif Nur Köprücü'ye sorduk... Kendisi; "uygulamanın kolay olduğunu, kendilerinin yanak içi mukozadan pamuklu bir çubuğun sürtülmesi ile alınacak doku örneğinin analiz edilmesiyle yapıldığını" ifade etti. " Örnek alma işlemi yaklaşık 2 dakika sürer. Raporunuz 4 hafta içinde size ulaştırılır." Diye de ekledi...

Hekim olarak bize göre Metabolik Hastalıklarda unutmamamız gereken bir doğru ise şudur:

"Farklı bir coğrafyadaki toplumda başarılı olmuş bir tedavi ya da diyet programı Türk toplumundaki bireylerde başarılı olamayabilir.

Bunun sebebi coğrafyalar arası metabolizma farklılıklarına sebep olan kalıtımsal çeşitlilikler ve farklı beslenme ve egzersiz alışkanlıkları gibi çevresel faktörlerdir."

İnsanDNA'sında yer alan bu genetik çeşitlilikler, bireyler arasındaki metabolik farklılıkların ana sebebidir ve kişiye özel beslenme ve egzersiz programlarının bu

faktörler göz önünde bulundurularak hazırlanması gerekir.

Genetiğinize göre sizlere özel beslenme kendinize vereceğiniz hediyedir...

Sağlıklı günler dilerim...

 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.