Hava Durumu

Genel sağlık taramaları hayat kurtarır...

Yazının Giriş Tarihi: 15.01.2020 06:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.01.2020 06:50

Genel sağlık taraması, halk arasındaki adıyla "Checkup"

"CheckUp"; gizli kalmış olası hastalıkları erken dönemde tespit ederek, önlem almayı ve böylece kişinin sağlıklı kalmasını amaçlayan genel sağlık taramasıdır. Koruyucu sağlığın temelinde, hastalanmadan önce gerekli önlemleri almak ve sağlığı korumak var.

Erken tanısı konulan hastalık; daha kolay tedavi olmakta ve ölüm riskleri en aza indirilmekte..

İşte bu yüzden  "CheckUp" programları genç, yaşlı demeden her yaş grubu için önem taşıyor.

Düzenli olarak yaptırılacak sağlık kontrolleri sayesinde, gizli kalmış ve ileride hastalığa yol açabilecek problemler belirlenerek, gerekli önlemler zamanında alınabiliyor.

Kadınlarımız özellikle önemsemeli...

  1. Kadınlarda en sık rastlanan kanser türü olan meme kanserini önemseyin ve kendi kendinize "elle meme muayenesini" aralıklarla mutlaka yapın. Birkaç sefer yaptığınız muayene sonrası normal meme dokunuzu tanıyacak ve yeni bir kitle oluşması durumunu hemen fark edeceksiniz. Ülkemizdeki kadınların %65'i en kolay ve ücretsiz olan bu testi bile uygulamıyor biliyor musunuz?

  1. Tarama amaçlı olarak 20 ile 30 yaş arasındaki kadınların üç yılda bir kez, 40 yaştan itibaren ise her yıl mamografilerinizi düzenli çektiriyor musunuz?

  1. Hanımlarımızdaki 2. Sıradaki kanser türü olan rahim ağzı kanserinin teşhisinde önemli olan "papsmear" testini 20 yaşını geçen bayanların yılda bir kez yaptırmaları öneriliyor.

  1. Vajinal Ultrason yaptırmayı ihmal etmeyin. Şikayetiniz olsa da olmasa da her kadının senede en az 1 kez vajinal muayene olması öneriliyor. Yumurtalık ve rahimleri daha iyi görebilmek için uygulanan bu yöntemle rahmin yapısı, doku bozulumu, tümorler veya kistler ortaya çıkabiliyor.

Erkek, bayan demeden "Genel Sağlık Taraması" yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz?

  1. Boy, kilo ve tansiyon ölçümünü düzenli yaptırın: Öncelikle kilo takibinizi yapsanız bile mutlaka düzenli olarak bel çevrenizi ölçün. Erkeklerde bel çevrenizin 94 ve 102 cm'yi ve bayanlarda 80 ve 88 cm'yi aşması durumunda hekiminize başvurun. Tansiyon ölçümlerinizde her yaş için normal değer, 120/80 mm/Hg olarak kabul edilmekte. Bu sınırın aşılması durumunda hemen ilaca başlamayın, mutlaka bir hekimin kontrolünde olun.

  1. Obezite ve şeker hastalığını önemseyin: Açlık kan şekeri, tokluk kan şekeri, geçmiş üç aylık kan şekeri ortalamasını gösteren hemoglobinA1c ölçümlerinizi yaptırın. Sağlık sorununuz olmasa da,  kolesterol, trigliserid, tam kan sayımı ve sedimantasyon testlerini yukarıda belirtiğimiz insülin direnci testlerinize ilave olarak yılda bir kez yaptırın.
  2. Ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alan "Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı" yani "KOAH" hastalığını önemseyin: Özellikle sigara kullanıyorsanız, tozlu ortamlarda bulunuyorsanız, öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı gibi şikâyetleriniz varsa düzenli olarak solunum fonksiyon testlerinizi yaptırın.

  1. Mide bağırsak sisteminizin değerlendirilmesi için 40 yaşından itibaren her 5 yılda bir, 50 yaşından sonra her 3 yılda bir Gastroscopi ve Kolonoscopi yaptırmalısınız. Kolon kanseri gerçeğini unutmayın, Gaitada Gizli Kan var mı diye baktırın...

  1. 50 yaş ve üzeri erkeklerde kanser nedeni sıralamasında ilk 3'te yer alan prostat kanseri açısından Prostat Spesifik Antijen (PSA) ölçümü, prostat muayenenizi yaptırınız...

  1. Hepatit B, C ve HIV gibi kan yoluyla bulaşan hastalıklar açısından genç yaşlı demeden düzenli aralıklarla kontrolden geçmesinde fayda vardır.

  1. Kalp muayenenizi ve efor testinizi ihmal etmeyin: EKG'nizi mutlaka çektiriniz. 50 yaş ve üzerinde iseniz Efor Testi yaptırmayı unutmayınız... Uzun süre sigara içmiş, yaşı 60'ın üzerinde olan bireylerin ana atardamar olan 'aort'un genişlemesine ultrasonu ile baktırmasında fayda vardır.

  1. Karaciğerinizi kontrol ettirmeyi ve Tiroid testlerinizi de yaptırmayı ihmal etmeyin.

  1. Göz muayenesi olmazsa olmaz: Göz içi tansiyonu (glokom), göz zarı yırtıkları (Retina dekolmanı) ve özellikle 40 yaş üstünde görme kusurlarının hayat kalitenizi bozmasına izin vermeyin...
  2. Yılda en az bir defa diş hekimine ağız ve diş sağlığınız için kontrole gidin, gerektiğinde psikologdan yardım almayı düşündünüz mü?

  1. Sık geçirilen enfeksiyonlar, yaşanan mide-bağırsak problemleri, kullandığınız ilaçlardan fayda görmemek, çeşitli zamanlarda cilt sorunları yaşamanızın altında bir madde alerjisi olabilir. Alerjileriniz var mı diye de araştırmanız faydalıdır.

  1. Kemik erimesi erken tanı ile önlenebilen ve/veya geciktirilebilen bir hastalıktır. 15 dakikanızı ayırarak kadın, erkek demeden sonucu öğrenebileceğiniz bu kemik taramasını yaptırıyor musunuz?
  2. Mutlaka hareket edin: Haftada en az 3 ve daha üzeri gün en az bir saat kadar yürümeye özen gösterin.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.