Hava Durumu

Doğru beslen, depresyonu yen

Yazının Giriş Tarihi: 26.04.2017 10:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.04.2017 10:29

Eksikliğinde Depresyon oluşturan;

Aminoasitlerin;Tirozin,Triptofan,Fenilalanin olduğunu,

Vitaminlerin; Vitamin C, Vitamin B1 (Tiamin), Vitamin B6 (Pridoksin), Vitamin B9 (Folik Asit), Vitamin B3 (Niasin),  Vitamin B12 (Siyanokobalamin) ve Vitamin D olduğunu;

Yağların;Omega 3 yağ asitleri EPA-DEHA olduğunu ve

Minerallerin;Selenyum, Magnezyum, Çinko ve Demir olduğunu biliyoruz.

DEPRESYONDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ:

Proteinden yüksek beslen, uyanık kal :

Fenilalanin, Tirozin ve Triptofanamino asitlerine olan ihtiyacınızı karşılamak için eski ve/veya taze kaşar peyniri,   kırmızı mercimek, dana karaciğeri, yer fıstığı, yeşil mercimek, börülce, bakla, dermason fasulye, buğday rüşeymi, bezelye, nohut, hindi eti, dana eti, buğday rüşeymi, keten tohumu, iç ceviz ve iç badem yemeniz yeterlidir. UnutmayınProteinden yüksek gıdalar uyanıklığınızı artırır. Düşük selenyun alımı ile depreyon arasında ilişki mevcuttur:

Bir üst maddede saydığımız besinler aynı zamanda selenyum açısından da zengindir.

Omega 3'den zengin besinleri tercih edelim:

Son dönemlerde birçok hekim, depresyon tedavisi esnasında, antidepresan ilaç ile birlikte omega-3 de başlarlar. Omega-3 yağ asitleri kaynakları yağlı balıkları  (hamsi, uskumru, somon, sardalyavb) çokça tüketelim. Keten tohumu ve cevizden de bitkisel kaynaklı omega 3 kaynaklarıdır. Sizler öncelikle EPA ve DEHA değeri yüksek olan balıkları tercih ediniz.

Vitaminlerden B12 ve FolikAsiti öncelikle tüketiyoruz:

B12 diğer adıyla Siyanokobalaminden yüksek gıdalar; dana karaciğer, dana böbrek, dana dil, akdeniz kara midyesi, istavrit, tirsi, barbun, hamsi, palamut, alabalık ve deve kuşu etidir. B12 vitamini içeren bu listedeki gıdalardan balıkları tükettiğimizde omega 3 eksikliklerinide gidermiş oluruz.

Folik Asit diğer adıyla folat yada B 9 vitamini eksikliklerin, gidermek için ise; kırmızı veya yeşil mercimek, ıspanak, pazı, buğday rüşeymi, yer fıstığı, maydanoz, ısırgan otu, brokoli, ebegümeci, dere otu, siyah turp ve yumurta öncelikle tüketilmelidir.

Bol bol D vitaminini bol alın:

Araştırmalar D vitamini eksikliği olan kişilerde daha yüksek oranda depresyon izlendiğini belirtiyor.

D vitaminini gıdalar ile almak isterseniz ise tirsi, palamut, istavrit, hamsi, zargana, lüfer, alabalık, yumurta, tereyağı, sardalya tüketebilirsiniz... D Vitamini dış destek olarak almanızı da önemle tavsiye ederiz...

Antioksidanlardan zengin beslenmeyi de ihmal etmeyelim:

Beta karoten, Vitamin C ve E vitamini gibi antioksidanlar, serbest radikallere bağlanır ve onların yıkıcı güçlerini dengeler. Araştırmalar beynin özellikle serbest radikal hasarı için risk altında olduğunu göstermektedir.

Beta-karoten kaynakları olarak kayısı, brokoli, kavun, havuç, karalahana, şeftali, balkabağı, ıspanak sayılır.

Önemli C vitamini kaynakları olarak ise maydanoz, çarliston biber, yeşilbiber, dolma biber, roka, brüksel lahanası, brokoli, dere otu, rezene, çilek, greyfurt, portakal ve kivi önerilmektedir.

E vitamini olarak ise kavrulmamış yağlı tohumlar önceliklidir ki bunlar alaca tipi ayçiçeği, iç fındık, iç badem, soğuk sızma zeytinyağı, siyah zeytin ve buğday rüşeymi'dir.

Öğünlerinizde ev yoğurdu ve kefiri de tüketmeye özen gösteriniz.

Yukarıda saydığımız gıdaları tükettiğinizde içeriklerinde bolca bulunan B1, B3 ve B6 vitaminleri ile çinko, magnezyum ve kalsiyumu da tüketmiş olacaksınız.

DEPRESYONDAN UZAKLAŞMAK İÇİN KESİNLİKLE YAPMAYALIM:

Unlu, şekerli gıdaların eskiye nazaran daha az tüketelim,

Gluten duyarlılığımız var mı diye intolerans testi yaptıralım,

Karbonhidrat tüketmek zorunda kalırsak kepekli tahılları öncelikle tüketelim,

Vegan beslenmeden uzak duralım, mutlaka yapacaksak bir uzmanına danışalım,

Bitkisel Omega 6 yağları kullanmaktan kaçınalım,

Hipoglisemi nöbetlerinden uzak duralım,

Alkol ve kafeinden de uzak durmak faydalıdır,

Fazla kiloların azaltılması da depresyonun tedavisinde önemlidir.

Eksikliğinde depresyon oluşturan gıdaları öncelik sırasına göre sıraladık ve bu işlem için diyetisyenimiz Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanındaki doğruluğu kanıtlanmış bilgileri sizler için derledi. Verdiğimiz gıda önerilerine baktığınızda çokta bilinen bir beslenme tarzı olan Akdeniz Tipi Beslenmeyi önerdiğimizi göreceksiniz...

Sağlıklı günlere doğru beslenme ile ulaşabilirsiniz...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.