Hava Durumu

Detoksun en kolay yolu; hamam...

Yazının Giriş Tarihi: 02.05.2018 08:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.05.2018 08:34

Uzun ve sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenme, iyi uyku, stresten uzaklaşma ve egzersiz yapmanın yanında, toksin denilen vücut için zararlı maddelerin atılması için "detoks" kürleri tavsiye edilmektedir.

Detoks deyince; özel diyetler ile doktor kontrolünde su, sebze suyu veya meyve suyu rejimleri, vücudu toksinlerden arındıran ve temizlenmesine yardımcı olan bazı vitamin ve amino asitlerin kullanımı, bitki rejimleri, şelasyon tedavileri, homeopatik tedaviler, yosun banyoları, sauna, hamam, kaplıca, hipertermik seanslar (terleme), kolonhidroterapi (kolon temizleme), ozon terapi, ozon sauna gibi uygulamaları sayabiliriz.  Bu uygulamalardan en kolay ulaşacağımız ise hamamdır.

'Türk hamamı' aslında Osmanlı'nın; Roma İmparatorluğu'nun ardından Bizans'tan devralıp geliştirdiği topluca yıkanma kültürünün bir yansımasıdır. Dünyevi olanla hayali olanın kaynaştığı bu mekânlarda su ile bedenler temizlenirken; kıvrım kıvrım süslemeli kubbelerden içeri süzülen ışık ile ruhlar arınıyormuş gibidir.

Osmanlı'da uzunca bir dönem toplumun bütün kesimlerinin en önemli eğlence ve rahatlama merkezi olan hamam; sıcak ve nemli ortamın verdiği arınma duygusunun yanı sıra günlük hayatın sıkıntılarından uzaklaşılabilen ve belki de içinde yaşanılan toplumun baskılarından soyutlanma hissi verebilen bir yerdir.

Kadınlar içinde hamam, sosyal hayata rahatça karışabilen ve özgürlüklerin yaşandığı bir mekândır. Osmanlı 'da hamam aynı zamanda bazı geleneklerin sürdürüldüğü, nesilden nesile aktarıldığı önemli bir ritüel mekanıydı. Kadınlar özel günlerde topluca hamama gider, olayın niteliğine göre bu özel günler kırk hamamı, gelin hamamı, 'adak hamamı diye tanımlanırdı.

18.yy'da termomineral suların analizlerinin yapılması ile 'medikal hidroloji' gelişmeye başlamış ve mineralli suların tedavi amacıyla kullanılması bilimsel olarak ele alınmaya başlanmıştır. Günümüzde de banyo ile tedavi: "Balneoterapi" diye tanımlanmakta olup "Balneoloji"  ise termal ve/veya mineralli suların, peloidlerin ve gazların uygun doz ve sürede kür tarzında tedavi amaçlı kullanımıdır.

Temelde, vücudu terleterek vücuttan zararlı maddelerin atılması, kasların gevşemesi, fiziksel ve ruhsal rahatlama prensibine göre sauna veya hamama gidilebilir. Ancak sauna ve hamam birbirinden farklıdır. Kuru hava ile 90 derece ısı ve yüzde 10-15 nem ile terleme yapılan alanlar saunadır. Hamamlarda ise 45-50 derece sıcaklık, yüzde 70-80 nem ve buhar mevcuttur.

Günlük hayatta terleyen, güneşten etkilenen, yıpranan derinin tekrar yenilenmesi, kendine gelebilmesi, toksinleri atması için sadece duş almak yetmediği durumlarda; sıcak göbektaşı üzerinde uzanmak kaslarından gevşemesini ve vücuda önceden yüklenen tüm negatif enerjiden kurtulmanızı sağlar,

Sauna terle toksin atma için en uygun tedavi odalarındandır. Aynı zamanda vücudu uzun vadede daha dayanıklı hale getirecektir. Ancak keyif için yarım saatten fazla vakit ayırabilirim diyorsanız kesinlikle hamam tercih edilmeli."

Hamam detokstur çünkü:

  1. Terleme sırasında buhar; toksinleri derinin yüzeyinden temizler,
  2.  Buhar uygulaması vasküler akımı iyileştirir, hücresel seviyede oksijenlenmeyi arttırır,
  3. Isı etkisiyle endorfin ve serotonin isimli mutluluk hormonları salgılanır bu sayede stres hafifler, vücut gevşer, dinlenir ve zihin açılır,
  4. Hamamda yapılan kese işlemi tüm deriyi derinlemesine temizler, derideki kan akışı hızlanır. Bu sayede daha iyi dolaşım daha bol oksijen ile daha ferah, taze ve genç bir tene sahip olunur,
  5. Hamamda terlerken toksinlerden kurtulduğumuz gibi sıcak ılık soğuk su geçişleri ile lenf sistemi temizlenir,Sistemsel kan dolaşımını artar,
  6. Kas gerginliklerini ve ağrılarını giderir ve kısıtlı eklemleri açar,
  7. İmmun sistemi destekler, bedenin metabolik aktivitesini arttırır,
  8. Bedendeki yağ ve depo toksinlerden arınmak için etkilidir. Hamama giderek buhar sıcaklığı sayesinde yağ yakımı hızlandırır.
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.