Bu uyarıyı katıldığım bir sağlık zirvesinde, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar hocamız söyledi.
Sayın Ünüvar; aileleri, çocuklarımızın "4 A" olarak nitelendirilen "araç", "asansör", "abur cubur" ve "akıllı cihazlardan" uzak tutmaları için uyarıda bulunuyor...
Bilgi, paylaşıldıkça büyüdüğü için sizlerle paylaşmak istedik.
Ayrıca Diyabet Haftası nedeniyle sizlere önerimiz;
ÇOCUKLARINIZA ŞEKER VEREREK ÖDÜLLENDİRMEYİN...
Bebelerimize, çocuklarımıza; kendi ellerimizle uyuşturucu olan, bağımlılık yapan "beyaz zehir" şekeri ve şekerli mamulleri vererek hastalıklara davetiye çıkarmayın...
Anneanneler, babaanneler, dedeler, aile içinde dengeyi elinde tutmak adına çocuklarını taraflarına çekmeye çalışan ebeveynler, dayılar, teyzeler sizlere hekim olarak sesleniyorum.
Çocuklarımıza ödül olarak verdiğimiz şeker ile bilmeden alkol verdiğimizi biliyor muyuz?
Aşırı şekerli gıda tüketenlerde şeker, alkole dönüşüyor.
Sağlıklı sindirim florası olanlarda durum;
Vücudumuzda sağlıklı sindirim; bağırsaklarımızda faydalı bağırsak florasının varlığında oluşuyor.
Sağlıklı floranın varlığında tükettiğimiz karbonhidratlar ve şekerli ürünlerin sindirilmesi ile şeker (glikoz) açığa çıkıyor. Şekerin parçalanması olayına glikoliz diyoruz. Ve sağlıklı insanlarda glikoliz adı verilen biyokimyasal işlem ile şeker; oksijensiz ortamda laktik asit, su ve enerjiye dönüşür. Dolayısıyla sağlıklı bağırsak florasına sahip çocuklarımızda aşırı miktarda tüketilmeyen şekerlerde sorun yok.
Bağırsak florası bozuk olanlarda durum;
Bağırsak flora bozukluğu özellikle;
Sağlıklı bağırsak florasında bir miktar Candida'nın olması normaldir.
Fakat yukarıda saydığımız nedenlerle bağırsak florasında bulunan bifidobakteriler ve laktobasil adlı faydalı flora dengesi Candida lehine bozuluyor.
Böyle bir durumda çocuklarımızın bağırsaklarında fırsatçı flora yani Candida denilen maya mantarları artış gösteriyor. Mayaların aşırı çoğaldığı bir vücutta Candidalar glikozu ele geçiriyor çünkü maya mantarları şeker yani glikozla besleniyor. Candidalar, şekerle beslendikçe karbonhidratlı besinlere olan açlığımızı da körüklüyor ve daha çok tatlı aramaya başlıyoruz.
Candidalar; gıdalardan aldığınız sofra şekeriyle imal edilmiş ürünler ile unlu mamulleri önce piruvat'a sonrada asetaldehid ve karbondioksite dönüştürüyor.
Asetaldehid ise hem karaciğer hem de mantarlar tarafından etil alkole dönüştürülüyor.
Görüyoruz ki; bolca şeker tüketen çocuklarımızın vücudu alkol üreten bir imalathaneye dönüşmüş.
Alkol tüketmeden "sarhoş gibi davranan" yetişkinler olabilir mi?
Evet, olabilir...
Şu an tıp dünyasında hiç alkol almamış yetişkin bireylerde görülen "karaciğer yağlanmalarının" sebebi aşırı şeker ve unlu mamuller ile beslenmek...
Yetişkin bireylerde:
Yetişkinlerin bağırsaklarında da artan mayaların; aşırı çoğalarak karbonhidratlardan alkol ürettikleri ve kişiyi sürekli "sarhoş" durumuna soktukları biliniyor.
Şekerli gıdaları tükettikten sonra oluşan mutluluk durumunun sebebi bu aslında...
Neler yapabiliriz...
Sağlıklı bir gelecek için "ÇOCUKLARIMIZA ÖDÜL OLARAK ŞEKER VEREREK HASTA ETMEYELİM."
Bu öneriye uyalım ve bu öneriyi çevremizle paylaşalım...