Hava Durumu

Çalışan bireyler sağlıklı beslenemiyor

Yazının Giriş Tarihi: 31.01.2018 07:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.01.2018 07:09

Sanayi işletmelerinde süreçleri yöneten, beyaz yakalı diye tanımladığımız bireylerin beslenme alışkanlıkları üzerine yapılan "Metropollerde Yaşayan Beyaz Yakalıların Kaliteli Yaşam Algısı ve Beslenme Alışkanlıkları" araştırmasının sonuçlarını inceledik.Gördük ki geçim derdi, sağlıklı olmanın önünde geliyor. Çalışma hayatımızın koşulları bizleri sağlıksız kılıyor.

  • Beş kişiden biri öğün atlıyor

Beslenme alışkanlıklarının en önemlisi öğün düzenine dikkat edilmesi iken araştırmaya göre en fazla atlanılan öğünler sabah kahvaltısı, öğle yemeği...  Akşam yemeği ise en az atlanılan öğün.

Sabahları iştahları olmadığı için kahvaltı etmeyenler % 54.

Çalıştıkları işyerlerine yakın, sağlıklı ürünler sunan cafe/lokanta bulamadığı için öğle yemeği yemeyenlerin oranı ise % 26.

8 saatten fazla çalışanlar ise akşam yemeğini daha fazla atlayanlar arasında yer alıyor.

Akşam yemeğinin atlanmasındaki en önemli nedenlerin başında ise işten eve geç gelindiği için geç saatte yemek yememek için öğün atlanıyor.

Hafta sonu çalışanlar, daha çok öğün atlıyorlar. Araştırmaya göre hafta sonu çalışmayanlarda öğün atlamayanların oranı ise % 30...

Hafta içinde ortalama 3 öğün besin tüketiyorlar.

%17'lik bir popülasyon hiç sabah kahvaltısı yapmıyor.

Öğle yemeği yemeyenlerin oranı  % 12 ve akşam yemeği yemeyenlerin oranı ise yüzde 5 civarında.

  • Öğün atlamamaya kadınlar erkeklere göre daha çok dikkat ediyor.
  • Öğün atlamanın sebebi vakitsizlik

Bireyler yoğun iş tempolarından dolayı vakitsizlik nedeniyle öğün atlıyorlar.

Vakit olmadığı için sabah kahvaltısı yapmayanların oranı % 55 iken öğle yemeği yemeyenlerin oranı ise % 70 civarında.

  • Neleri yiyoruz

Vakitsizlik nedeniyle hazır unlu mamul kullananlar, araştırmaya katılanların üçte biri. Yaş ilerledikçe pastane ürünlerinin tüketimi azalıyor.

En çok kullanılan kahvaltılıklar; yumurta, peynir, zeytin.

Öğlen yemeklerinde ev yemekleri birinci sırada iken sağlıksız tarz olan fastfood tüketimi ise ikinci sırada yer alıyor.

  • Sağlıklı beslenme bilinci olanlar daha çok fiziksel aktiviteye zaman ayırıyorlar

Araştırmaya göre beyaz yakalı çalışan kesimin yaklaşık 1/3'ü fiziksel aktivite yapmıyor.

Sağlıklı beslendiğini belirtenlerde haftalık düzenli aktivite yapma eğilimi daha fazla iken, sağlıklı beslenmediğini belirtenler herhangi bir spor/fiziksel aktivite ile ilgilenmediklerini de belirtiyorlar.

En çok tercih ettiğimiz fiziksel aktivite ise yürümek...

  • Mesai düzenimiz; sağlıklı yaşamın gereklerini yapmamıza engel oluyor

Araştırmaya göre haftalık ortalama 9 saat çalışan beyaz yakalı kesimin % 59'u hafta sonu da çalışıyor.

Erkekler ve orta-üst düzey yöneticiler hafta sonu çalışma oranı yüksek olan kesim. Uzun çalışma saatleri; sağlıklı yaşam için gerekli olan aktiviteleri yapmamıza engel oluyor.

  • Yedi saatten fazla uyumuyoruz

Araştırmaya göre çalışan kesimim üçte biri de yedi saatten az uyuyor.

% 17'si sekiz saatten fazla uyuyor. Ayrıca yapılan uykunun kesintisiz ve karanlık ortamda olması da çok önemli.

  • "Sağlıklı Beslenme Nedir" sorusuna verilen cevaplar:

Birinci sırada "düzenli öğünlerde beslenmek", İkinci sıra da "düşük kalorili beslenmek" Üçüncü sırada ise "organik ürün tüketimi" ifade ediliyor.

Yaş ve eğitim seviyesi ilerledikçe sağlıklı beslenmeye daha çok dikkat ediliyor.

Araştırmaya katılanları üçte ikisi sağlıklı beslendiğini düşünüyor.

Hekim olarak diyoruz ki; geçim derdi, sağlıklı olmanızın önüne geçmesin. Çalışma hayatımızın koşulları ne olursa olsun sağlıklı kalmak için doğru olanı yapmaya özen gösterin.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.