Hava Durumu

Bir yemin ettim ki dönemem!

Yazının Giriş Tarihi: 15.03.2017 09:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.03.2017 09:56

"Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi,

Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi..." derken Kanuni Sultan Süleyman sağlığın tüm zamanlardaki önemine  ne kadar güzel işaret ediyordu...

Gelin 14 MART TIP Bayramı dolayısıyla sağlık mesleğine gönül verenleri, doktorları yakından tanımaya çalışalım... Özünde, karşılıksız hizmet ve fedakârlık olan mesleklerden birisi de hiç şüphesiz hekimliktir. Hekimlik mesleğinin bir tarafında yaşam diğer tarafında ölüm vardır.

Değerli bir hekimin bir anısı ile Hekimliğin ve Sağlıkçı olmanın önemini sizlere ifade etmeye çalışacağım.

"Gözlerini gözlerime dikti, "sizinle özel konuşmak istiyorum" dedi güçlükle. Son günlerindeydi, düzelmesi imkânsız bir kan hastalığı ile bir yıla yakın bir süredir boğuşuyordu. Eşi ve çocukları onu bir dakika bile yalnız bırakmıyor, olanaksız bir iyileşme için gözlerinin içine bakıyorlardı... "Biliyorum" dedi, "umut yok, yakın bir zamanda öleceğim, ne olur beni yorma, eşim, çocuklarım her şeyin yapılmasını isteyeceklerdir, boş ver, beni uğraştırma. Doktorum;  onlara bir şey anlatma" dedi ve ekledi, "bu konuşmayı bilmesinler." Ben bir hekimim ve son ana kadar bir hekim ne yapmalıysa onu yaptım, tıbbi desteği kesmedim tabii, ama gözlerinin içine de bakamadım hiç. Sonraki günlerde onu kaybettik.

Sevgili Hocam Prof.Dr Akif Berki, "Her kaybettiğim hastamla benim de bir yanım ölür" derdi ve çok haklıydı..."

Çünkü "Her hekimin hastası öldüğünde onun da bir tarafı ölür gerçekten."

Hekim; hastasının halleriyle hâllenmeyi bilendir... Hekim olmak için gidilen yol bir o kadar zor ve meşakkatli aslında... Üniversite sınavında tıp fakültesini kazanmak için gereken puanlar oldukça yüksek olduğundan çok çalışmalı bir lise hayatı sizi bekliyor, eğitim süresi 6 yıl ile en uzun eğitim sürelerinden biri, okuması güç ve zor, kitapları pahalı,  okul harçları yüksek, hocaları yüksek beklentili... Bitti mi sıkıntılar, tabi ki hayır... Daha 6 yıllık eğitim bitti ve hekim oldunuz... Şimdi sırada uzman hekim olmak var... Uzman hekim olmak için de geçtiğiniz sıkıntılı yolun bir tekrarı daha var önünüzde... Bu zorlu yolculuktan sonra gelinen nokta ise hayata yeni başlangıç noktası... Hiç zaman kaybetmediyseniz yaşınız yaklaşık 30 olmuştur... Kısaca yolun daha başı...

"Tıbbın para kazanmaya dönük bir meslek olmadığı" gerçeğinin; hekimlerin toplumsal saygınlığını kaybetmemesi için mutlaka anlatılması gerekiyor.

Hekim olmak, sağlıkçı olmak demek; hastasının yararına ve onun gereksinimini karşılamak üzere çalışmaktır. Para kazanmak için hekim olunamaz.  Hekimler; sadece hastasının yararına ve onların gereksinimini karşılamak üzere çalışırlar. Ülkemizde son 15 yılda Sağlıkta Dönüşüm adı altında büyük değişimler oldu. Hastalar kazançlı çıktı bu dönüşümden. TÜİK anketlerinde memnuniyet sıralamasında sağlık hizmetleri 1. Sırada yer aldı.

Bu başarı; başta değerli hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının...

Çünkü 7 gün 24 saat 52 hafta 365 gün kısaca mesleğe atıldıktan sonra tüm yaşamında her değerin önünde geliyor mesleği; sağlıkçıların...

Hatta mesleğimiz eşimizin, çocuğumuzun, tüm sevdiklerimizin önünde yer alıyor ve gereken özveriyi severek, isteyerek gösteriyoruz..

Yılmıyoruz, onur duyuyoruz yaptıklarımızla, tedavilerimizle gururlanıyoruz...

Hastalarımızla üzülüyor hastalarımızla gülüyoruz...

Üzülüyoruz gündelik siyasetin sarmalında doktorların paragöz olarak vurgulanmasına..

Üzülüyoruz görev başında darp olan meslektaşlarımıza...

Üzülüyoruz günlük konuşmalarda hekimlik mesleğine yapılan tacizlere...

Ümit Yaşar'ın dediği gibi

"Çaresiz derdimin sebebi belli

Dermanı yaramda arama doktor..."

Bizlerin de sağlıkçı olarak çaresiz derdimizin sebebi; belli...

Mesleğimize âşık bireyler olarak tüm değerlerimizin önünde öncelikle mesleğimizle evli olmamız gelir.

Bir yemin ettik ki dönemeyiz bu yoldan...

Devam edeceğiz sabırla, yılmadan, sağlık yolunda emek harcamaya...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.