Hava Durumu

Baylar; sağlığınıza ilgi gösterin...

Yazının Giriş Tarihi: 17.01.2018 07:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.01.2018 07:16

Sağlıklı olmanın yolu ise kendimizi önemsemekten, sağlığımıza dikkat etmekten, sağlığımızla ilgili yaptırmamız gereken tetkikleri ve gerekli kontrolleri yaptırmaktan geçiyor...Ayrıca dinen de görevimiz; bedenimizi ve sağlığımızı korumak olduğu için sağlık taramalarımızı mutlaka yaptırmalıyız.

Fakat biz erkekler sağlığımızı önemsemeyiz.Oysa tansiyon şikâyetiniz varsa, şişmansanız, sigara kullanıyorsanız, şeker hastalığınız varsa, kolesterolünüz yüksekse kalp sağlığınız tehdit altında demektir. 

Sevdikleriniz ile daha çok zaman geçirmek isteyen, sağlığına önem veren erkekler; aşağıdaki huşulara dikkat edin...  

  1. Boy, kilo ve tansiyon ölçümünü düzenli yaptırın:Öncelikle kilo takibinizi yapsanız bile mutlaka düzenli olarak bel çevrenizi ölçün. Erkeklerde bel çevrenizin 94 ve 102 cm'yi aşması durumunu önemseyin, hekiminize başvurun. Tansiyon ölçümlerinizde her yaş için normal değer, 120/80 mm/Hg olarak kabul edilmekte. Bu sınırın aşılması durumunda hemen ilaca başlamayın, mutlaka bir hekimin kontrolünde olun.

  1. Obezite ve şeker hastalığını önemseyin: Açlık kan şekeri, tokluk kan şekeri, geçmiş üç aylık kan şekeri ortalamasını gösteren hemoglobinA1c ve vücuttaki insülin değerlerini ölçen testleri yaptırmanız sağlığınız açısından önemlidir.  Sağlık sorununuz olmasa da,  kolesterol, trigliserid, tam kan sayımı ve sedimantasyon testlerini yukarıda belirtiğimiz insülin direnci testlerinize ilave olarak yılda bir kez yaptırın.

  1. Ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alan "Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı" yani "KOAH" hastalığını önemseyin: Özellikle sigara kullanıyorsanız, tozlu ortamlarda bulunuyorsanız, öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı gibi şikâyetleriniz varsa düzenli olarak solunum fonksiyon testlerinizi yaptırın.

  1. Mide bağırsak sisteminizin değerlendirilmesi için 40 yaşından itibaren her 5 yılda bir, 50 yaşından sonra her 3 yılda bir Gastroscopi ve Kolonoscopi yaptırmalısınız. Kolon kanseri gerçeğini unutmayın, Gaitada Gizli Kan var mı diye baktırın...

  1. 50 yaş ve üzeri erkeklerde kanser nedeni sıralamasında ilk 3'te yer alan prostat kanseri açısından Prostat Spesifik Antijen (PSA) ölçümü, prostat muayenenizi yaptırınız...

  1. Erkeklerin Hepatit B, C ve HIV gibi cinsel yolla geçen hastalıklar açısından genç yaşlı demeden düzenli aralıklarla kontrolden geçmesinde fayda vardır.

  1. Kalp muayenenizi ve efor testinizi ihmal etmeyin: EKG'nizi mutlaka çektiriniz. 50 yaş ve üzerinde iseniz Efor Testi yaptırmayı unutmayınız... Uzun süre sigara içmiş, yaşı 60'ın üzerinde olan bireylerin ana atardamar olan 'aort'un genişlemesine ultrasonu ile baktırmasında fayda vardır.

  1. Karaciğerinizi kontrol ettirmeyi veTiroid testlerinizi de yaptrımayı ihmal etmeyin.

  1. Göz muayenesi olmazsa olmaz: Göz içi tansiyonu (glokom), göz zarı yırtıkları (Retina dekolmanı) ve özellike 40 yaş üstünde görme kusurlarının hayat kalitenizi bozmasına izin vermeyin...
  2. Yılda en az bir defa diş hekimine ağız ve diş sağlığınız için kontrole gidin,gerektiğinde psikologdan yardım almayı düşündünüz mü..???

  1. Mutlaka hareket edin:Haftada en az 3 ve daha üzeri gün en az bir saat kadar yürümeye özen gösterin.

  1. Sık geçirilen enfeksiyonlar, yaşanan mide-bağırsak problemleri, kullandığınız ilaçlardan fayda görmemek, çeşitli zamanlarda cilt sorunları yaşamanızın altında bir madde alerjisi olabilir.Alerjileriniz var mı diye de araştırmanız faydalıdır.

  1. Erkeklerde kemik taraması testleriniyaptırmalı...Son dönemlerdeki beslenme alışkanlıklarımızdan dolayı vücudumuz; asit baz dengesini sağlarken kemik erimelerine de sebep olmaktadır.

Sağlıklı günler...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.