Hava Durumu

Aşı ebeveynlerin sorumluluğu, çocukların ise hakkıdır...

Yazının Giriş Tarihi: 01.05.2019 07:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.05.2019 07:00

UNICEF; Dünya Aşı Haftası nedeniyle "#AşıHayatKurtarır"  diyerek kampanya başlattı. Çünkü

2017 yılında tahminen 1,5 milyon çocuk "aşıyla önlenebilir hastalıklar" yüzünden hayatını kaybetti.

Neden mi derseniz; nedenleri arasında aşıya ulaşamama ya da ailelerin umursamazlığı ile birlikte toplumda gittikçe artan "anti aşı kampanyaları" var...

Dünya Sağlık Örgütü; 2019 yılı ilk çeyreği için kendisine bildirilen vakalara göre Kızamığın % 300 arttığını ifade ediyor.

Öncelikle bilmeliyiz ki; ciddi yan etki ve ölüm riski olan hastalıklara karşı en iyi savunma aracı aşıdır.

Buna rağmen ülkemizde de "aşıyı red etme sorunu" ebeynler arasında çoğalmakta..

"Modern tıp hayat kurtarır" ilkesini menşeini bilmediğimiz otlarla tedavi çözümlerine yenik düşüren felsefe ise bu vahim göstergenin baş sorumlusu aslında...

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Selda Karaayvaz; aşı ile ilgili bir oturumda "aşı yaptırma kararsızlığının ülkemizde 2016'da 12 bine ulaştığını ve 2017'de ise 23 bin olgunun bildirildiğini" ifade ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Türk Tabipleri Birliği; Türkiye'de laboratuvarda doğrulanmış kızamık hasta sayısının 2017 yılında 69 ve 2018'in ilk 9 ayında da 510 olduğunun DSÖ tarafından rapor edildiği belirtmişti.

#AşıHayatKurtarır

Aşıya dikkat çekmek amacıyla oluşturulan bu etiket ile digital ortamlarda da aşı savunucularının bir araya gelmesi hedefleniyor. Bu kampanya da UNICEF ile birlikteBill&Melinda Gates Vakfı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve GaviAşı İttifakı ile çalışacak.

Bill &Melinda Gates Vakfı, nisan ayı içinde #AşıHayatKurtarır etiketini kullanarak yapılan sosyal medya postlarının aldığı her beğeni ya da yeniden paylaşım için UNICEF'e aşı temininde kullanılmak üzere 1 dolar katkı yapacak.

Aşılamayı teşvik için farklı ülkelerdeki farklı uygulamalar:

  1. Amerika Birleşik Devletleri-New York Eyaleti'ndeki Rockland'de okullarda kızamık virüsünün yayılması üzerine acil durum ilan edildi. Aşı olmamış 18 yaş altındaki, altı bin çocuğun okula gönderilmemesi ve kamusal alanlara girmemesi yönünde karar alındı. Yasağı ihlal edenler 500 dolarlık para cezası ve 6 aya kadar hapis cezası alabilecek.
  2. İtalya'nın Repubblica gazetesine konuşan ülkenin Sağlık Bakanı Giulia Grillo, artık kuralların basit olduğunu söyleyerek, "Aşı yoksa okul da yok" dedi.

Sağlık Bakanımız sayın Fahrettin Koca'nın aşı hakkındaki açıklaması:

Twetter üzerinden medya ile paylaşılan mesajda; "Aşı, ebeveynlerin sorumluluğudur. Aşı reddinin bilimsel bir dayanağı yoktur." Denildi.

Aşı riskli gruplara yapılan bir savunma uygulamasıdır.

Kendi bağışıklıkları açısından savunma mekanizmaları zayıf ve riskli olan kişiler aşı ile korunabilmekte...

Riskli ve kırılgan olan bu grupta kimler var denildiğinde; yeni doğanlar, bebekler, hamileler, yaşlılar, çeşitli rahatsızlıkları nedeniyle ve/veya ilaç kullanımı sebebiyle savunma sistemi baskıda olanlar, kanser hastaları, kemoradyoterapi alanlar, organ nakli olanlar ilk sırada akla gelenlerdir.

Hijyene dikkat etmek, öncelikle ellerimizim mutlaka yıkanması ve temizliğe dikkat edilmesi, temas esnasında dikkatli davranmak ve sterilizasyona özen göstermek gibi davranış şekillerimiz olumlu yönde değişse deenfeksiyonların yayılmasının önüne tamamen geçemeyiz...

Aşı karşıtı olmak, aşılamayı reddetmek; toplumdaki bağışıklığının aksamasında ve buna bağlı aşıyla korunabilen hastalık ve salgınların oluşmasındaki en büyük tehditlerden biridir,

Yoksa magazin kaynaklı haberlere inanarak çocuklarımız ölmeye veya sakat kalmaya devam edecek.

Herkes işini yapsın, hekimler ise hastalarını teşhis ve tedavi etsin...

Unutmayın "Modern Tıp; hayat kurtarır..."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.