Hava Durumu

Anneler dikkat; çocuklarımız yanlış besleniyor...

Yazının Giriş Tarihi: 25.01.2017 09:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.01.2017 09:59

"Çocuklarımızın beslenme alışkanlıkları nasıldır" diye merak edip 2015 yılı Sağlık İstatistiklerine bakınca durumun ne kadar vahim olduğunu görüyoruz. Çocuklarımızın; yanlış besin seçimlerinden dolayı hastalıkların eşiğinde olduğunun farkında bile değiliz.

Artan önlenebilir hastalıklar ve Obezite ile mücadelede yol sağlıklı beslenmeden geçiyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan 2015 yılı Sağlık İstatistiklerine bakıldığında; hekim olarak çözüm aşamasında annelerimize, ebeveynlerimize daha çok iş düştüğünü ve çözümün annelerimizde olduğunu biliyoruz. Bu konu ile ilgili annelerimizi beslenme uzmanı yapmayı hedefleyen "Diyetisyen Anneler" başlıklı bir eğitim programı da hazırladık. Çünkü yaşamın her döneminde sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenmek temel koşuldur. Sağlık otoriteleri çocukluk çağındaki besin seçimlerini araştırmış. Ve bu araştırmanın sonuçlarını 2015 Sağlık İstatistiklerinin 4. Bölümünde Risk Faktörleri başlığında bulabilirsiniz. (www.sagem.gov.tr/dosyalar/SIY_2015.pdf)

Bu çalışmada, besin öğelerinin haftada her gün veya haftada 4-6 kez veya haftada1-3 kez veya hiç tüketilmediği sorgulamış. Sorulara cevabı da çocuklarımızın aileleri, ebeveynleri vermiş.

Gelin görün ki sonuçlar çok ilginç ve düşündürücü. İlginç ve düşündürücü diyorum çünkü ebeveynler çocuklarının neleri tükettiğini biliyor... Ama ebeveynler, bu sağlıksız beslenme düzenine izin veriyor, sebebi sizce ne olabilir?

İşte; "Aile Beyanlarına Göre Yapılan 7-8 Yaş Çocuklarının Bazı Besin ve İçeceklerdeki Tüketim Sıklıklarının Dağılım Yüzdeleri:"

Çocuklarımızın bir hafta içinde tükettiği besinlere baktığımızda; sağlıkçı olarak bizlerin "dikkat edin, mümkünse tüketmeyin" dediğimiz ürünlerden;

Bisküvi, Kek, Kurabiye, Pasta ve benzeri ürünleri % 96,3 oranında tükettiği,

Şekerli Barlar ve/veya Çikolataları %92,2 oranında tükettiği,

Pizza, Pide, Lahmacun, Patates Kızartması, Hamburger ve benzeri ürünleri  % 82,9 oranında tükettiği,

Cips, Patlamış Mısır gibi ürünleri % 81,7 oranında tükettiği,

Şeker İçeren Gazlı İçecekleri % 63 oranında tükettiği saptanmıştır.

Sağlıksız besinleri tercih eden çocuklarımızın sağlıklı besinlere ilgisi de ölçülmüş.

Çocuklarımızdan;

Tercihini et olarak kullananların % 55'inin haftada maksimum 1-3 kez kırmızı et, tavuk ve hindiyi tercih ettiği,

Balık tercih edenlerden % 67'sinin haftada maksimum 1-3 kez balık yediği görülmüş.

Ayrıca çocuklarımızın % 56,6'sı kuruyemişi haftada 1-3 kez tüketiyor.

Buradaki oranlar çok anlamlı... Sağlıksız ürünleri tercih etme oranları %80 ve üzerinde iken sağlıklı ürünlerdeki tercih oranlarının % 70'leri aşmadığı görülmektedir.

Günümüzde tüm tıp otoritelerinin uzak durun dediği bu ürünleri çocuklarımız kullanıyor ve bizler seyirci kalıyoruz. Çünkü ne kadar kullandıklarını sanırım bilmiyoruz...

Çocuklarımızı üzmek istemiyoruz fakat bu ürünleri kullanmalarına izin vererek bağırsaklarındaki geçirgenliği bozuyoruz, alerjik reaksiyonlar başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarıyoruz.

Ayrıca bu istatistik sonuçlarını incelemeye devam ettiğimizde çocuklarımızın;

% 23,1'i süt içmiyor,

% 19,7'si balık tüketmiyor,

% 10,5'i peynir yemiyor,

% 8,3 'ü sebze yemiyor,

% 5,2'si yoğurt tüketmiyor,

%4,1i yumurta yemiyor.

Çocuklarımızın % 78,3'ü hazır meyve suyu kullanırken % 35,6'sı ise hiç taze sıkılmış meyve suyu içmiyor.

Yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat sürelerinin kısaldığı, algılamalarının azaldığı, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çektikleri, okulda devamsızlık sürelerinin uzadığı ve okul başarılarının düşük olduğu ortaya konmuştur. Acaba bizler ebeveyn olarak sorunun büyüklüğünün farkında mıyız? Bu sonuçlara göre farkında değilmişiz gibi duruyor. Ve bizlere çok iş düşüyor.

Ne yediğimizi, ne kadar yediğimizi, ne zaman yiyeceğimizi, nelerle birlikte yiyeceğimizi, yiyeceğimiz ürünlerin nasıl pişeceğini, neleri yemeyeceğimizi bilmeliyiz. Ve çocuklarımıza örnek beslenme davranışlarımız olmalı ki onlara örnek olalım. Beslenme davranışlarımızı prensip haline getirmeliyiz, mutlaka çocuklarımıza da öğretmeliyiz. Gelin yola çocuklarımıza sağlıklı beslenmeyi ve sağlıklı beslenme davranışlarını öğretmek ile başlayalım. Her annemizi bir beslenme uzmanı yapalım...

Hastalıkların önlenmesinde sağlıklı yaşam önemliyse, sağlıklı beslenmeyi öğretmek sosyal sorumluluktur, var mısınız, yok musunuz?..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.