Hava Durumu

Otizmin farkına varalım

Yazının Giriş Tarihi: 09.11.2019 07:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.11.2019 07:00

Otizm, yaygın gelişimsel bozukluk kategorisi altında adlandırılan nörogelişimsel bir bozukluktur. Henüz neden oluştuğu veya hangi sebeple meydana geldiği bilinmemekle birlikte genetik olabileceği düşünülmektedir. Genellikle iki yaş civarında başlayan belirtiler ömür boyu sürmektedir. Kız çocuklarına oranla erkek çocuklarında dört kat daha fazla görülmektedir. Otizmli çocukların bir kısmında dikkat eksikliği, hiperaktivite, duygu durum bozuklukları, uyku problemleri vb. rahatsızlıklara rastlanmaktadır.

Otizmde erken tanı ve ailenin çocuğa olan yaklaşımı çok önemlidir. Eğer bebeklik döneminde farklılık erken gözlemlenirse, bu tanı koyma açısından önemli ölçüde yarar sağlar. Ebeveynlerin bu konudaki tutumu çok önemlidir. Çünkü çocuk toplumdan önce ailede var olmaya başlar. Ailede aldığı eğitim sayesinde topluma karışmaya hazır bir birey haline gelir.

Otizmli çocukları fiziksel olarak diğer bireylerden ayırt etmek mümkün değildir. Çünkü onlar daha çok duygusal ve sosyal gelişimleri ile farklıdırlar. Bu durum doğal olarak tanıyı geciktirmektedir. Her bebek doğduğu andan itibaren fiziksel, duygusal ve sosyal yönleriyle gözlemlenmeli ve bir sorun hissedilirse gerekli kontroller mutlaka yaptırılmalıdır. Otizm yönünden gözlemlemek için belirtilerini bilmek ve bilinçli bir ebeveyn olmak gereklidir. Sizler için otizm belirtilerini bir araya getirdik:

  • Otizmli çocuklar göz temasından kaçınırlar.
  • İletişim kurma ve temel ihtiyaçları belirtmede zorluk çekerler.
  • Jest ve mimiklerini doğru kullanamazlar.
  • Çevredeki ses ve olaylara karşı duyarsız görünürler. Bazen ise sıradan bir ses için aşırı tepki verebilirler.
  • Rutinden hoşlanırlar, değişikliklere karşı tepki gösterirler.
  • Dönen aletlere aşırı bir ilgi söz konusudur.
  • Konuşmalarda gecikme ya da bildiği kelimeleri unutma gözlemlenebilir.
  • Kendi kendine sallanmaktan hoşlanabilirler.
  • Bazı konulara sıra dışı bir ilgi duyabilirler.( Uzay Bilimi, mimari yapılar, dinozorların geçmişi vb.)
  • Nesne veya kişilerde bütünden çok parçaya odaklıdırlar. Detaylar daima ilgilerini çeker.

Belirtiler genel hatlarıyla incelendiğinde bu şekildedir. Ancak otizmden ya da başka bir sorundan şüphe duyulması halinde mutlaka doktora gidilmelidir. Otizm tanısı alınmış ise akla gelen ilk soru tedavi şeklinin nasıl olacağıdır. Ne yazık ki otizmin ilaçla tedavisi henüz mümkün değildir. Ancak otizme eşlik eden başka sorunlar varsa ilaçlar ile problemlerin en aza indirilmesi hedeflenir. Bunun yanı sıra uygun rehabilitasyon yöntemleri ve özel eğitimler ile topluma gayet uyum sağlayabilirler. Aileler ve çevredekilerin destekleyici bir tutum sergilemeleri gerekir. Unutmayalım ki " Otizm bilinenin aksine bir hastalık değil, farklılıktır." Onları dışlamak yerine topluma kazandırmaya çalışarak zaten zor olan hayatlarına bir nebze olsun kolaylık sağlayabiliriz. Hepinize sağlıklı ve bilinçli günler dilerim.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.