Hava Durumu

Grip ile başa çıkma yöntemleri

Yazının Giriş Tarihi: 24.10.2019 07:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.10.2019 07:00

Özellikle havaların soğumaya başladığı şu günlerde hastalıklar daha sık görülmeye başlar. Bahar ayları her ne kadar romantik görünse de, kâbusa dönüşmesi an meselesi. 

Hastalık denince akla ilk gelen seçenek griptir. Çünkü bulaşması en kolay hastalıklardan biridir. Her hapşıran ya da burun akıntısı olan kendine grip teşhisi koysa da işin aslı öyle değildir. Şimdi gelin, hep beraber gribi yakından tanıyalım:

Grip; etkeni influenza A veya B virüsleri olan ve bulaşıcılığı nedeniyle yaygın görülen bir solunum hastalığıdır. E tabi işin içinde virüs varsa bulaşıcılık da kaçınılmaz olacaktır. Hastalık hapşırma, öksürme veya konuşma esnasında çıkan damlacıkların, sağlıklı bir kimsenin solunum yoluna temas etmesi ile bulaşmaktadır. Bu virüsler doğrudan ya da hasta kimsenin kullanmış olduğu eşyalar yoluyla yayılabilmektedir. Peki, gripten korunmak için ne gibi önlemler alabiliriz?

  • Ellerimizi sık sık bol su ve sabunla yıkamalıyız.
  • Hasta bireylerle mümkün olduğunca aynı ortamda bulunmamaya özen göstermeli, mecbur isek ağız ve burnumuzu bir maske ile kapatmalıyız.
  • Sağlıklı beslenmeye dikkat etmeliyiz. Özellikle C vitamini içeren gıdalar ile gribe meydan okuyabilirsiniz.
  • Bağışıklığımızı güçlendirmek için düzenli ve yeterli uyumak gerekir.
  • Bol su içmek her hastalığa karşı faydalıdır. Bünyeyi dengede tutmaya özen gösterin.
  • Kalabalık ortamlarda bulunmamaya çalışmak da sağlıklı bir seçim olacaktır.

Evet, tüm bu önlemleri aldınız ancak yine de gribe yakalandınız diyelim. En kısa sürede gripten nasıl kurtulacağınızı bilmenizde yarar var. İşte işinize yarayacak tavsiyeler:

  • Yatak istirahatı en önemli tedavi şeklidir. Zaten isteseniz de ayakta durmaya pek mecaliniz olmayacaktır.
  • Bol sıvı alımı da çok önemlidir. Farz edin ki her yudumda virüsleri yıkayarak yavaşça arınıyorsunuz.
  • C vitamini gribin hem düşmanı hem de ilacı. Vitamin takviyelerinin yanı sıra C vitamini içeren portakal, mandalina vb. bol lifli meyveler tüketebilir, dilerseniz suyunu sıkıp içebilirsiniz.
  • Grip olduğunuzdan emin olmak ve gerekliyse ilaç tedavisi almak için ise doktorunuza uğramayı ihmal etmeyin.

Ancak unutulmamalı ki asıl önemli olan hastalıktan korunmaya çalışmaktır. Dinlenmezseniz, beslenmenize dikkat etmezseniz ilaç ile kısa sürede iyileşmeniz mümkün olmayacaktır. Halk arasında bununla ilgili söylenmiş bir söz ile yazımızı bitirelim:

"Grip ilaçsız yedi günde, ilaçla bir haftada geçer."

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.