Hava Durumu

Vişne Caddesi'nde 'Çınar' katliamı ve Oktay Yılmaz

Yazının Giriş Tarihi: 14.05.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.05.2019 07:30

Geçenlerde Mollaarap'taki okul inşaatında yapılan derin kazı sonucu mahallede bölge bölge kaymalar oldu. Haliyle burada ikamet edenler de mağduriyet yaşadı.

Gerçi hala...

Burada yaşanan onca feryadı, gözyaşını kimsenin duyduğu yok!

Çok ilginçtir, inşaatın hemen önündeki Müze Caddesi'nde sıra sıra dizilmiş, Bursa'nın incisi çınar ağaçları caddede yaşanan heyelanı, kaymayı önlemiş.

Sebebi belli, ne kadar çok ağaç, o kadar az erozyon, çökmenin, çatlamanın önüne geçiyor.

 Aklı, vicdanı  gözü yerinden fırlamışlar  anlamasa da!

Bunlar bilinmesine rağmen...

Şimdi gelelim başka bir üzücü ve kahredici mevzuya.

****

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 8 ay önce, "Türkiye'nin her bölgesi, alanı fidanla buluşacak, daha çok yeşil, daha doğallık" talimatı vermişti.

Durumdan vazife çıkaran kurumlar, kuruluşlar harekete geçtiler; bazı yerler, alanlar çoraklıktan kurtuldu.

Hatta Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın, kendisini ziyarete gelenlere, kendisi ziyarete gittiği her yere fidan götürdü, toprakların yüzü güldü.

Akın bununla yetinmedi, her kampanyaya kucak açtı.

Fidan kampanyası o kadar büyüdü ki, çıkan yangında mahvolan Gündoğdu Köyü'nün yamaçları, Bursa'daki okullarda öğrenim gören öğrencilerin diktiği fidanlarla yeşermeye başladı.

***

Gelin görün ki, bunca kampanya televizyonlarda, gazetelerde yer bulurken, aklı erozyona uğramışlar, 'iş yerimin görüntüsünü bozuyor' diyen ruh hastaları, Bursa'mızın farklı semtlerinde ağaçları kesiyor, türlü operasyonlarla kurutuyor.

Geçen hafta, Yıldırım ilçesinde bulunan Vişne Caddesi'nde bir esnaf, kapısının önünde bulunan 100 yaşındaki çınar ağacının önce dallarını budamış, ardından da gece yarası Bursa'nın sembolü, kadim değeri Çınar'ı tamamen keserek, katletmiş.

Yaşanan bu hadiseye STK'lardan ses çıkmadığı gibi, ellerinden akıllı telefon düşmeyen muhalefet partileri de duyarsızlaşmış!

Bu utanmazlar böyle bir eyleme cüret ederken, kimsenin gıkının çıkmaması hakikaten utanç verici.

Bazı duyarlı kişiler kesilen ağacın fotoğrafını sosyal medyadan paylaşınca, inanılmaz bir tepki oluştu.

Çınar ağacını kesen sözde esnaf ve her neyse, yaptığı yanına kar kalmamalı. Güvenlik kameraları incelenip, suçlu hakkında dava açılmalı.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz'a Sultan Fatih'in 'ağaç kesenin başını keserim' sözünü hatırlatmak istiyorum.

Yılmaz, bu utanca son veren bir adım atmalı. Bursa'mızın kıymetlisi olan çınar ağacını kim kestiyse, anasından doğduğuna pişman edilmesi gerekiyor.

Bu şehir sahipsiz değil.

Elin adamı, koruma altında olan meşe ağacını yerinden söküp başka yere dikmek için götüren, sonrada ağacın kurumasına sebep olan vatandaşına, 586 bin dolar para cezası veriyorsa...

Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkemizin her yanı fidanlarla yeşerecek talimatına inat, şehrimizin ortasında asırlık ağacı tabelam gözüksün diye kesen her kimse, bu ilçenin belediye başkanı, bu şehrin savcısı, kaymakamı bu kişiye gözlerini yumamaz, duyarsız olamaz.

Örneğin, İznik'te ödenek yetersizliği nedeniyle restorasyon çalışmaları durdu diye haberleri çıkan Mahmut Çelebi Camii ile ilgili, "ödenek yetersizliği söz konusu değildir. İbadethaneyle ilgili çalışmalar esnasında minarede büyük sorunlar oluşmuştur" açıklamasını yapan Bursa Valisi Yakup Canbolat'ın, aynı hassasiyeti, Somuncu Baba'nın sırtını dayadığı, Emirsultan'ın gölgesinde ibadet ettiği, Bursa'nın kadim değeri 'çınar' ağaçlarıyla ilgili de bir adım atmasını arzu ediyoruz.

Lütfen beyler ve bayanlar, Türkiye'de bu sene 350 milyon fidanı toprakla buluşturma çalışmaları devam ederken, Vişne Caddesi'nde işlenen cinayetin faillerini bulup, gereği neyse yapınız.

Yapınız ki, başkaları da böyle katliamlar yapmaya cesaret edemesin; neye uğradığını şaşırsın.

***

BURSASPOR İÇİN HERKES STADA

Pazar günü Göztepe'den üç puan aldıktan sonra, Malatyaspor'dan da en az bir puan almak zorundayız.

Antalya karşısında her zaman olduğu gibi 'canını dişine' takan oyuncu kadrosunu göremesek de, Bursasporlu futbolcular ne yapıp edip, bu iki maçtan en az 4 puan çıkarmalılar.

Çünkü bu işin şakası falan kalmadı.

Bu arada, yeşil beyazlı taraftarlar da artık Göztepe'yle oynanacak maçta tribünleri doldursunlar.

Hazır oruç ayında olduğumuz için de çekirdek çıtlatmak yerine, Bursaspor'a itici güç olsunlar; rakip takıma karşıda küçümsemeden tezahüratlar yapsınlar ki koca şehir uçuruma düşmekten kurtulsun.

***

BİR SÖZ

Savaşın kaynağı cehalettir. Cehalete izin vermeyelim. Barış için gerekli olanları yapalım.

Coşkun Aral

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.