Hava Durumu

Üsküp iftarı ve Bursa'nın asil rolü

Yazının Giriş Tarihi: 20.05.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.05.2019 07:30

Balkan coğrafyası, asla ihmal edilmemesi gereken, dedelerimizin her metre karesine imza attığı kadim şehirlerden oluşuyor.

Diğer bir adıyla vaat edilmiş topraklarda diyebiliriz.

Yıllar önce, önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin başlattığı iftar geleneğini Alinur Aktaş sürdürüyor.

İşte bu heyecan ve coşku içerisinde Makedonya'nın başkenti Üsküp'e yoldaşlarımızla, soydaşlarımızla insani duyguların tavan yaptığı iftar sofrasında bir arada olmaya geldik.

Cumartesi sabahı Sabiha Gökçen'den havalandıktan yaklaşık bir saat 15 dakika sonra Üsküp'e geldik.

Yapılan program çerçevesinde ilk durağımız Matka Kanyonu oldu.

Olağanüstü tabiat güzelliğine sahip olan Matka'nın üzerine yıllar önce inşa edilen baraj ve gölü buraya değer katmış. Tekne turlarının yapıldığı yapay gölü gezerken, Türkiye'den getirdiğimiz negatif enerjiyi dibi hala bulunamayan sulara bıraktık.

Kanyonun etrafında oluşturulan gezi yolları, AB ülkelerinden gelen turistlerin akınına uğradığına şahit olduk.

***

KALKANDELEN, ALACA CAMİ

Akan suların içinde çakıl taşlarının göründüğü Matka'yla vedalaştıktan sonra, yolumuz Kalkandelen'nin dünyaca ünlü Alaca camiine düştü.

Pena nehriyle arkadaş olan ve Arnavutların renkli mescit dediği ibadethane, görenleri kendisine hayran bırakıyor dersem abartmış olmam.

İnanın, insanın bu camide namaz kılası, ibadet edesi geliyor. İçindeki İslam mirasını seyredip, gölgesinden dinlenip huzur bulduğu bir gerçek...

Barok ve neoklasik Osmanlı tarzını birleştiren kare şeklindeki yapı, benzersiz ve renkli süsleri, Debre ustalarının maharetli elleriyle müthiş bir görünüme kavuşmuş.

El Hilal Derneği Başkanı BehuciddinŞehabi, öğlen namazının ardından Bursa'dan gelen misafirlere Alaca mescidin hikâyesini anlattı.

***

HARABATİ BABA TEKKESİ

Balkanlara sırtını dayayan Harabati Baba Tekkesi için söylenecek çok şey var ama şu bir gerçek ki, burası mini bir botanik bahçesi.

Yeşilin farklı tonları, Mayıs ve Haziran'da burasını ziyarete gelenlerin aklını başından alıyor.

Tekke,  Dimetoka Bektaşî Âsitânesi'nde yetişip 958'de (1551) Kalkandelen'e gelen Sersem Ali Baba tarafından kurulduğu ifade ediliyor.

Buraya farklılık katan bir başka hadise ise AK Parti'nin kuruluş duasının yapıldığı mekan olarak bilinmesi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yenilikçi hareketi başlatırken, yola çıktığı birkaç arkadaşıyla Harabati Baba Tekke'sinde dua ederek 'bismillah' dedikleri biliniyor.

Gizemli mekânın, 2001'de çıkan savaştan çok az zarar gördüğünü Tekke'nin 'miskini' bakıcısı, o dönemde burasını koruyan, direnen Gerilla Cumali Seydio'dan dinledik.

***

KARDEŞLER BULUŞTU

İftara bir saat kala Üsküp'ün çarşı meydanında kurulan iftar sofrası, otelimize yürüme mesafesinde olduğu için kaldırımları arşınlayarak asil mekana geldik.

Bugüne kadar birçok kesimden eleştiriler alan Üsküp iftarına şahit olan bir fani olarak,  eleştirenlerin buraya geldiğinde fikirlerinin değişeceğini düşünüyorum.

Her masada ayrı bir neşe ve mutluluğun yaşandığı,  fesli, namaz takkeli, keçe külahlı Arnavutların, kadınlar, kızlar ve gençlerin bu evrensel sofraya renk kattıklarını gördüm.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Üsküp Büyükelçimiz Tülin Erkan Kara, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, AK Parti Bursa milletvekilleri, yöneticileri ve meclis üyeleri, farklı masalarda, kardeşleriyle bir arada olmanın mutluluğunu yaşadılar.

Bu topraklar, buradaki insanlar bizim ecdadın yadigârı.

Yerin üstündekiler kadar yerin altında yatan, buraları yurt edinmek için canlarını veren dedelerimizi oralarda sahipsiz, boynu bükük bırakmaya kimsenin hakkı yok.

Bizler sahip çıkmazsak sahip çıkanı çok, unutmayalım!

Dolayısıyla Bursa Balkanlar için figüran değil, üretim için bizim kentlerimize gelin diyenlerin feryadını duyarak asil bir rol üstlenmeli.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.