Hava Durumu

Şehreküstü'nde bu  sefer sevinç vardı

Yazının Giriş Tarihi: 17.07.2017 10:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.07.2017 10:30

Yıl 15 Temmuz 2017...
Kanlı kalkışmanın üzerinden tam 1 yıl geçti.
Yaşananları hatırladıkça insanı hüzün, şaşkınlıkve öfke kaplıyor.
Ama herkesin ağzında aynı dua "Allah'ım bizlere bir daha böyle acılar yaşatma"...
Ülkemizin her yerinde olduğu gibi Bursa'da da eski adı Fomara Meydanı, yeni adı Demokrasi Meydanı'nda yapılan anma töreninde halk görevini yerine getirdi.
Şehreküstü'nde hem iş hem de siyaset dünyasından birçok katılımcı vardı.
Siyaset deyince; aynı katılımı CHP'den beklemek abesle iştigal olur. Çünkü çatışmacı dil hala ortadan kalkmadı, kutuplaşma devam ediyor. İnsanın aklına gelmiyor değil; yoksa bu kutuplaşma özellikle mi yapılıyor?
Oysa 1 yıl önce, 15 Temmuz gecesi herkes aynı meydanda buluşmuştu. O gece particilik, senlik, benlik yoktu.
Ya ne vardı?
Milli birlik şuuru tamdı ama şimdi tekrar kopuşmalar yaşıyoruz. 
O zaman herkes şapkasını önüne koyup bir kere daha düşünmeli.
***
Tekrar kalkışmanın bastırıldığı kutlamalara dönecek olursak.
15 Temmuz Şehitleri Anma ve Demokrasi Bayramı etkinlikleri saat 18.30'da Bayrak ve Demokrasi Yürüyüşü ile başladı. Ulu cami önünden start alan yürüyüş, Cumhuriyet caddesi üzerinden Demokrasi Meydanı'na varılması ile programda yer alan çeşitli etkinliklerle kutlamalar devam etti.
Akşam namazından sonra meydanda kalabalık yeni yeni toplanmaya başladı ama coşku yerindeydi.
İlerleyen saatlerde, kalabalık daha da çoğaldı ve meydanı vatandaşlar hınca hınç doldurdu.
Kalkışma gecesi Fomara' ya gelenlerde öfke patlaması vardı. Bir yıl sonra aynı yerde, sadece kutlama ve anma olunca meydan panayırı andırdı. Köfteciler, mısırcılar, pamuk helvacılar, muhallebicilere gün doğdu.
***
Fevzi Çakmak caddesinin tretuvarları bu kez seyyar satıcılardan temizlenmiş olarak; cuntanın uçaklarından atılan bombalarla, hainlerin silahlarından çıkan mermilerle şehit düşmüş polislerin, sivillerin ve o geceye ait her şeyin yer aldığı sergi Bursalıların yoğun ilgisini çekti.
Coşku gece yarısından sonrasına kadar devam etti...
Saatler 00.13'u göstermeye başladığında Ulu Cami'nin minarelerinde yükselen selalar yeri, göğü çınlatmaya başladı. Hüzün ve duygusal anlar tekrar yaşandı.
Hain darbe girişimimin yıl dönümünde kahpe kurşunlarla şehit olan 250 yiğit; yani polis, asker ve vatandaşlar Kur'an okunarak anıldı.
15 Temmuz gecesi darbe kalkışmasını duyan Bursalılar, Şehreküstü Meydanı'na geldiklerinde suratlarında öfke vardı, yumruklarını sıkmışlardı. 
Aradan bir yıl geçti. Şimdi aynı meydanda toplananların yüzünde sevinç hâkimdi. Ve yumruklar sadece tekbir getirmek için sıkılmıştı.
***
Gece boyunca biraz daha dikkat edilmesi gereken tek bir şey vardı. Araçlarında pervasızca korna öttürenler yaşlı, hasta, bebekleri hesaba katmadan, düşünmeden hareket etmeleri. Dolayısıyla bir taraftan iyi bir şey yaptığını sananlar, öte taraftan hayırlı dua da almadan, alamadan sabaha kadar tur attılar!
Tabi, gün boyu Türk Kızılay'ı, ilçe belediyeleri, kurum ve kuruşlar tarafından vatandaşlara çeşitli içecek ve yiyecekler ikram edildi.
Unutmadan Bursa polisi görevini kusursuzca yerine getirdi.
Hakikaten çok fazla mesai yaptı, uyumadı. Bariyerlerle çevrili alanlarla beraber çiçekleri bile korumak zorunda kaldılar.
En önemlisi, suiistimallere asla müsaade etmediler.
Vatandaşlarımız rahat rahat, hiçbir şeyden çekinmeden tarihe not düşme fırsatını yakaladı...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.