Hava Durumu

Pancar cenneti Yunak

Yazının Giriş Tarihi: 20.04.2018 07:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.04.2018 07:28

Batı şehirleri yaşamaktan bıktırırcasına büyümeye devam edip, betonlaşırken; Anadolu'nun da hızla insansızlaşması, ıssızlaşması ise üzücü bir şekilde sürüyor.

Konya Yunak Kültür ve Yardımlaşma Dernek Başkanı Hakkı Arıcı ve yönetim kurulu üyelerinin davetlisi olarak Türkiye'de en çok pancar, buğday üretilen yerlerden birisi olan Konya'nın Yunak ilçesindeyiz.

Yörenin ucu bucağı gözükmeyen verimli topraklarındaki tarlalarında ektiğinin parasını çıkaramayan çiftçi köyünü, ilçesini terk etmeye devam ediyor. Ya yakın kentlere, ya da batı şehirlerinin büyülü cazibesine kapılıp göç etmek zorunda kalıyorlar.

2014'ten önceki belediye başkanları ilçeye tek bir çivi bile çakmamışlar, sosyal belediyeciliğin ismini bile buradaki insanlara hatırlatmamışlar.

Sonra genç, dinamik, insanlarla barışık, kibirden uzak bir genç gelmiş; Yunak'ta ezberleri bozmaya başlamış.

38 yaşındaki Yunak Belediye Başkanı Abdullah Emre Demirhan, 4 yıldır ilçesine hizmet getirmeye çalışan, projelere açık, istişareye önem veren birisi olarak yönettiği ilçede farkındalık meydana getirmeye başlamış.

Mesela, şeker pancarı ve buğday üretiminde öncülük yapan ilçesinde, şeker fabrikası kurulması için ciddi adımlar atmış.

Başkan Demirhan, yakın zaman içinde Yunak şeker fabrikası sayesinde tersine göçün yaşanacağını söylüyor, buradan yola çıkarak, yıllık 50 milyar lira taşımacılık ve mazotun cepte kalacağını vurguluyor.

Ve ekliyor,

Genelde Anadolu'da, özelde ise Yunak'ta istihdamın artması ve göçün önüne geçilebilmesi için köylerden başlayarak, ilçelerde gençleri tutabilmek adına cazibe merkezlerinin oluşturulması gerektiği belirtti.

Hâlâ, inadına tarlasını zarar etmesine rağmen ekmeye devam eden genç başkan, ilçesini çoraklaşmaktan kurtaran adımlar atarak, her metrekareye fidan dikmeye devam ettiklerini söyledi.

Evet, Yunak Belediye Başkanı Abdullah Emre Demirhan, herkesi yatırım yapmaya ilçesine davet ediyor.

Bu arada Demirhan, gündemi meşgul eden şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı olmadığını, "hantallıktan kurtuluyoruz" şeklinde ifadelerle kullanarak savundu.

"Ben değil, siz varsınız" diyen 38 yaşındaki genç Başkan Demirhan, "Yunak'a gelin, hayvancılık yapın, tarım yapın, biz size destek verelim" diyerek, istihdam davetinde bulunuyor.

***

TRAKTÖR SATIŞINDA ZİRVE YAPMIŞ

Yunak'a gelince öğrendik,

Türkiye'de en çok traktör, Konya'nın ilçelerinde ve köylerinde satılıyormuş.

Yunak küçücük bir ilçe, 10 dakikada gezilebiliyor.

Ancak, her köşe başında traktör satan acenteye, galeriye rastlamak mümkün...

Sokaklarında, caddelerinde gezenler, tarlasına gidenler ise ilginç enstantaneler oluşturuyor.

Para kazanamadığından dolayı arazisini ekemeyenlere ve tüm olumsuzluklara rağmen, uygun koşullar olduğundan dolayı satışlar göz kamaştırıyor.

Dolayısıyla...

Yunak'ta da çiftçinin eli, ayağı olan traktör satışları bir hayli fazla olduğunu öğrendik.

***

BİR SÖZ

Sandıklar şüphesiz demokrasinin en temel unsurlarıdır.

 Aytuğ Onur

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.