Hava Durumu

Orhaneli köşeyi dönecek

Yazının Giriş Tarihi: 25.05.2017 09:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.05.2017 09:49

Bastığın yerleri toprak diyerek geçme.

Düşün altında yatan 500 milyar dolarlık mermer rezervini iyi tanı.

Geçen gün bu dağların, bu şehrin çocuğu Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu; hayvancılığın bitme noktasına geldiği,  kiraz, çilek, armut, ayva, elma yetiştirdiğimiz halde para etmeyen, insansızlaşan dağ yöresini ayağa kaldıracak, tersine göçü sağlayacak mermer rezervi bulunduğu müjdesini verdi.

Rakam iştahları kabartan cinsten, tamı tamına 500 milyar dolar.

Başkan Tatlıoğlu, Erenler bölgesinde bulunan mermerin Türkiye'nin dış borcunu bitireceğini ve bin yıl yetecek kadar bir rezerv olduğunu söyledi.

Türkiye 2023 vizyonunu yakalaması için Başkan İrfan Tatlıoğlu'nun dikkat çektiği mermer mevzuu ile ihracatı canlandıracak.

Düşünün, İtalyanların 1 liradan kütük olarak aldıkları mermeri bize işledikten sonra 20 liraya kakalaması, bu ülkenin altında ve üstündeki cevherin ne derece önemli olduğunun bir kanıtı.

Tek sıkıntı, yeşilin ve doğanın gözyaşının akması.

***

Mermer ocaklarının dağları kelleştirmekle kalmayıp, doğanın anasını ağlattığını cümle âlem biliyor.

Yolunuz dağ ilçelerine düştüğünde bu duruma bizzat şahit olabilirsiniz.

Bunun önlenmesi içinde açılan, oyulan dağların, çıkarılan mermerlerin ardından hızlı bir şekilde yeşillendirilip eski haline dönmesinin sağlanması...

Çünkü oyulup bırakılan onlarca ocak orta yerde duruyor.

Sıkıntının farkında olan Başkan İrfan Tatlıoğlu, açılacak mermer ocaklarının çevresel değerlendirmesini 1 ay içinde sonuçlandıracağına dikkat çekti.

Başkan İrfan Tatlıoğlu, açılacak ocaklar sayesinde 7 bin kişiye iş imkânı sağlanacağını; bunu bir aile olarak düşünüp, ortalama 5'le çarparsak 35 bin kişinin bölgede işi olacağı anlamına geliyor dedi.

Tatlıoğlu'nun hedefi, ümidi, arzusu, rüyası belli.

Köye dönüşü sağlamak...

***

Malumunuzdur, dağ ilçelerimizin köyleri veba salgınına uğramış gibi hızla insansızlaşıyor.

Yörenin çocukları Bursa'ya göç edip, kapalı alanlarda asgari ücretle çalışmayı marifet sayıyorlar.

Bu dramın yaşanmaması için devlet mekanizmasını döndüren iktidarın; özendirici, teşvik edici, politikaları acilen hayata geçirmesi gerekiyor.

Neden derseniz; kendi köyünde bunca zorluğa rağmen 3-5 dönüm arazisini ekip ayda 3 asgari ücret kazanması garanti olan yöre gençleri, şehrin büyüsüne kapılıyorlar.

Onun için, köye dönüş özendirilmesi gerekiyor.

Tabi aynı zamanda da teşvikler; köylünün elinden tutup ayağa kalkması için uygulanan tarım ve hayvancılık politikaları da gözden geçirilmeli.

Hedef ve arzu, edilen göçü durdurmak.   

Umarım doğru adımlar atılır, Bursa ve dağ ilçelerimiz kazanır.

Köye dönüş başlar.

Son olarak şunu söylemek istiyorum, 

Yöreden Ankara'ya giden vekiller de doğdukları topraklar için İrfan Tatlıoğlu kadar çaba sarf edip, proje üretecek adımlar atarlarsa; dağ bölgesinin ayağa kalmasına sevinerek, köşeyi dönecek olan yine buraların evlatları ve Bursalılar olacaktır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.