Hava Durumu

Okullarda kayıt parası isyanı

Yazının Giriş Tarihi: 19.07.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.07.2019 07:30


 

Onca tedbire, uyarıya rağmen vatandaştan kayıt parası alınmaya devam ediliyor.

Aileler yeni eğitim-öğretim yılı öncesi çocuklarını okula yazdırmak isterken, acayip kumpaslarla karşılaşıyor.

Geçen yıl Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yaşanan skandallar üzerine bir açıklama yapmış ve şöyle demişti:

"Kayıt sırasında vatandaşlardan hiçbir suretle kayıt parası, bağış ve benzeri adlar altında zorla para toplanamayacağı, zorla bağış alınamayacağı ve öğrencilerin eğitim hakkının engellenemeyeceği, Anayasa'nın 42. maddesi ile Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 16. maddesinde yer alıyor."

Ancak Bursa'mızda bazı okul yöneticilerinin bu uyarıları dikkate almadıklarını duyuyoruz.

Örneğin; Nizam Karasu Anadolu İmam Hatip Lisesi'ni sınavla kazanan öğrencilerden bile kayıt parası istendiği iddia ediliyor.

***

Size başka bir örnek vereyim.

Aynı semtte oturmasa da, çocuğunun daha iyi eğitim almasını isteyen komşumuz , oğlunu Mithatpaşa Ortaokulu'na yazdırmak istediğinde Müdür Bey'in kendisine '10 bin lira verirsen kayıt yaparız' dediğini ifade etti.

"Ben işçiyim, asgari ücretle çalışıyorum. İstediğiniz bu rakamı veremem, verebileceğim rakam 2 bin lira" demesine rağmen kayıt yapılmamış.

Evet, aynı mahalle sınırlarında oturmadığı için veliye kusura bakma deniyor ama işin ucunda para olunca kapılar açılıyor, 'kayıt yaparız' deniyor.

Bu ve buna benzer hadiseler okulların açılmasına kısa süre kala daha çok duyulacak.

Bakan Ziya Selçuk, Ankara'dan sesini yükseltiyor, halkı kayıt parası konusunda duyarlı olmasını, kim para istiyorsa şikâyet edilmesini istiyor.

Ancak...

Kimse elini taşın altına koymadığı için kendi ayağında top çeviriyor, demokratik haklar kullanılmıyor. Ne şiş yansın, ne de kebap deniyor.

Oysa...

'Böyle gelmiş, böyle gider' homurdanmalarından kurtulup, herkesin daha şuurlu hareket etmesi gerekiyor.

Dostlar alışverişte görsün demeden, kimsenin gözünün yaşına bakmadan, kanunu, yasayı takmayanlar  önce yargıya, sonra bakanlığa şikâyette bulunulması hepimizin geleceği adına çok önemli bir adım olacağı kanaatindeyim.

***

HEYKEL SETBAŞI'NDAKİ TRAFİK MAGANDALARI

Atatürk Caddesi ve Setbaşı güzergâhında şehir magandaları vatandaşı canından bezdiriyor.

Araçlarıyla drift yapanlar, asker uğurlaması adı altında trafiği kilitleyenler;  gürültü kirliği yaparak insanları huzursuz ediyor.

Özellikle akşam saat 22.00- 24.00 arası Bursalıların huzur yürüyüşüne çıktığı, Mahfel'e uğrayıp çay içtiği saatlerde, kurallar, uyarılar rafa kalkıyor.

Bu iki semt, Texas'a dönüyor!

İnsanların huzurunu bozup, strese sokanlara asla müsaade edilmemeli, özellikle Heykel ve Setbaşı arasında sık sık trafik uygulamaları yapılıp, magandalara gerekli cezai müeyyideler uygulanmalı.

***

BİR SÖZ

Maaşımın yarısını burs olarak, yarısını KHK mağdurlarına vereceğim.

Bülent Arınç

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.