Hava Durumu

İbrahim Burkay ve çevreye duyarlı sanayi

Yazının Giriş Tarihi: 23.05.2019 07:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.05.2019 07:01

Geçen yıldan beri ekonomide ciddi bir tedirginlik söz konusu.

Genç işsizlerin sayısının yüzde 25 olduğu belirtiliyor.

Yaşanan daralmadan dolayı işten çıkarmalarda da ciddi bir artıştan bahsediliyor.

Bu tablonun en büyük sebebi artan maliyetler ve alım gücünün azalması.

Yani sanayici sıkıntılı bir süreçten geçiyor.

Yerel bir krizden söz ediliyor.

Tüm bu gelişmelere rağmen Bursalı iş insanlarına ihracat yaparak ayakta kalmalarını işaret eden BTSO Başkanı İbrahim Burkay, morali bozmadan üretime devam edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Yaşanan ekonomik sancıya ortadayken, Ocak ve Nisan aylarında ihracatta duranlık yaşansa da şehrimizde, geçen senenin ihracatı 14 milyar 900 milyon dolarlar civarındayken, bu yılın sonundaki hedef 15 milyar doları aşacağı belirtiliyor.

Böyle bir tablonun ortaya çıkmasının en büyük sebebi ortak akılla hareket edilmesiyle birlikte,  ısrarla yeni ufuklara yelken açılması...

***

Öte yandan...

Başkan Burkay'ın da ifade ettiği gibi...

Almanya olmak isteniyorsa sanayinin geri plana itilememesi gerekiyor.

Geçtiğimiz akşam gerçekleşen iftarın ardından konuşan Burkay, dikkat çeken bir çıkışta bulundu.

Çevreye duyarlı, insanın yaşam kalitesini arttıran, tarım alanlarını yok etmeden, zeytin ağaçlarını kesmeden çorak arazilerde yeni sanayi alanları oluşturulması gerektiğini söyledi.

Evet, bu çıkış çok önemli.

Edindiğimiz bilgilere göre, insan eksen bitecek kadar verimli Karacabey ovasındaki tarlaların hızla el değiştirdiği ifade ediliyor.

Yani tarım yapmakta zorlanan, ektiğinin parasını kazanamayan çiftçiden toprakları satın alınıyor.

Satın alan kişilerin, buralarda tarım yapmayacağı, ovanın hızla betonlaşacağı kaydediliyor.

Burkay'ın çorak arazilerin sanayide değerlendirilmesini işaret etmesi önemli. Baktığımızda Bursa'nın verimsiz toprakları nerede varsa tespit edilmeli, kesinlikle tarım alanları kahır içinde bırakılmamalı.

Aklıma çorak topraklar, taştan başka bir manzarası olmayan bölgeler geliyor ama Bursa'nın sınırları içinde değil. Örnek vermek gerekirse, Afyonkarahisar ve Eskişehir aksı.

Sanayi için biçilmiş kaftan, bomboş verimsiz araziler.

Burkay'ın çorak arazi çıkışını Bursalı vekiller Beştepe'ye anlatmalı, bu öneri ülkemiz adına çok ama çok parlak bir fikir.

Neden derseniz tarım alanlarının ne hale getirildiği, ne durumda olduğunu yüreğimiz acıyarak görüyoruz.

***

YENİ PAZARLAR OLUŞTU

İhracatta küçük, orta ve büyük ölçekte üretim yapan iş insanlarına, dünyaya açılmalarını sağlayarak öncü olan BTSO, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika pazarlarıyla Bursalı sanayicileri daralmanın dışına çıkarıp yüzünü güldüren adımlar atmasını sağladığı bir gerçek.

Örnek vermek gerekirse, yanı başındaki AB ülkeleri, hemen alt tarafta Amerika kıtası komşu olan Fas'ın Bursalı iş adamlarının yeni ticaret kapısı olmasında en büyük aktör BTSO'dur.

Ürettiğini nereye satacağı konusunda sıkıntı yaşayan, hatta bir doygunluk içinde olan Bursalı sanayicilere, küresel ölçekte pazarların kapılarını gösteren Burkay ve ekibi, şehrimizin ihracattaki başarısında önemli bir rol üstlendiklerini kimse görmezden gelemez.

Her ne kadar geçen yıla oranla rakamsal olarak düşüş olsa da, Bursa sanayisinin ufkunu açmaya devam eden BTSO, dış ticarette bitmeyen heyecanın varlığını diri tutuyor, ekonomiye güç katıyor.

***

BİR SÖZ

Devlet millet için vardır, halkını zengin etmek için çırpınmak zorundadır. Devlet mekanizmasını döndürmeye talip olanlar bu şuurda olmaları gerekiyor.

Korkut Özal

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.