Hava Durumu

Elektrik dağıtım bedelini hak etmiyoruz

Yazının Giriş Tarihi: 11.04.2017 10:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.04.2017 10:07

Yüreğinde zerre kadar vicdanı olan er kişi, her ay sonu gelen elektrik faturasına isyan ediyor, kahroluyor, strese giriyor, "arpacı kumrusu" gibi düşünüyor.

Neden?

Hem geçinemediğinden, hem de hak etmediği bedeli ödediği için.

Daha 4 gün önce, sabahın erken saatinde kapımızın zili çaldı.

Kim o?

Elektrik!

Sayacın kapağına bırakılan fatura tutarı 151 lira. Yaklaşık yarım metre boyunda, üzerinde de CLK Uludağ Elektrik yazan kâğıdın en altındaki şu ifade gözüme bir kez daha çarptı!

Dağıtım bedeli...

Kaç para? 44 lira. Sanki CLK Uludağ Elektrik kovayla su taşıyor, bunun karşılığında da bedel istiyor...

Gözle görülmeyen ama faturası cebimizi oldukça yakan, acıtan bir karabasan... Dağıtım bedeli ne diye baktığımızda... Karşımıza hiç de hak etmediğimiz şeyler çıkıyor.

Mesela...

Elektriğin kablolarının döşenmesinden, arıza tespit ve onarımına, bu işler için istihdam edilen personele ve hatta elinizde tuttuğunuz faturanın çıkarılmasına kadar olan bütün giderleri kapsıyor.

***

Hatırlanacağı üzere, elektrik faturalarında yapılan bir değişiklikle iletim bedeli, kayıp-kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli ve dağıtım bedeli toplanarak, tek bir kalemde gösterilmeye başlandı.

Yani dağıtım bedeline 1 Ocak 2017'den itibaren geçerli olmak üzere yapılan yüzde 6.3'lük zammın ne kadarının dağıtım şirketlerine, ne kadarının iletim hizmeti için TEİAŞ'a, ne kadarının kayıp ve kaçak kullanımına gideceği EPDK'nın şeffaflığa aykırı uygulaması nedeniyle görülememektedir.

Peki, bizler bunu hak ediyor muyuz?

Asla...

Faturayı bize çıkaran şirketten hesap soramıyoruz ama ses çıkarmak, "hop durun bakalım, burası çıkmaz sokak" demek lazım.

Şimdi bu duruma, hak etmediğimiz bedele; faturaya eklenen rakama itiraz etmek, en demokratik hakkımız bizim.

Birçok ilde duyarlı vatandaşlarımız, "dağıtım bedeli" ne il hakem heyetlerine itiraz ederek, örnek yurttaşlık gösteriyorlar.

Evet,Bursa'mızın farklı mekânlarında, kahve köşelerinde, iş yerindeki sohbetlerde, banka kuyruklarında; eve gelen yüksek elektrik faturasının "dağıtım bedeli" ne isyan etmek yeterli değil.

Bu ülkede yargıçlar, mahkemeler ve hakem heyetleri var. Sesimizi demokratik bir şekilde yükselterek yapılan şark kurnazlıklarına dur denmeli.

***

Elektrik kullanım ücreti, enerji dağıtım ücreti ve sayaç okuma parası. Oldu olacak, Limak çalışanlarının maaş ve SGK'sını da biz ödeyelim!

Çarşıdan kumaş aldığınız zaman kumaşı ölçme ücreti veriyormuyuz ki, elektrik kullanımımızı ölçene hariçten para verelim.

Birde bunun yanında, abonelere duyurulmadan yapılan planlı bakım mazereti ile elektrik kesintilerinden de söz etmek lazım.

Telefon açtığımızda ise CLK Uludağ çalışanı mübareklerin verdiği cevap şu oluyor.

"Enerji kesintisini internet sitemizde yayınladık!"

Vatandaşın işi gücü kalmadı, her gün CLK Uludağ Elektrik'in internet sitesine bakacak.

Eve gelen faturayı görünce evlilik programına katılanların neden elektrik alamadığını şimdi daha iyi anladım, hakikaten bu şartlarda elektrik almak cesaret işi.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.