Hava Durumu

Bursa neden turizm algısı oluşturamıyor?

Yazının Giriş Tarihi: 23.04.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.04.2019 07:30

Şehirlerin tanıtımında fedakâr adımlar atmak gerektiğini bilmeliyiz.

Toplantılar yaparak, çok konuşarak, turizmde öncü olmanın hayal ürünü olduğunun farkına varmak gerekiyor.

Mesela.

İki gün boyunca farklı güzelliklerine bir kere daha şahit olduğumuz, misafire olan hürmetin hala riyadan uzak bir şekilde devam ettiği Gaziantep, kendimizi formatlamamız için büyük bir fırsat.

Bakar mısınız Allah aşkına...

2018 yılında Gaziantep'i, gastronomi turizmi sayesinde 1 milyon kişi ziyaret etmiş.

Konukların yüzde 90'ı bizim coğrafyamızın farklı bölgelerinden, iki günlüğüne gelenler. Konaklama oranı zirvede.

STK'ların, odaların, iş insanlarının omuz vermesiyle güneyin ticaret kenti, Türkiye'nin dört bir yanından gelen yerli turistlerle dolup taşıyor.

Bunun en büyük sebebi, Gaziantep'in doğru algı oluşturmasından kaynaklanıyor. Ayrıca UNESCO'nun, şehri yaratıcı şehirler ağına dâhil etmesiyle, kentte farklı bir hava teneffüs ediliyor.

İnanın Gaziantep'in tarihi yapıtları, eski Antep'te bulunan mekânlar kadar ilgi görmüyor. Kısacası turistler, geldikleri şehirde farklı tatların, lezzetlerin keyfine varmaya çalışıyor.

Antep'in çarşıları, hafta sonları iğne atsanız yere düşmeyecek kadar kalabalık oluyor.

Uçuktan inen, otelden önce Almacı Pazarı'na, çarıkçı Musa Amca'nın iş yerine, bakırcı Ahmet Dede'nin dükkânına uğruyor, tabi ki para harcıyor.

Baklavacılarda uzun kuyruklar oluşuyor.

Bu arada...

Gaziantep'in markası, baklava ve kebaplarının tanıtımında son 5 yılda gözle görülür bir fedakârlık ortaya koyan, şehri için pozitif algı oluşturan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in katkılarını yok saymak nankörlük olur.

***

Şimdi dönüp kendimize baktığımızda...

Bu kadim kentte olan lezzetlerin, tarih ve kültürel mirasın daha fazlasına sahip olan Bursa'mızda, özellikle yerli turistlerin hafta sonu akın edeceği bir şehir haline gelmeli.

Mesela, 'Kapalı Çarşımız' artık gelinlikçiler çarşısı olmaktan kurtulmalı.  Bursa'nın markalarının satıldığı platoya dönüştürülmeli.  Örneğin Bakırcılar Çarşısı'na bir göz atın bakalım, kaç tane bakırcı bulacaksınız!

Başından sonuna kadar iç çamaşırı, elbise satan iş yerlerinin kuşatması altında.

Hanlar Bölgesi'nin etrafı, Bursa'nın markalarıyla donatılmalı. Bıçakçılar, bakırcılar, ipekçiler ve daha birçok farklı marka ve lezzet, turistlerin başını döndürmeli.

Örneğin Muradiye Külliyesi'ni ziyaret edenler, bölgede alışveriş yapabilmeli, sadece mezar ziyaretiyle oradan ayrılmamalılar.

Emirsultan, Yeşil için de aynı şey geçerli.

Bursa'ya farklı illerden gelenler, yerel ekonomiye katkı koymaları için Setbaşı Köprüsü'nden manzarayı seyredip, Mahfel'de çay, Irgandı'da çokça vakit geçirip, Kayhan'da pideli köfte, farklı semtlerde İskender yemeli.

Sabah kahvaltısını Abdal'da tahinli pideyle, simitle yapmalı. Burada canlı Hacivat ve Karagöz'ün atışmalarıyla Bursa algısı oluşturulmalı.

"Artık icraat vakti" diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'a herkes destek olmalı.

Hayırlı olsun ziyaretleri yaparak, belediye başkanları meşgul edilmemeli.

Artık, kerameti kendinde saklı dernek ve federasyonlar, bu kentin tanıtımına katkı koyacak projeler üretmeli, önerilerini şehrimizin yöneticilerine ısrarlı bir şekilde sunma gayreti içinde olmalılar.

Böyle bir vizyon kendimizde yok diyorlarsa,  vakitlerine torun sevme, çiçek sulamayla geçirsinler.

Yani daha fazla çaba ve emeğin sonucunu bizzat Antep'te gördük.

Şimdi eğri oturup doğru düşünmeliyiz.

Bursa, böyle güzellikleri hak etmiyor mu?

Hafta sonu turizminin merkezi olamaz mı? Yenişehir dibimizde!  1 saatte varılan Sabiha Gökçen kocaman bir imkan.

Ona göre herkes kendine çekidüzen vermeli.

Çünkü Bursa çok vakit kaybediyor haberiniz olsun.

***

BURSASPOR KAHREDERKEN, BELEDİYESPOR VOLEYBOL ŞAMPİYONU

Bursaspor taraftarını üzmeye, kahırlı günler yaşatmaya devam ede dursun, Yeşil beyazlıların basketbol takımı, sessiz sedasız şampiyon olmuştu.

Geçtiğimiz cumartesi akşamı da, Büyükşehir Belediyespor Kulübü Voleybol Takımı, play-off final etabı son maçında Palandöken Belediyesi'ni 3-0 mağlup etti.

Ve...

Erkekler Birinci Ligi'ni şampiyon olarak tamamladı.

Kısacası düşme potasının hemen üzerinde Göztepe sayesinde asılı kalan Timsah, camiaya puan cetveli üzerinde sürekli hesap yaptırırken, bu şehir basketbol ve voleybolda şampiyonluk yaşadı.

***

BİR SÖZ

Aklın ölümü, fikri terk etmektir.

Muhammed İkbal

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.