Hava Durumu

Zamane çocukları  (2)

Yazının Giriş Tarihi: 01.04.2018 07:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.04.2018 07:14


Çocuğun nefesi gibidir oyun, biraz biz müdahale etmesek zaten yönelimi ister istemez oraya kayacaktır. Bugün ilk hamlede teknolojinin önüne emanet ettiğimiz çocuklarımızı,bunlardan biraz uzaklaştırmaya gayret etsek, ilk aşamada evet çok sıkılacaklar ama sonra mutlaka oyun kuracaklar. Yeter ki biz en önemli ihtiyaç serbest oyunu fark edelim.

Çocuk için hareket bir diğer önemli ihtiyaçken, bugünün çocukları bundan mahrumlar. Koşma düşersin, diye büyüyorlar. Çocuklukta dizinizdeki yaraları hatırlayın, bir de çocuğunuzun dizlerini düşünün kaç kere kanadı acaba? Kalkmayı öğrenmesi için düşmesine izin vermeyecek kadar korumacı büyütüyoruz çocukları. Yapılandırılmış parklarda 'dikkat et,sıkı tut'  gibi uyarılarla ' hareket' ediyor çocuklar, daha çok uzaktan kumandalı bir araç gibi.

Gelelim ağlamaya, insan için gözyaşı sıkışmış enerjinin dışarı atımıdır. Çocuk için anlamlandıramadığı, ifade edemediği duyguların açığa çıkıp gözyaşı kanalıyla dışarı atıldığını fark etmeliyiz. Bugün çocuklara baktığımızda, çocukların rahatça ağlayamadığını görüyoruz, okul öncesi dönemde günde iki saat ağlama ihtiyacı/hakkı olan bir çocuk bu hakkını saklayıp, kendince önemli bize göre küçücük sebeplerle damlatarak kullanmaktadır. Çünkü ağladığında ya dikkati dağıtılır, ya susması için ödül teklif edilir, ya tehdit edilir ya da kırılan oyuncağı yenisi alırız gibi teselli edilir. Hâlbuki çocuğun o anda ihtiyacı olan en önemli şey anlaşılmaktır. Sakin bir ses tonuyla : Evet bu seni çok üzdü, ağlıyorsun istediğin kadar ağlayıp rahatlayabilirsin, sonra istersen konuşuruz. Şöyle düşünün bir olaya çok üzülmüşsünüz bir arkadaşınız sizi susturmaya çalışırsa mı rahatlarsınız, yoksa istediğin kadar ağla rahatla ben yanındayım derse mi? Aynı ihtiyaç çocuk için de geçerlidir. O yüzden lütfen toplumsal olarak fark edelim ağlayan çocuğun ihtiyacı şeker değil, sadece anlaşılmak...

Bir diğer ihtiyaç merak, bugünkü çocuklar ne kadar keşif yapabiliyor? Evet çok fazla bilgi var ama deneyim yok,hep yapılandırılmış bilgi sunuyoruz çocuklara. Sokakta bulduğu yaprağı yine sokakta bulduğu tuğla parçasıyla boyamaya çalışan çocuklar mı daha şanslı bugünkü çocuklar mı?

Üzerine verilebilecek çok örnek ve tavsiye olan konumuzu şöyle toparlayalım, zamane çocuklarını inşa eden zamane ebeveynleri olarak, çocukları yargılamak yerine onlar için kurduğumuz düzenin çocuğun temel ihtiyaçlarını ne kadar karşıladığını fark edelim. Ebeveynlik çocuğa eşlik etmek olmalıdır, sadece korumak ya da eğitmek kaygısıyla sunduğumuz ebeveynlik , 'zamane çocuklarının' işini zorlaştırmaktadır. Çocukluğunuzu anlattığınız, çocukluk oyunlarınızı çocuğunuzla sokakta oynayabildiğiniz bir hafta dileğiyle...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.