Hava Durumu

Ebeveynlik sorunsalı

Yazının Giriş Tarihi: 03.09.2017 09:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.09.2017 09:00

Ebeveyn olma yolunda ilerlerken, ayağımıza takılan taşlardan konuşalım istedim bu hafta. Bir niyetle başlayan serüvenimiz esnasında evdeki hesabın çarşıya uymaması, ben anne olunca yapınca böyle yapmayacağım masalları, temel noktada ebeveyn olma sorumluluğu kokan tüm kaygılar; bizleri ne kadar da çıkmaza sokabiliyor.

'Bizim zamanımızda anne babalık kitabı mı vardı?' diyen bir neslin evlatları olarak iyi niyetli çırpınışlarımız, acaba çocuklarımıza nasıl yansıyor? Sanal bilgiye bu derece kolay ulaşabilen bir çağda yaşıyoruz, dünya cebimizde akıllı telefonlarımızın içinde geziyor. Bebeğimizi beklerken hatta belki anne-baba olmaya niyetlenirken başlıyoruz okumalara. Hamilelik öncesi, hamilelik dönemi, loğusalık dönemi, postpartum depresyonu, emzirme diye başlayıp devam eden süreçlerle ilgili birçok görüş bir çok doğru bazen yanlış bilgiye ulaşıyoruz. Öğretilerimiz, çocukluk yaralarımız , 'aynılarını çocuğuma yaşatmayacağım' kaygıları da eklenince ortaya çıkan ve sayısı günden güne artan 'kafası karışık ebeveyn' ve bu tutarsız tavırlardan etkilenen 'kalbi karışık çocuklar'... 

Teoride anlatılan bilgilerin pratikte işe yaramaması şikayetlerini bir çok ebeveynden duyarız. Bunun temel sebebi ebeveynin çocuğa yaklaşırken sunduğu tek şeyin bilgi olmaması. Kendi çocukluğumuz, anne-babamızla ilişkilerimiz, çocukluk tramvalarımız sonucunda psikolojik tetiklenmelerimiz bu süreçte bizlere eşlik ediyor.

Peki ebeveynlik bu kadar zor bir iş mi gerçekten, yoksa bizler mi farketmeden zorlaştırıyoruz? İnsan belli bir amaç üzerine var edilmiş ve bir yolcu. Ebeveynliği ise bir yolcuya bu yolda kılavuzluk etmek gibi basitleştirdiğimizi düşünelim. Anne-baba o yolcunun sahibi değil, o yolcu onun bir parçası değil, çok sevdiği belli bir yaşa kadar mesul olduğu, kendisini koruyana kollayana kadar ebeveyne verilmiş bir emanet aslında. En doğru kılavuzluktan bahsedemeyiz çünkü her yolcunun gideceği yön farklıdır, hikayesi karşılaşacağı zorluklar farklıdır. Bu sebeple her aile içerisinde kendi düzenini, kendi dinamiklerine göre oluşturur. Öyle ya da böyle, doğru ya da yanlış her ebeveyn çocuk için seçilmiş bir kılavuzdur, tek bir doğru kılavuz yoktur. 

Bu bilgi ve kaygı yığınının arasında ebeveynliğin en temel iki noktasını atlıyoruz. Çocuğu tanıma ve çocukla anda kalma... Okuduğumuz kitaplara ya da ürettiğimiz kaygılara ayırdığımız zamanın daha fazlasını çocuklarımızın gözlerine baktığımız, o an sadece çocuğumuza odaklandığımız, müdahale etmediğimiz, yönetmeye- düzeltmeye çalışmadığımız anlara ayırsak karşı konulmaz bir iyileşme bizleri bekliyor olacak. Çocuklarımızın en önemli iletişim kanalı oyundan ne kadar içeri giriyoruz, onların davetlerine ne ölçüde icabet ediyoruz? Bu sorular farkedilmesi ve üzerine düşünülmesi gereken ilk adımda yer alıyor. Çocuğumuza mı yoksa yetişmiş halini hayal ettiğimiz yetişkine mi hizmet ediyoruz? sorusunun üzücü cevabı ise; yarın doğru bir yetişkin olması için bugün çocuk hallerini anlamayıp atlama trajedyasını çıkarıyor karşımıza.

Çocuğumuzla aynı yöne ayna anda bakabilmek, onun dünyasını sadece izleyip onun yönergeleriyle ona eşlik etmek, kendi çocukluk dünyamızı hatırlayabilmek, duygu ve düşüncelerini önemsemek, sınırları net tutmak ve tutarlı olmak, hem ebeveynliğimiz hem çocuğumuzu başkalarıyla kıyaslamaktan uzak tutmak gibi altın anahtarlara ulaşabiliyorsak isek ; yolculuğuna eşlik ettiğimiz minik yolcunun yarınlarına ışık tutacak çocukluk hatırları oluşturma imkanımız vardır demektir. Evet ebeveynlik zor zanaat; ama hiç kimse çocuğunuzu sizin kadar sevemez, hiçbir uzman ona sizin gibi anne babalık yapamaz, çocuğunuza sorabilseydiniz yine sizi ebeveyn olarak seçerdi. Sadece gözlerine baktığınız, aynı yöne dikkat verdiğiniz, onların temiz dünyasında tüm kaygı ve korkularınızdan arınabildiğiniz bir ebeveynlik serüveni oluşturmak sizlerin elinde... Çocuğunuzun yanına, çocukluğunuzun neşesi ile oturabildiğiniz bir hafta dileklerimle...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.