Hava Durumu

Bursa'dan yazılım ihracatı

Yazının Giriş Tarihi: 02.04.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.04.2021 07:30

Evet, yanlış okumadınız.

Bursa'dan 'yazılım' ihracatı...

Bunu yapan PEN adında bir yazılım firması.

Yazılım ihracatı ile hem kent hem de ülke ekonomisi için önemli bir açılım sağlamış oluyor.

Peki, nedir bu yazılım ihracatı?

Çalıştığı firmaların verilerini, her türlü afet ve benzeri durumlardan etkilenmemesi için data merkezinde depolayarak güven altında tutuyor.

Bu firma İstanbul'da ya da Ankara'da değil, Bursa'da yani burada.

Ovaakça'da kurduğu yeni binası ile piyasaya hızlı bir giriş yaptı bile...

Çalışmaları hakkında bilgi aldığım PEN Yazılım'ın Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ünal, işlerini büyüterek devam ettiklerini ayrıca Türkiye'de de çeşitli noktalarda en az 5 data merkezini daha hayata geçirmeyi düşündüklerini söyledi.

Şu anda yaklaşık 60 firmaya teknolojik altyapı hizmeti sağladıklarının altını çizen Ünal, işin sadece ticari boyutu olmadığını, aynı zamanda akademik olarak da çalışmalara imza attıklarını belirtti.

Murat Ünal'dan öğrendiğimiz bilgiler ışığında; bilgiler, Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) kapsamında yurtdışına çıkarılamıyormuş...

Verileri yurtdışına taşıyamama sorununu, Erzurum Atatürk Üniversitesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ile çözüme kavuşturma seçeneğini gündemlerine almışlar ve Erzurum etabı bitmiş. Sırada Sivas ve sonrasında daha en az 3 nokta daha olacak gibi.

Yazılım sektöründe üniversiteler ile işbirliği yapan tek firma olduklarını vurgulayan Ünal, Erzurum ve Sivas'ı neden tercih ettiklerini de "Bölgedeki soğuk hava sayesinde fazla elektrik kullanımı gerektirmeyen konumda olmaları" sözleriyle açıkladı.

Firmanın bundan sonraki hedefi, daha çok 'yedekleme' üzerine kurulu.

Murat Bey'in açıklamalarından, yedekleme konusunun yazılım firmaları için can damarı gibi olduğunu anlıyoruz.

Olası bir afette Bursa'daki binaları hasar görse bile hiçbir veriyi kaybetmemek adına Bulgaristan, Almanya ve İngiltere'de de yedekleme için alanları oluşturmuşlar.

Siz de benim gibi şaşkınsınız öyle değil mi?

Bursa'dan dünyaya birçok kalemde ürünün ihraç edildiğini duyduk ama yazılımı ilk defa duyuyoruz...

Hizmet verdikleri şehirlerde adeta kabına sığmayan bu tür firmalar, dijital dönüşümün konuşulduğu günümüzde çok stratejik bir konumda olsalar gerek...

Teknolojinin ve dijitalleşmenin iliklerimize kadar hissedilmeye başlandığı bu zamanlarda, PEN gibi firmaların önemi daha da ortaya çıkacaktır...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.