Hava Durumu

Fransız kurgusu hayaller

Yazının Giriş Tarihi: 08.01.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.01.2021 06:30

Fransa Cumhurbaşkanı olarak Elysee Sarayındaki görevine başladıktan sonra bir radyo programına konuşan Macron; "Avrupa kıtası gerçek bir haçlı ordusuna sahip olmadıkça kendini koruması zor" şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Macron bu temenni de, Rusya'ya karşı daha egemen, Birleşik Devletlere karşı da tam bağımsız bir Avrupa'nın hayalini kuruyor(!)

Bu hayalin peşine düşenlerin Yeni Haçlı Ordusu çağrısı, AB'nin savunma alanındaki çalışmalarını da tekrar gözden geçirmesine neden oldu.  

Fransız Başkan'a ise ilk destek müttefiki Almanlardan geldi. Merkel'in uzaktan uzağa yaptığı açıklama ise; "Bir gün gerçek anlamda bir Avrupa ordusu kurulması için çalışmalıyız" şeklinde oldu.

AB Komisyonu ise bu karşılıklı diyalog karşısında 2021-2027 bütçesine ciddi bir altın dokunuş yapmayı planlayarak, 28 milyar €'luk bir artış düşündüklerini açıklasa da, evdeki hesap pek çarşıya uyacak cinsten değil.   

Şimdilik kağıt üstünde tartışmaya açılan bu gelişmeler ordunun kurulmasını hemen mümkün kılmasa da, bir toplantı tarihinin yakın olduğuna işaret ediyor. 

Yalnız, bu rüya görenlerini heyecanlandırsa da düzenli bir ordu için gereken mali hesaplar Avrupa Devletlerinin belini bükmekten öte, kıracak gibi. Şöyle ki; Birliğe üye ülkelerin egemenlik haklarını birçok konuda AB kurumlarına devretmekte çekinceli davranması, akışın boyunu uzatabilir.

Yıllardır Avrupa ve Amerika'nın güvenliğine soyunan NATO, kendisine üye olan AB ülkelerinin taahhüt ettiği gayri safi hasılanın %2'si kadar dahi savunmaya yönelik  harcama yapmadı. Sebebi ise ekonomilerinin eksiden artıya geçememesidir.

2.Dünya Savaşı'nın Avrupa'yı ekonomik ve sosyal olarak yıkması Avrupa'da sınıflar ayrılığı oluşturdu. Birleşik Devletlerinde desteğiyle yeniden doğan Avrupa 80'lerden itibaren büyük bir sanayi devrimine imza atarak özellikle dünya teknoloji ticaretine damgasını vurdu. Bugün ise Birleşik Devletler olmadan ayakta kalmanın hesapları ile yüz yüze. Elbette bu durumun Amerika tarafından normal karşılanması beklenemezdi. 

Başkan Trump'un Avrupa'ya "Adil Yük Paylaşımı" yapma konusundaki serzenişi de gereken yerlerin mesajları almasına neden oldu. Birleşik Devletlerin bundan böyle sadece ve sadece faturalarını ödeyen devletlerin arkasında duracağını açıklaması da, asker eskisi bir Fransız generalin hayalini yeniden hortlattı.

Trump'un faturalarınızı ödeyin derken başınızın çaresine bakın demek istememesi, Birleşik Devletler işi bitince bir kenara atılacak bir kağıt mendil değildir demekti ve "Avrupa önce Birleşik Devletlere NATO borcunu ödesin" ifadelerini doğrulamaktı. Trump, Twitter üzerinden yaptığı daha net bir açıklamada ise, "Birleşik Devletler gelmeden önce Paris'te Almanca öğrenmeye başladığınızı ne çabuk unuttunuz" diyerek Macron'a dokundurdu. 

Fransa'nın tek uçak gemisinin isim babası olan eski General De Gaulle'nin de geçmişteki hayali olan yeni Avrupa ordusunun kesin planları yüksek maliyetler sebebiyle sanırım uzun bir süre ertelenecek gibi.

Avrupa ordusu hayalinin ilk mucidi olan Fransız De Gaulle'nin Birleşik Devletlerin Avrupa'daki etkisin den her zaman çok rahatsız olduğu kaynaklarla sabit. Ama Generalin yaşadığı yıllar da gereken desteğin toparlanamaması da bu hayalin ertelenmesine neden olmuştu.

Macron ile gündem yapan bu fikre Almanya, İtalya ve İspanya ılımlı yaklaşırken, Çekya, Macaristan, Polonya, Slovakya, İsviçre, Finlandiya ve İrlanda ise daha mesafeli duruyor.

Bu ordunun yönetilmesindeki eşitsizliklerden kuşku duyacak ülkelerde var bu hesabın içinde, maliyeti ilk sıraya koyup burun kıvıranlarda. O yüzden bu proje raf ömrü uzun olan bir proje gibi bekleyecek bir zaman daha.    

Avrupa kendi içindeki Yunanistan tarzı ülkeleri sırtında bir kambur görürken, bu davanın karşısında olacak olan Birleşik Devletler, Rusya ve İngiltere'yi yok sayıp bu hayale soyunamayacaktır. Bundan dolayı da Fransa'nın Avrupa liginde liderliğe oynaması, şuan için mümkün görünmüyor.

  

   

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.