Hava Durumu

Doğu Akdeniz fırtınası

Yazının Giriş Tarihi: 11.09.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.09.2020 06:30

Türkiye ile K.K.T.C'nin ortaklaşa düzenledikleri "Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası Tatbikatı" dosta güven, düşmana korku salıyor.

Tatbikat gereği eğitim ve işbirliği amaçlansa da; bu durumbölgede ki şer güçlerine karşı biraz da gövde gösterisi oldu.

Bu tip tatbikatlar mevcut durum tespitini ölçmek ve daha da geliştirmek adına yıllık rutin yapılan faaliyetlerdir."Akdeniz Fırtınası Tatbikatı" olası bir sıcak çatışmaya karşı hazırlıklı olduğumuzun da ispatından öte bir gövde gösterisidir. Yapılan askeri tatbikatlar devletlerin siyasi politikalarını destekleyen güçlü etki yöntemleridir.

Bölgesel gelişmelere küresel ölçekte bakamazsak gerçekleri görebilmemizin ihtimali zayıflar.İçinde bulunduğumuz sıcak saatler itibariyle bu tatbikatın askeri kazanımlarından ziyadedüşmana verdiği mesaj daha bir belirgin.

Fransa, Yunanistan'a verdiği destekle Doğu Akdeniz'de gerilimi tırmandırarak,Deniz Filosunun Amiral GemisiCharles De Gaulle'nin Akdeniz'e tam askeri yükle geleceğini açıklasa da;henüzgelen gidenyok. Sanırım Ümit Burnundan dolanıyor. Fransa eceli gelen köpek gibi yamacımıza yanaşma niyetinde olsada,Türkiye artık geçmişin pasifimize edilmiş,özgüveni tarumar edilmiş 3.dünya ülkesi değil. Yerli üretim savunma gücümüzle Irak'ta, Suriye'de, Libya'da ve vatanın her karış toprağında düşmanı arıyor buluyor ve gereğini yerine getiriyoruz.

İspanyol basını yaptığı telkinlerle komşusunu uyardı; "Fransız donanması Türkiye'nin dibinde Türk donanması ile savaşamaz. Türkiye 15 yılda ordusunu A'dan Z'ye çağın ötesine taşıdı. Fransızlar ise hala 30 yıl öncesinin teknolojisini kullanıyor. Bilinmeze demir alan Fransız donanması mutlak bir şok yaşayacak. Türk askeri teknolojisi ise tam bir sırlar alemi. Türklerin kıyıları kendi yaptıkları Antigemi füzeleri ve S-400'lerle korunuyor. Fırkateyn'lerinin özellikleri ise bilinmezler denizi. Türkiye eski Türkiye değil. Fransa dünya ya rezil olmamak ve çözülmek istemiyorsa, bu tarihi hatadan dönmelidir" şeklinde haber yaptı.

Katar Basını ise yaptığı açıklamada; "Türkiye'nin Karadeniz'de bulduğu gaz çok büyük bir rakam. Biz 10 yıl önce 8 milyar m3 ile başladık. Türkiye ise 320 milyar m3 ile başlıyor. Emin olun trilyonluk gaza sahipler. Türkiye denizde şuan yıllık 400 milyar $'lık ekstra bir kaynağa hükmediyor. Ve bunu ölümüne savunacaktır. Elinden almaya kalkanlara karşılık kaplan kesilecektir. Bu düelloda Türkiye ile arasına giren de mahvolur. Türkler artık yeni yüzyılın yeni süper gücü bunu tartışmak bile ahmaklıkla eşdeğerdir" dendi.

Dünya bunları konuşurken, Macron'un gencecik yaşta olmayacak hayaller peşine düşmesi kendisine gereksiz bir hava katsa da;acı gerçekler zaman içinde onu daha da çok yoracaktır.

Macron'un Fransız halkının geleceğini zedelemesi, dünya gündemini de meşgul ediyor. Zaten ülkesinde de son 30 yılın en düşük profilli lideriolarak damgalanıp aşağılandı.

Fransa'nın dış politika tercihlerini hemen hemen her konuda Türkiye karşıtlığı üzerine inşa etmesi, Doğu Akdeniz'de suların ısınmasının ana sebeplerinden.

Gerçi Fransa'nın bu tavrı sadece politikalarıyla sınırlı değil. PKK yandaşlığı ve terör seviciliğini ülkedeki ders kitaplarına kadar sokanhastalıklı zihniyet yıllardır bu ülkede iktidar oluyor ve kan döküyor.

Fransa aslında bu gerginliği başka bir platformdan yürütmek istese de bunu açık etmekten kaçınır bir tavır sergiliyor. Savaş hali gibi durumlar da Yunanistan Fransa'nın kullandığı bir yem olsa da, Yunan-Türk  savaşıFransız'ın işine gelmez. Nedeni ise Yunan savaşa girerse dolayısıyla Fransa'da Yunan safında savaşın sıcaklığıyla bir şekilde yüzleşmek zorunda kalacak.Bunu sezen NATO'daolaya hemen müdahil oldu zaten.

Fakat durumu kendi örgütsel alışkanlığıyla süzüyor. İstediğiyse basit. Doğu Akdeniz'deki devletlerin hava hareketlerini merkezinden takip edebilecek bir sistem kurmak istiyor. Yani bu radar sistemiyle Doğu Akdeniz'de uçan bütün uçakların hareketlerini oturduğu yerden seyredecek ve kimin haklı kimin haksız olduğuna karar verecek.

Olur mu? Olmaz mı? Ne kadar doğru olur? Zaman gösterecek.

Yalnızişlevi tartışılan NATO,savaşa karşı şarkılar söyleyenve yüzünü bir türlü göremediğimiz bir şarkıcıdan ibaretmiş gibi geliyor artık bana.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.