Hava Durumu

Dengeleri bozan hain siyasi figür (1)

Yazının Giriş Tarihi: 24.01.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.01.2020 07:30

Muhammed Dahlan, 29 Eylül 1961'de Han Yunus'ta bir mülteci kampında doğdu.

Gençlik yıllarında Filistin Kurtuluş Örgütü (F.K.Ö)'ne katılıp, içindeki sözde İsrail nefreti ile büyüdü.

Fetih Şahinleri adlı, El-Fetih'e bağlı bir gençlik örgütlenmesinin lideri oldu.

Gençlik ateşinin gözünü budaktan sakınmaz tavrı onu kısa sürede İsrail hapishaneleriyle tanıştırdı.

Bu örgütün kurucu liderliğinden dolayı tam 11 kez tutuklandı.  Hapisteyken İbranice öğrendi ve İsrailli üst düzey yetkililerle yakın ilişkilere girdi.

1980'li yıllarda İran Devrimi sonrası Filistin'deki İslâmî gruplar (İslâmî Cihat ve Hamas) yükselişe geçince hem Fetih lideri hem de Yaser Arafat'ın yakınındaki adam oluverdi.

1987'de, Birinci İntifada olayında Arafat'ın talimatıyla aktif rol alarak İsrail'in hedefine girdi. Hedef olunca, çareyi ortadan kaybolmakta bulan Dahlan, sırasıyla Ürdün, Kahire, Bağdat ve Tunus'ta saklandı.

1993'te, Oslo'daki Barış Görüşmelerinde İsrail ile anlaşmaktan yana olmuş ve Arafat'ı desteklemiştir. Görüşmelerden sonra Arafat ile arayı sıcak tutmuş ve onun yakın ekibine girerek, 20 bin kişilik gücüyle Gazze'nin kontrolünü sağlayan Gazze Önleyici Kuvvetleri'nin başına getirilmiştir.

F.K.Ö döneminde hapse girmesiyle İbranice öğrenmesi, İsrailli yetkililerle ilişkiler kurması ve lisan bilmesi sonucunda CIA, MOSSAD, bir kısım Arap ve Avrupalı istihbarat birimleriyle ilişkiler kurması kolaylaşmıştır. 

Hamas kuvvetlerine karşı verdiği mücadele nedeniyle insan haklarını ihlâl ettiği yönünde suçlamalara maruz kalmış, Hamasın manevi lideri Şeyh Ahmet Yasin'in öldürülmesinde parmağı olduğu iddia edilmiştir.

Kaleyi içten fetheden Dahlan, 2001'deki İkinci İntifada olayından sonra Arafat'a rakip olmak için kendini siyaset alanında parlatma çabasına girişerek, Arafat rejimini yolsuzlukla suçlamış ve istifaya davet etmiştir.

Dahlan ile MOSSAD arasında yakın ilişkilerin olduğu açığa çıkınca El-Fetih içinde her zaman taraftar bulan Dahlan, Arafat ile de anlaşamayınca Mahmud Abbas ile yakınlaşmaya başladı.

Bu yakınlık sonucu Abbas, Dahlan için devlet ve güvenlik ile ilgili bakanlığı ayırıp, devlet güvenliğini ona emanet etti.

2003'te İsrail ile Filistin arasında barış görüşmeleri gerçekleşirken ilginç bir olay yaşandı.

İsrail'i temsilen Ariel Şaron'un, Filistin'i temsilen ise Mahmud Abbas'ın, ABD Başkanı Bush'un da arabulucu sıfatıyla bulunduğu toplantıda Dahlan, İsrail işgalindeki Filistin topraklarında bulunan yerleşim yerlerinin güvenliği hakkında sunum yapacaktı. Tam sunumuna başlamıştı ki Bush onu susturdu ve şöyle dedi:

 "Tek ihtiyacım gözlerine bakmaktı. Bay Şaron'a güvendiğim gibi sana da güveniyorum".

Görülüyor ki A.B.D kullanacağı figürü uluslararası platformlarda dahi onure ederek kendi dümen suyuna almasını iyi biliyor.

2004'te Yaser Arafat şüpheli bir şekilde zehirlenerek vefat etti.

Arafat'ın sırlarla dolu ölümünün ardında Dahlan'ın parmağının olduğu yıllarca konuşuldu.

Arafat'ın vefatından sonra, sağlığında Arafat müsaade etmediği için gerçekleştiremediği birçok projeyi İsrail kolayca hayata geçirdi.

Artık kendine oynayan ve diplomasinin piri olan Dahlan, Abbas tarafından İsrail ile ilişkilerden sorumlu bakan olarak atandı.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.