Hava Durumu

Zaman görecesi

Yazının Giriş Tarihi: 29.04.2024 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.04.2024 16:17

Einstein’ın da dediği gibi: “Zaman göreceli bir kavramdır.” Bazen bir yerde geçmek bilmeyen zaman, bambaşka bir ortamda su gibi akıp geçer. Bazı günler öyle bereketli olur ki bir dünya iş sığdırırız, bazen de hiçbir şey sığdıramadığımız kısacık bir gün olur. Zaman hep aynı zaman dilimi iken durumu değiştiren nedir peki?

Zamana anlam katan en önemli unsur aslında farkındalıktır. O anı anda yaşayabilmek ve anda kalabilmek zamanı verimli kullanmak için çok önemlidir. Tabi ki buna bu kadar ihtiyaç duymamızı gerektiren şey de ahir zamanda olmamız ve zaman kavramının tamamen daralmış olmasıdır. Gerçekten de farkında olmadan, güneşin altında eriyen buz kalıbına benzer bir zaman diliminde yaşıyoruz. Yıllar ay, aylar hafta, haftalar gün ve günlerde saat kadar bir zaman oldu. İnsan önünde koca bir ömür var zannederken, önümüzde gençliğini hatırladığımız insanları çöküp bitmiş görüyoruz. Aslında insanın bunca mücadelesi sadece beyhude bir çabadan ibaret. Sahip olma hırsının tamamı, elde etse dahi asla ona ait olmayacak geçici şeyler için. Her şeyini bırakıp ebediyen ayrılacağı bu dünya için yapamayacağı hiçbir şey kalmamış insanoğlu, uyanışa geçmezse sonunda büyük hüsrana uğramaktan kurtulamayacak. Bir şarkıdaki nakarat bunu öyle güzel anlatıyor ki; “Bir kırık ayna tuttu, güldü halime zaman. Bak dedi işte bu senden geriye kalan. Bir gölge gördüm solgun, yılların yorgun izi. Ah dedim, hayatın elinde bi çare insan!” Aslında onca hırsa ve kibre sahip insanoğlunun zamanın elinde acziyeti bu kadar işte. Her şeye hükmedebileceğini zanneden insan daha zamana hükmedemiyor. O yüzden zamanın içine hapsolmuş, hayatın keşmekeşinde savrulup gittiğini görmesi için gözündeki kibir gözlüğünü çıkarması gerekir. Zamana hâkim olmayabilir ama o zamanı verimli bir nimete dönüştürebilir ve anlam katabilir.

Bunu bu kadar dramatik anlatmamın sebebi insanın elinde eriyip giden gençliğinin ve ömrünün ne kadar değerli olduğunu anlaması içindi. O zamanı neye tükettiğini, ömrünü ne için harcadığını anlamalı ki bundan sonrasında zamanını gerçekten ona fayda sağlayacak şeyler için verimli kullanmayı öğrenebilsin. İstedim ki ne geçmişin gölgesi ne de geleceğin sisi altında bu göreceli kavramı ziyan etmesin. Anı anda kalarak dolu dolu pişmanlık duymadan yaşayabilsin…

Sağlıcakla ve farkındalıkla kalın.

        

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.