Hava Durumu

Yanılsamalar

Yazının Giriş Tarihi: 29.03.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.03.2021 06:30

Hepimiz içinde bulunduğumuz psikolojik durumun etkisiyle yanılsamalar yaşayabiliyoruz. Öncelikle bu yanılsamalar kendimizle alakalı oluyor. Algılarımızla o kadar çok oynanıyor ki; bu da düşüncelerimiz ve duygularımızda ciddi bir etki meydana getiriyor. Önce kendimize yabancılaşıyoruz. Yanılsamalarımızı düşüncelerimiz sanıyoruz. Bu sebeple de duygu durumumuzda sürekli olarak değişiklikler meydana geliyor. Kolayca her şeyin etkisinde kalabiliyoruz, korku psikolojisiyle sağlıklı düşünemez hale geliyoruz. Hepimizin içinde çocukluğumuzdan kaynaklanan duygusal boşluklarımız olabilir ve bu bile yanılsamalar meydana getirebilir. Çevremize yönelik yanılsamalarımız ağırlıktadır çünkü yargılarımız çok güçlüdür. Algılarımızla meydana gelen yargılarımız hayatımızın büyük bölümünü olumsuz etkiler. Çünkü biz olgudan çok algıda takılı kalırız.

Algı da her zaman olgudaki gerçekliğin üstünü örter. Bu defa kalıplaşan yargılar da bizim gözümüzdeki gerçekliği değiştirebilir. Bu bizim farkında olmadığımız bir durumdur fakat bunu bilinçli olarak destekleyen bir sürü unsur vardır. Özellikle algıların gerçekliği değiştirebileceğini çözmüş bazı zihniyetler, algılarımız üzerinde türlü oyunlar oynuyorlar ve ne yazık ki buna müdahale edemiyoruz. Peki müdahale edemediğimiz bir duruma karşı nasıl mücadele edebiliriz? Elbette önce farkında olarak! Farkındalık sayesinde bizde oluşabilecek yan etkileri azaltabiliriz. Tutumlarımızı meydana getiren şey algı mı yoksa olgu mu bunu fark edebilmek çok önemlidir.

Örneğin; herhangi bir şeye karşı fobimiz varsa, bu olgunun korkulacak bir şey olmasından değil, bizim o olguya karşı geliştirdiğimiz algımızdan kaynaklıdır. Yani o olguya karşı büyük bir yanılsama içindeyizdir. Örneğin bir danışanım köpekten çok korkuyordu ve kendisiyle bir süre çalıştıktan sonra bana bir köpeği kucağına alarak sevdiğini anlatmıştı. Yani o köpeğin korkulacak bir şey olduğuna dair yanılsaması ortadan kalkmıştı ve biz burada olguyu değil algıyı değiştirmiştik. Bu mümkün evet, çünkü kendisini öncelikle algıya -yani korkuya- yoğunlaşmaktan kurtarıp, olgudaki gerçeğe odaklanmasını sağlamıştık. İşte biz de benzer durumlarda sadece algımıza yoğunlaşıyoruz ve olgudaki gerçeklikten uzaklaşıyoruz. Önyargıyı meydana getiren de zaten bu yoğunlaşılmış olumsuz algılardır, yani yanılsamalardır. Çoğu zaman kişi bunun farkındalığını kendi kendine oluşturamayabilir. Profesyonel bir yardımla hayat konforumuzu perdeleyen bu yanılsamalardan kurtulabiliriz. Siz de deneyin ve bu zamana kadar bir sis perdesiyle nasıl zorlu bir yolculuk yaptığınızın farkına varın! Çünkü hayat denen olgu, olumsuz algılarla örtülmemesi gereken bir güzelliktir.

Sağlıcakla ve farkındalıkla kalın.    

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.