Hava Durumu

Suyumuz ısınıyor

Yazının Giriş Tarihi: 16.08.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.08.2021 06:30

Haşlanan kurbağa sendromunu bilir misiniz? Yapılan deneyde; kurbağa, kaynar suya atıldığında refleksle sıçrayıp kurtulur. Sonra kurbağa normal bir suyun içine koyularak su alttan yavaş yavaş ısıtılır. Su kaynama noktasına geldiğinde kurbağanın ısıdan genleşen kasları refleksini kaybettiği için ne yazık ki zıplayamaz ve haşlanarak ölür. İşte biz de birçok konuda tam da bu sendromu yaşıyoruz. Ama ben en acısı olan ahlaki yozlaşmadan örnek vermek istiyorum. Hani bir tabir vardır ya; "alıştıra alıştıra" işte birçok şey bize tam da böyle empoze edildi.

Ahlaki yozlaşma her şeyden önce insani vasıflarımızı kaybetmemiz demektir. Erdemlerimizi ve kendimize olan saygımızı yitirmemizdir. Çünkü ahlakı güzel insan, önce kendisine sonra da çevresine karşı duyarlı insandır. Hem kendi fıtratına hem de toplum yapısına zarar verecek her davranıştan kaçınır. Ahlaki değerleri sayesinde; bir başkasının malına, canına, namusuna, aile yapısına zarar veremez. Fakat ne yazık ki içinde bulunduğumuz ahlaki yozlaşmanın etkisiyle yaşanan acılara her gün bir yenisi ekleniyor. Peki biz ne ara bu hale geldik de anlamadık derseniz; tabi ki suyumuz yavaş yavaş ısındığından anlayamadık.

Her şey biz uyurken bilinçaltımıza işlendi, dört bir yandan subliminal mesajlarla yanlışlar normalleştirildi, edep ve namus kavramı ortadan kaldırıldı. Birçok husus metalaştırıldı ve aile kavramı zedelendi. Kişinin mahremiyet sınırları ve özeli ihlal edildi, dedikodunun adı magazin oldu. Hatta daha da kötüsü kişi özelini kendi eliyle ifşa eder oldu. Aile yapımızı dizi filmlere göre uyarladık, çocuklarımızı biz yetiştiremez olduk. Neyin önemli olduğuna, neyden korkmamız, neyi sevmemiz gerektiğine bile başkaları tarafından karar verildi ve bize servis edildi. Bunlar öyle inceden yapıldı ki bizim tepki verecek halimiz kalmadı çünkü suyun ne kadar ısındığının farkına bile varamadık!

Evet belki yapılanlara tepki gösteriyoruz ama sadece üç beş gün, öfkeleniyoruz fakat saman alevi gibi. Hatta artık birçok şeyi o kadar normal karşılıyoruz ki; neredeyse yaşadığımız dönemin rutini sayacağız. Bu saatten sonra kim ne kadar farkına varır, kimi ne kadar bilinçlendirebiliriz bilemiyorum ama bildiğim bir şey var, o da eğer bu su bir kaynarsa hepimiz haşlanacağız ona göre!

Sağlıcakla ve farkındalıkla kalın.   

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.