Hava Durumu

Sormak mı sorgulamak mı?

Yazının Giriş Tarihi: 10.10.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.10.2020 07:30

Bir yerlerden başlamalıdır insan. Bu dünyaya geliş amacını keşfetmeli ve şu an ki yaşam amacıyla karşılaştırmalıdır. Olmak istediği yerde mi, yoksa zorunda olduğu yerde midir? Kendisini orada olmaya mecbur eden bir durum mu vardır? Yoksa bu tamamen kendi tercihinden mi ibarettir?

İnsan kendine bu soruları sormadan, cevaplara ulaşması pek mümkün değildir. Merak ve soru sormak insanı her zaman ileriye taşır. Tabii soru sormak ve sorgulamak arasındaki farkı görmek şartıyla. Soru sormak merak duygusundan kaynaklanır ve öğrenme kökenlidir. Sorgulamak ise; şüphe kökenlidir. Soru sormak insanı geliştirirken, sorgulamak çoğu zaman olaylara şüpheyle yaklaşmasına neden olup çıkmaza sokar. İnsan zaten merak duygusu baskın bir şekilde doğar. Merak sayesinde çocukken, öğrenme ve keşfetme isteğiyle birçok şeyi deneyimler. Örneğin; çocuk önce ateşi merak eder, sonra dokunduğunda ateşin elini yaktığını öğrenir. Merak duygusu, öğrenme eylemiyle birleşince, insan deneyim kazanmış olur. Tabi bazen bu deneyimler acı verici olur, yine de insanı merak etmekten alıkoyamaz. Peki kaç kişi gerçekten merak edip kendine; benim var oluş amacım nedir diye sorar? Herkesin kendine özgü kişiliği, kendine özgü kabiliyetleri vardır. Fakat çok az kişi gerçek anlamda kendini tanıyarak yaşar ve kabiliyetlerini keşfedebilir. İnsan doğru soruyu sorarak, asıl kabiliyeti sandığı durumun içinde, bambaşka bir beceriyle karşılaşabilir. Durum görünenden çok farklı bile olabilir. Bazen asıl becerimiz sandığımız şey, gerçek potansiyelimizin üstünü örtebilir. Pekala, insan bunu fark etmek için ne yapmalıdır? İşte tam bu noktada sorduğu doğru sorularla görüş alanını genişletebilir.

-Ben, mutlu olduğum ve beni gerçekten doyuma ulaştıran şeyi mi yapıyorum?

-Potansiyelim bu kadar mı?

-Başka neler yapabilecek güce sahibim?

-Bulunduğum yerden ne kadar memnunum?

İnsan kendine böyle onlarca soru sorabilir ve cevapların hepsi de kendinde saklıdır. Cevap hep vardır sadece ortaya çıkmak için doğru soruya muhtaçtır. Hayat bize cevaplar, çözümler ve tecrübeler sunar. Yapmamız gereken doğru sorularla tecrübelerimizi harmanlayıp cevaba ulaşmak ve doğru çözümü bulmaktır. Eğer hayatımızda bazı şeyler birer muammaya dönüşmüşse bir yerlerde eksik kalan bir şeyler vardır. Onu fark etmek ve çözümlemek hayat akışımızı kolaylaştıracaktır.

İnsan, sürekli hayatı sorgulayarak kendini yormak yerine, kendine ve hayata dair doğru soruları sorarak, çözüm odaklı yol almalıdır. Yani şüphe duygusunu merak duygusuyla yer değiştirmelidir. Çünkü içimizde iyi ve kötü duyguları birlikte barındırırız; hangisini beslersek hayat felsefemiz o olur...

Sağlıcakla ve farkındalıkla kalın.

     

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.