Hava Durumu

Kendini israf etme!

Yazının Giriş Tarihi: 30.08.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.08.2021 06:30

İsrafın her türlüsü kötüdür çünkü hiçbir kaynak tükenmez değildir. Pekâlâ insanın kendini israf etmesine ne demeli? İnsan nasıl israf olur demeyin. Biz de sayısız kaynaklarla donatılmışız hatta başlı başına var oluşun kaynağıyız. Fakat kendimizi ve kaynaklarımızı tüketme konusunda çok başarılıyız.

Örneğin zamanımız en değerli fakat en çok israf ettiğimiz kaynağımızdır. Çünkü insan denen varlık her şeyiyle belli bir zamana mahkûmdur. Herkesin hiç bilmediği bir ömür süresi vardır ve tüm yapacakları, yaşayacakları bu zaman dilimiyle sınırlıdır. Geri dönüşü ve telafisi kesinlikle yoktur! Buna rağmen insan sınırsız bir ömre ve zamana sahipmiş gibi davranır. Sonrasında başka bir israf bedenimiz üzerinde olur. Bu ömrü en güzel şekilde yaşamamız, içinde misafir olduğumuz bedeni doğru kullanmamızla mümkündür. Bu bedenin kaynaklarını israf ettiğimizde ve sağlığımızı kaybettiğimizde, ne yazık ki yaşam bizim için son derece zor bir hal alır.

Diğer bir önemli kaynağımız da huzurdur. İnsan huzur konusunda o kadar fakir kalmıştır ki bu noktadan birçok olumsuzluk baş göstermektedir. Hayatta bizi huzursuz eden onlarca etken vardır. Bu yüzden de huzuru korumanın neredeyse imkânsız olduğunu düşünürüz ya da öyle düşünmek isteriz! Ona bakarsanız o zaman sağlığımızı da tehdit eden onlarca unsur var. Ne yapalım yani sağlığımızı korumak için mücadele etmeyelim mi? Sanırım insan, ruhunun hastalanmasını bedeninin hastalanmasından daha kolay kabul ediyor.

Yalnız şunu bilelim ki hasta bir ruh, bunu eninde sonunda bedene de bulaştırır! O zaman hem beden hem de ruh sağlığımız için huzuru bulmamız gerekir ve bunun için de huzurumuzu tüketen israf unsurlarını ortadan kaldırmalıyız. Tüm bunlardan yola çıkarak en son şunu söylemek istiyorum; kendimizi israf etmeyelim! Bu kaynakların yanı sıra insanın öncelikle kendi özünü israf etmemesi gerekir. Kendimizden ödün verdiğimiz, birileri için sürekli kendimizi tükettiğimiz bir ömür, emin olun israftır. Yanlış insanlara emek vermek, onlar için kendini harcamak; dibi delik bidonla su taşımaya benzer.

O yüzden kendimizden tükettiğimiz yani israf ettiğimiz her ne varsa şu andan itibaren farkına varalım ve bundan vazgeçelim. Hepimiz bunu iyilik olsun diye ve birilerini düşündüğümüz için yapıyoruz ama emin olun ki kendimizi israf ediyoruz! Bunu geç olmadan fark etmezsek, tükendiğimiz gün yanımızda bunu telafi edecek kimse olmadığında çok üzülürüz!

Sağlıcakla ve farkındalıkla kalın.  

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.