Hava Durumu

Kendini imha etme!

Yazının Giriş Tarihi: 23.08.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.08.2021 06:30

İbn-i Sina'nın yaptığı bir deneyde; iki kuzu ayrı ayrı kafeslere konur. Kuzular özellikle aynı yaşta, aynı kiloda, aynı cins olarak seçilmiştir. Kafesleri aynı şekilde güneş alır ve kuzular eşit şartlarla aynı yemle beslenir. Yani ikisinin de tüm şartları eşittir. Ancak yan kafeste bir kurt vardır ve kurdu sadece kuzulardan bir tanesi görmektedir. Aylar sonra kurdu gören kuzu huzursuz, huysuz, zayıf ve çelimsiz duruma düşer ve ölür. Kurt, kafesteki kuzuya hiçbir şey yapmamasına rağmen kuzu yaşadığı stres ve korku yüzünden en sonunda ölmüştür. Kurdu görmeyen diğer kuzu ise huzurlu olduğu için gayet sağlıklı, besili ve kiloludur.

Bu deneyde İbn-i Sina, zihinsel etkinin insan sağlığı ve bünyesi üzerinde olumlu ve olumsuz etkilerini göstermiştir. Yani işin özeti gereksiz korku, kaygı, endişe ve stresin insan bünyesine verdiği zararı hiçbir şey veremez. Sanırım herhangi bir rahatsızlıkta doktorların niye hemen "stresten" dediğini şimdi daha iyi anlıyoruz. Evet çoğu hastalık stres kökenlidir ve bunlara psikosomatik hastalık diyoruz. Tabi ki hepinizin şunu dediğini duyar gibiyim; stressiz dünya mı var? O zaman ben de şunu sormak istiyorum; yaptığımız stres sorunları çözmemize yarıyor mu ya da stres yapınca her şey daha mı kolay yoluna giriyor? Elbette ki hayır! Yaşadığımız stres durumu bedenimize ve psikolojimize zarar verdiği gibi bir de hata üstüne hata yapmamıza sebep oluyor. Çünkü insan stres altındayken sağlıklı düşünemiyor ve doğru kararlar veremiyor. Ayrıca yaşadığımız huzursuzluk her zaman yaşam enerjimizi sömürür ve bedenen de güçsüz düşmemize neden olur. Biliyorsunuz bizim hastalıklarla mücadele eden en güçlü silahımız bağışıklığımızdır. Stresin doğrudan bağışıklık sistemimize ciddi hasarlar verdiği su götürmez bir gerçektir. Tıpkı bu kuzu deneyinde olduğu gibi; bize zarar veremeyecek bir şeyin korku ve stresini yaşamak bize o şeyin kendisinden bile daha çok zarar verir!

Özellikle şu içinde bulunduğumuz pandemi döneminde yaşadığımız korku, kaygı ve stres, bize asıl zarar veren şey buna emin olun! İnsanoğlu var olma mücadelesinde yaşadığı devre göre her zaman türlü tehlikelerle karşılaşmış ve hayatta kalmayı başarmıştır. Benim asıl endişelendiğim giderek karşılaştığımız tehlikelerin büyümesi değil, insana kendisinin güçsüz hissettirilmesi. Hal böyle olunca da başka tehlikeye gerek kalmıyor çünkü insan kendi kendini imha etmeyi başarıyor zaten!

Sağlıcakla ve farkındalıkla kalın.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.