Hava Durumu

Her şey göründüğü gibi midir?

Yazının Giriş Tarihi: 15.03.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.03.2021 06:30

Yaşadığımız dönem gereği o kadar çok şey göz önünde ki. Artık bir tıkla her bilgiye ulaşabiliyoruz. Ulaşabiliyoruz da acaba bu bilgiler ne kadar doğru? Öncelikle şuna eminim ki; her şey göründüğü gibi olmayabilir. Özellikle de sosyal medyanın bizi aldatan tarafı çok güçlüdür. Aldığımız bir eğitimde; bize sunulan görselde iki Amerikan askeri ve esir alınmış bir İran askeri vardı. Amerikan askerlerinin biri, esir askerin başına silah dayamış, diğeri ise su içiriyordu. Bu görselin tam haliydi. Amerikan televizyonu bunun bir kısmını kesiyor ve sadece Amerikan askerini esir İran askerine su verirken gösteriyordu. İran televizyonu da bu görseli kullanırken İran askerini ve başına silah doğrultmuş Amerikan askerini alıyordu. Yani herkes işine gelen ve empoze etmek istediği kısmı gösteriyordu. Bu sadece işin bir kısmı, diğeri de bizim algılarımızla oluşturduğumuz kısmı. Bir yakınım anlatıyor; yakın bir zamanda kendisi diş teli taktırmıştı.

Her ay teller değiştiğinde ağrısı oluyor ve çok bir şey yiyemiyormuş. O gün de dalgınlığına geliyor, kafede bir yemek siparişi veriyor ve ne yazık ki yiyemiyor. Tabağını öylece bırakıp kalkıyor. Kafe çalışanı tabağı gördüğünde farklı birçok yorum yapmış olabilir. Yemeği beğenmediğini ya da müsrif biri olduğunu bile düşünmüş olabilir. Ama olay çok başka! Çevremizde gördüğümüz birçok olay sandığımızdan çok farklı olabilir. Aralarında hararetli tartışma yaşayan bir çift gördüğümüzde; onları geçimsiz olarak nitelendirebiliriz. Halbuki son derece birbirini seven bu iki insanın çok nadiren ettikleri bir tartışmaya şahit olmuş olabiliriz. Ya da son derece sabırlı bir insanın, kendisini çok öfkelendiren bir olaya verdiği tepkiye denk geliriz ve o insanın sinirli biri olduğuna karar veririz. Yani mutlaka işin görünmeyen kısmı olduğunu hatırlamalıyız.

Özellikle sosyal medyada göstermelik mutluluklar, özenti hayatlar, olmayan bir şeyleri varmış gibi gösterme çabası algılarımızı bozan en etkili şeydir. Bir ara fenomen bir annenin göstermelik ebeveynliğinin, bir talihsizlikle nasıl ifşa olduğunu hatırlıyorum. Bu mükemmel(!) anne çocuğuyla yaptığı etkinliklerdeki harika(!) diyaloglarını sosyal medya hesabından paylaşıyordu. Bir gün canlı yayında yaptıkları bir etkinlikte, kameranın açık kaldığını fark etmeyen anne; arada çocuğuyla olan gerçek diyaloğunu farkında olmadan herkese göstermişti. Üslubu son derece yanlış, gösterdiğinden çok farklı bir anne profili ortaya çıkmıştı. Yani işin özü etiketlemeden önce içeriğini bilmek çok önemlidir. Bazen ambalajı beğenmediğimiz için bir şeyin içeriğine haksızlık ederiz, bazen de sadece ambalajına kanıp içinde kaliteli bir şey var sanırız. Hiçbir şey göründüğü gibi olmayabilir, o yüzden bir insanı ya da olayı yargılamadan, fikir yürütmeden önce görünenin dışında bir gerçeğin olduğunu hatırlayalım.

Sağlıcakla ve farkındalıkla kalın.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.