Hava Durumu

Hayatı geniş karşılamak

Yazının Giriş Tarihi: 19.12.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.12.2020 07:30

Bir zamanlar, her şeyden sürekli şikayet eden, hayatının ne kadar berbat olduğundan yakınan bir kız vardı. Hayat ona göre çok olumsuzdu ve sürekli mücadele etmekten yakınıyordu. Genç kızın bu yakınmaları karşısında, mesleği aşçılık olan babası ona bir hayat dersi vermeyi düşündü. Bir gün onu mutfağa götürdü. Üç ayrı cezveyi suyla doldurdu ve ateşin üzerine koydu. Bir cezveye patates, diğerine yumurta, sonuncusuna da kahve çekirdekleri koydu. Sonra da kızına sabırla beklemesini söyledi. Kızı da hiçbir şey anlamadığı halde beklemeye başladı. Ama o kadar sabırsızdı ki, sızlanmaya ve sorular sormaya başladı. Babası ise onun bu ısrarlı sorularına cevap vermedi. En sonunda cezvelerin altını kapattı. Ve önce patatesi sonra da yumurtayı çıkarıp bir tabağa koydu. Cezvedeki kahveyi de bir fincana döktü. Kızına dönerek sordu: Ne görüyorsun? Patates, yumurta ve kahve diye alaylı bir cevap verdi kızı. Bir de daha yakından bak dedi baba, patatese ve yumurtaya dokun. Kız babasının dediği gibi patatese dokundu ve yumuşamış dedi, yumurta da sertleşmiş. Ve sonra da babası kahveden bir yudum almasını söyledi. Kız içtiği bir yudum kahvenin mis gibi kokusuyla gülümsedi. Ama yine de bütün bunlardan bir şey anlamamıştı ve sordu; bunlar ne anlama geliyor baba? Babası; bak kızım dedi, patates de yumurta da kahve çekirdekleri de aynı sıkıntıyı yaşadılar, yani aynı kaynar suyun içinde kaldılar. Ama her biri bu sıkıntı karşısında farklı şekil aldılar. Patates daha önce sert, güçlü görünürken, kaynar suyun içine girince yumuşadı ve güçten düştü.

Yumurta ise çok kırılgandı. Ama kaynar suda kalınca sertleşip katılaştı. Kahve çekirdeklerinin durumu ise çok daha farklı. Hem kendisi değişti hem de içinde bulunduğu durumu değiştirdi. Sonra dönüp sen hangisisin diye sordu kızına. İçinde bulunduğun durum seni nasıl şekillendirecek? Yumurta gibi katılaşacak mısın yoksa patates gibi yumuşayıp ezilecek misin? Yoksa, kahve çekirdekleri gibi yaşadıkların seni olgunlaştıracak ve hayatını da sen mi şekillendireceksin?

Evet gerçekten de aynı şartlardan farklı etkilenen insanlar ve farklı şekillenen hayatlar var. İşte bu tamamen bizim olayları nasıl karşıladığımızla ve sıkıntılarla nasıl baş ettiğimizle alakalı. Herkesin bakış açısı, olgunluğu ve tutumları farklıdır. Dolayısıyla yaşadıkları olaylardan aldıkları sonuçlar da farklıdır. Hayattaki zorluklar bizi bitirmek için değil, güçlendirmek ve olgunlaştırmak için vardır. Onlara karşı önce bakış açımızı sonra da buna bağlı olarak tutumlarımızı değiştirmeliyiz. Çok sevdiğim bir söz vardır; "Eğer hayatta hep aynı sonuçları alıyorsanız, aynı tutumları sergiliyorsunuz demektir." Hadi kendinizi ve hayatınızı yeniden gözden geçirmeye var mısınız?

Sağlıcakla ve farkındalıkla kalın.  

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.