Hava Durumu

Düşüncelerimizi yönetmek

Yazının Giriş Tarihi: 22.02.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.02.2021 06:30

Beynimizin en tehlikeli yanı "ters çaba" kuralına uygun çalıştığı anlardır. Başımıza gelmesinden en çok korktuğunuz şeye odaklandığımızda, beynimiz onu bize doğru çeker ve o korktuğunuz şeyi başımıza getirir! Çünkü beynimizden yayılan enerji kendisiyle eş değerde olan enerjiyi bulur, kendisine çeker. Buna ters çaba kuralı denir. Yani bu durumu; bataklıktan çıkmaya çalıştıkça, dibe gömülmeye benzetebiliriz. Örneğin korktuğumuz şeyin üzerine gitmek de bir ters çaba kuralıdır. Ya da çok istediğimiz bir şeyin, inadına bizden uzaklaşması da buna örnektir. Biz düşünce olarak olumsuz bir şeye odaklandığımızda; hedef olumsuz bile olsa beynimiz onu gerçekleştirmek için çalışır!

Topluluk önünde konuşma yapacağımız ya da bir sunum gerçekleştireceğimiz zaman; "acaba heyecanlanır mıyım" diye düşünürsek, mutlaka heyecanlanırız ve hata yapma olasılığımızı artırırız. Yani burada yapmamız gereken korkumuza değil, konumuza odaklanmak olmalıdır. Başınıza gelmesinden korktuğumuz kötü şeylere değil, başımıza gelmesini istediğimiz en iyi şeye odaklanmalıyız. Zihnimizde en çok neyi düşünürsek, hayatınızda onu yaşarız. Örneğin; "hasta olmak istemiyorum" yerine "sağlığımı koruyorum", "kilo almak istemiyorum" yerine "kiloma dikkat ediyorum", "başarısız olmak istemiyorum" yerine "başarılı olmak için çok çalışıyorum" demeliyiz. Ayrıca burada kullandığımız "yor" eki zihnimizi hedefimize doğru aktif hale getirir. Çünkü bilinçaltı için sadece şimdiki zaman kavramı vardır ve o yüzden şimdiki zaman ekiyle harekete geçer. Mesela "başarılı olacağım" dediğimizde bu geniş bir zamanı kapsadığından, bilinçaltını aktif hale getirmez. Ona uygun emir kipi "yor" ekiyle olandır. Bilinçaltı olumsuz düşünceleri gerçekleştirme konusunda daha etkin olduğundan ne düşündüğümüze çok dikkat etmeliyiz. Çünkü zaten biz ilk önce olumsuz ihtimali düşünmeye ve korkularımızla hareket etmeye öyle meyilliyiz ki; zihnimiz de buna seve seve eşlik eder.

Öyleyse bunu nasıl yönetebiliriz ona bir bakalım. Zihnimiz olumsuz düşünmeye başladığında öncelikle bunun farkında olmalıyız ki; durdurabilelim. İlk oluşması gereken farkındalıktır. O anda düşünceleri yakalayıp durdurursak; yönetmenin ilk kısmını başarmış oluruz. Çünkü ancak farkında olduğumuz şeyleri yönetebiliriz. Şimdi durdurduğumuz düşünceleri yenileriyle yer değiştirme zamanı, yani olumlu düşüncelerle! Olumsuz düşünceleri zihnimizden çıkarmak istiyorsak, mutlaka oluşturduğu boşluğu doldurmalıyız. İnsan işte bu yüzden olumsuz düşünceleri bertaraf edemez. Yerini doldurmadığından o boşluğa yine gelip aynı düşünceler oturur. Tabi ki yer etmiş olumsuz düşüncelerle, olumlu düşünceleri yer değiştirmek kolay olmayacaktır. Çünkü zihin her zaman alışkanlıklarını devam ettirme çabasındadır. İşte bunun üzerinde istikrarla durarak olumlu düşünceleri ve korkuları yönetmeyi öğrenebiliriz. Haydi siz de deneyin ve düşünce yapınızı yönetin! Şunu her zaman aklımızda tutalım ki; insan yönetemediği şeyin esiridir!

Sağlıcakla ve farkındalıkla kalın.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.