Hava Durumu

Dengede kal!

Yazının Giriş Tarihi: 23.01.2023 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.01.2023 14:41

Denge, her zaman fazlasıyla önemsememiz gereken bir konudur çünkü hayat denge üzerine kuruludur. Hem insan hem de yaşadığımız bu hayat, muazzam bir denge ile yaratılmıştır. Dünya mükemmel bir nizam ve intizam içinde yaratılmış, harikulade bir denge örneğidir. İnsan ya da dünya olsun; en ufak bir konuda dengenin bozulması bütün düzenin bozulması demektir.

Pekâlâ, nedir denge ya da dengede kalmak? Öncelikle en basit örnekle hayat bizim için dengede kalmayı öğrenmekle başlar! Yürümek için önce ayakta dengemizi sağlamayı öğrendik sonrasında adım atmamız mümkün oldu. Tıpkı bunun gibi; ata, bisiklete binmek ya da paten kaymak için ihtiyacımız olan önce dengedir. İster bedenen ister ruhen olsun, insan dengesini kaybettiğinde düşer! Yani biz fiziki olarak ayakta durmak için, psikolojik olarak dengede kalmayı başarmalıyız. Peki, ara ara dengemizi kaybetmemize sebep olan nedir? Biz psikolojik olarak dengemizi koruyamadığımızda, fiziken de dengemizi şaşar. Tıpkı dengesiz davranışlarımızın psikolojik dengemizi bozduğu gibi! Öncelikle duygu ve mantık dengemizi doğru kurmalıyız. Duygularımız hayattan lezzet almamızı sağlarken, mantığımız da hayatta kalmamızı sağlar. O yüzden ikisi birbirini destekler nitelikte olmalıdır. Ancak bu şekilde yaşam dengemizi doğru orantıda tutabiliriz. Örneğin yaşam biçimimizi şekillendiren; tercihlerimiz, sınırlarımız, tatmin duygumuz ve korkularımız hep dengede olmalıdır. Bunların dengede olması davranış biçimimizi, dolayısıyla da hayatımızı dengeler. Yanlış seçimlerimiz başta bizi tatmin etse de zamanla kayıplar ve başarısızlıklar getirir. Bu da kaybetme korkumuzu tetikler ve panikle birlikte hatalar yapmaya başlarız. Asla yapmayacağımız davranışlar sergileriz ve küçük düşeriz. Örneğin; çok hızlı bir yükselişin şiddetli bir düşüşü olur çünkü bu anormal hız dengesiz bir durumdur. Her şeyin belli bir zamanı, seyri ve şekli vardır. Dengeli bir süreç geçirmeyen her şey anomalidir. Kolay elde edilen her şeyin değeri düşük olur ve gözden çıkarmak kolaydır. Ve o şeye kolay olduğu halde gereğinden fazla değer yüklendiğinde sonuç tam bir hüsrandır. Tıpkı insan ve dünya arasındaki dengesiz ilişki gibi!

Sonuç olarak; insan dünyanın dengesini bozarken, dünya da insanın dengesini bozmaya devam ediyor ve sanki ikisi de bunu kendi dengesini korumak için yapıyor! Sadece tam olarak şunu anlayamadım. Dünyaya gereğinden fazla mı değer verdik, yoksa olması gerektiği gibi değerini mi bilemedik de tüm dengemiz şaştı işte bu tam bir muamma!

Sağlıcakla, farkındalıkla ve dengede kalın.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.