Hava Durumu

Değişime kendinden başla

Yazının Giriş Tarihi: 17.10.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.10.2020 07:30

Kişisel gelişim deyince ilk akla gelen nedir? Kişisel gelişim sadece psikolojik gelişim midir? Genel bir şekilde tanımlamak gerekirse, kişisel gelişim hem fiziksel hem de kişisel gelişmeyi kapsar.

İnsan, düşünce yapısını, konuşma şeklini, duruşunu ve beden dilini, giyim tarzını ve imajını, yani tam anlamıyla kendisini geliştirerek, hayatına fark katmış olur. Her şey bir bütünlük içinde olduğunda, olumlu sonuçlar almak kolaylaşır. Çünkü insan, duygu, düşünce, davranış ve kişisel imajıyla bir bütündür. İnsan düşündüğü gibi hisseder, bu da bedenine yansır. Örneğin; moralimiz bozuk olduğunda, yüzümüz asılır ve rengimiz solar, omuzlarımız düşer. Kendimizi halsiz hissederiz. Yani düşüncelerimiz duygularımızla birleşerek bedenimizi de buna dahil eder. Bu yüzden işe, olumlu düşünce geliştirerek başlamak en doğru adım olacaktır. Ayrıca, düşüncelerimiz konuşma tarzımızı da belirler. Olumsuz düşünüyorsak, duygularımız, beraberinde konuşma tarzımız da olumsuz olur.

Ne güzel demiş Mevlana: "Kalp denizdir, dil de kıyı. Denizdeki her zaman kıyıya vurur!" Yani içimiz düzelmeden, dışımız sadece rol yapmış olur. İnsanın özgüveni yüksek ise bunu beden dilinden, duruşundan ve giyim tarzından anlarız. Çünkü bu durum tamamen, kişinin iç dünyasından kaynaklanır. Öz güven, düşünce ve duygu birleşimidir. Kişi kendine güvenir, buna inanır ve bu da dış görünüşüne yansır. Gelişimin her aşaması birbirini destekler ve bir bütündür. Mesela diksiyon eğitimi aldığınızda özgüveniniz de yükselir. Çünkü güzel ve etkileyici konuşmak insana kendini iyi hissettirir. Kendini iyi hisseden insan kendine özen gösterir. Bu da özgüvenini artırır. Şunu düşünün, özel bir günde çok şık giyinmişsiniz; kendinizi ne kadar iyi ve farklı hissettiğinizi hatırlayın. Bir de evde bütün gün pijamayla dolaştığınızda, o günü uyuşuk ve bir yerlere uzanmaya meyilli geçirdiğinizi hatırlayın. Özetle içimiz dışımızı, dışımız da içimizi etkiler. İşte bu yüzden insanın kendini geliştirmesi, her yönden kendine fark katmasıdır. Eğer ki nereden başlamanız gerektiğini merak ediyorsanız, bu sizin önceliğinize ya da ihtiyacınıza göre değişir. Her şeyden önce kişinin gelişmesi, buna ihtiyacı olduğunu kabul etmesi ve istemesine bağlıdır. Yani insan istemedikçe bir başkası onu değiştiremez. Düşünceden tutun imaja kadar, kişi kendi isteğiyle ve çabasıyla gelişir.

Özetle, hayatta değiştirebileceğimiz tek kişi kendimiziz. İnsan gelişimiyle meşgul olmaya başladığında, gereksiz kafa yorduğu şeylerden uzaklaşarak yalnız kendine odaklanır. Geliştikçe hayata bakış açısı da değişir. Hayatı kaliteli yaşar, çünkü kendisi değiştikçe çevresindeki insanlar da bu değişimden nasibini alır. O yüzden bir şeyleri değiştirmek istiyorsanız, işe kendinizden başlayın!

Sağlıcakla ve farkındalıkla kalın.   

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.