Hava Durumu

Başkalarına endeksli yaşamak

Yazının Giriş Tarihi: 30.01.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.01.2021 07:30

Kendi kendine karar alabilmek ve bunları uygulayabilmek insan için çok değerli bir durumdur. Çocukluk döneminde gelişmesi gereken bu beceri, insanın yaşamının geri kalanında hayati kararlar karşısında en doğru şekilde davranmasını sağlar. Henüz küçük bir çocukken ailesi tarafından önemsenen, basit konularda karar verme özgürlüğü tanınan kişiler daha güçlü bir karaktere sahip olurlar. Çünkü karar verebilme özgürlüğü, doğrudan özgüvenin gelişmesiyle ilişkilidir.

Sürekli çocuklarının üzerinde baskı kuran, onların yerine karar veren, hiçbir konuda tercih şansı tanımayan, hatta çocuğuna yöneltilen soruyu bile ondan önce cevaplayan ebeveyn tipi ne yazık ki son derece yaygındır. Bu tip ebeveyn çocuğunun sürekli kendisine endeksli yaşamasından büyük memnuniyet duyar. Fakat bu durumun ilerleyen yaşlarda çocuğuna ne büyük zararlar verebileceğini gözden kaçırmaktadır. Karar alma mekanizması gelişmeyen çocuk, ileriki yaşlarda da sürekli birilerine güdümlü olarak yaşamaya mahkûm olur. Çoğu kez şahit olmuşumdur; küçük bir şey almak için bile yanında birinin olmasını isteyen insanlar vardır.

Kesinlikle alacağı şeye yalnız karar veremeyen, kendi zevkine güvenmeyen bu insanlar için aslında yaşadıkları bu durum bir hayli zordur. Birilerinin sürekli olarak kendisini yönlendirmesini bekleyen bu tarz insanlar için kendi fikirlerinin önemi yoktur. Bu yetersizlik duygusu yüzünden ne yazık ki başlarının ona uygun gördüğü hayatı yaşarlar. Başkalarının kararlarıyla hareket eder, başkalarının zevklerini giyer ya da kullanır ve başkalarının tercihlerini uygularlar. Bu durum her alanda ve her durumda olduğu için yanlıştır. Hâlbuki; önemli konuları deneyimli insanlarla istişare etmek farklı bir şeydir. Böyle durumlarda fikir almak da sadece kendi kararımızı uygulama konusunda emin olmak ve ayrıca dışarıdan bir gözle değerlendirmek içindir. Burada "Akıl akıldan üstündür" sözü son derece doğrudur. Bir işte ortak çalışma ve yardımlaşma ile sinerji oluşturmak da böyledir. Çünkü üç kişinin olduğu bir yerde dört fikir vardır.

Bazen başka bir fikir bizim gözden kaçırdığımız bir noktayı ortaya çıkarabilir. Bunlar insanın birçok önemli konuda yardım almasının mantıksal olduğunu gösterir. İnsanın hayat kalitesini düşüren durumsa sürekli başkalarına endeksli yaşamaktır. İnsan hayatta öncelikle kendine güvenmelidir. Kendi kararlarını ve tercihlerini önemsemelidir. Çünkü aslında kendimizi en iyi tanıyan biziz. Eğer kendimizi sürekli başkalarının gölgesinde bırakırsak, önce kendi kendimize yabancılaşırız!

Sağlıcakla ve farkındalıkla kalın.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.