Hava Durumu

'Nükleer' gerçeği göz ardı edemeyiz

Yazının Giriş Tarihi: 13.03.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.03.2021 06:30

Nihayet...

Türkiye nükleer enerjiye kavuşmaya çok yakın.

Mersin'de yapımına devam edilen Akkuyu Nükleer Güç Santralinde 3'üncü reaktörün temeli atıldı. 4'üncü yani son rekatörün de tamamlanmasıyla, 2023 yılında ilk nükleer santralimiz faaliyete geçecek.

Cumhuriyetimizin 100. yılında elektrik tüketimimizin yüzde 10'unu karşılamaya başlayacak bu santral, enerji açığımıza da ciddi manada merhem olacak.

Aslındaülkemizin nükleer santral faaliyetleri yeni gibi görünse de ilk girişim 1970 yılında yapıldı. Fakat o tarihte dış güçlerin engellemesiyle bu girişim rafa kaldırıldı.

Akkuyu içinse 10 yıl önceden çalışmalara başlandı ve ülkemizin geleceği adına olumlu bir kazanım elde edildi.

Diğer gelişmiş ülkeler gibi, nükleer enerjiden faydalanmak isteyen Türkiye, Akkuyu'nun ardından ikinci nükleer santralini Sinop'ta üçüncüsünü ise Kırklareli'nin İğneada ilçesinde kurmayı planlıyordu.

Ancak, dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez'in yaptığı açıklamaya göre ikinci santral için Trakya bölgesi daha önde.

***

Sıfır emisyonlu, çevreye zarar vermeyecek olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali, faaliyete geçtiğinde 4 bin kişiye istihdam sağlayacak.Pek çok bakımdan ülkemize önemli kazanımlar sağlayacak bu adım sayesinde yönümüzü teknolojiye çok daha sağlam bir şekilde çevireceğiz.

Yani her bakımdan sınıf atlayacak bir ülke konumuna geleceğiz.

***

Nükleer güce eleştirel bakanlara ise bazı rakamlar verelim...

Dünya üzerindeki31 ülkede işlemekte olan 454 nükleer santral bulunuyor.

Bunun haricinde 17 ülkede 55 santralin inşaatı da devam etmektedir.

ABD'de 98, Fransa'da 58, Çin'de 46, Rusya'da 37, İngiltere'de 15, İsviçre ve Güney Kore'de 5, Birleşik Arap Emirlikleri ileSlovakya'da 4 'ertane nükleer santral bulunmaktadır.

Japonya ise nükleer santrallerini kapattıktan sonra yıllık 40 milyar dolarlık enerji kaynağı ithal etmek zorunda kalmıştır.

Konuya geniş açıdan baktığımızda; aslında ülkemizin nükleer enerji gerçeği ile tanışmakta ne kadar geç kaldığını görüyoruz.

Şayet dünya sıralamasında üst sıraları hedefliyorsak nükleer gerçeği görmezden gelemeyiz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.