Hava Durumu

Bir yabancı gelinin gözünden yanlışlarımız...

Yazının Giriş Tarihi: 13.08.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.08.2020 06:30

Bugün size 19 yaşında Konyalı bir Türk ile evlendikten sonra önceki yaşamına dair her şeyi geride bırakan Romanyalı bir kadının yaşadığı zorlukları aktaracağım...

Leonica Eleno Mantu, Türkiye'ye yerleştikten sonra eşinin akrabaları tarafından 'gavurun kızı' olarak görülerek dışlanmış.

Daha sonra da kayınpederinin yaşam tarzını örnek alarak Müslüman olmaya karar verip, andını da Canan Zeytinci olarak değiştirmiş.

İslamiyet'i kabul etmesinin ardından etrafındaki Müslümanların, dinin emirlerinin dışında hareket ettiğini gören Zeytinci bu duruma anlam veremez.

Bunun üzerine de 25 yıl İslamiyet'i araştırarak "Bir Hristiyan Nasıl Müslüman yapılmaz" adlı kitabını yazar.

Zeytinci kitabında, eşinin sağlığında ve vefatı sonrası çevresinden tecrübe ettiği sorunları (Kendi tabiriyle yobazlığı) eleştirel bir dille kaleme almış.

***

Ocak ayında gazetemize röportaj veren Canan Zeytinci şu ifadeleri kullanmıştı:

"Müslüman bir kişi Peygamber Efendimiz'in (SAV) de dediği gibi eline, diline güvenilen, kadına saygı gösteren, yanına sığınmış bir düşmüş kişiyi aşağılamayan ve yetim hakkını gözeten bir bireydir. Ne yazık ki yaşadığımız coğrafyada dilde Müslüman olan bazı kişiler bu tanımda geçenlerin tam tersini yapmakta. Bunları bizzat yaşayan biri olarak söylüyorum."

Zeytinci yazdığı kitapla, kendisi gibi farklı ülkelerden Türkiye'ye yerleşen kişilerin yaşadığı zorluklara tercüman olmak, İslamiyet'in ve Türklerin yanlış anlaşılmasının önüne geçmek istiyor.

"Kitabımda geçen konu Türkiye'de yaşadığım bazı sıkıntılardır. Oysa ben ne İslam'ın böyle olduğunu ne de Türklerin hepsinin aynı olmadıklarını açıkladım" diyerek eşinin vefatından sonra da Türkiye'de yaşamayı tercih ettiğini ve çocuklarını da hem bir Türk hem de bir Müslüman olarak yetiştirdiğini ifade ediyor.

***

Canan Zeytinci'nin, basına yansıyan ve üzerinde düşünülmesi gereken bazı cümlelerini sizlere aktarmak istiyorum:

-Bazı dindar geçinenlerde gıybetin olduğunu gördüm. 3-5 defa hacca giden, beş vakit namaz kılan insanların gıybet yapmaları beni üzüyor.

-Doğru yapılmayan anlatımlar ve yaklaşımlar dine bakış açısını zorlaştırabilir.

-Gayrimüslim bir kişiye dinimizi sevdirmek yerine daha çok soğutuyorlar ve bence bu da olayın en acı verici kısmı.

-Ben eşimin akrabalarını daha önceden tanısaydım, Müslüman olmazdım. Benim İslam'da yaşadığım duygu çok farklı. Yurt dışında ezan sesini özlüyorum.

-Bana İslam'dan ve Türklerden nefret etmem için ellerinden geleni yaptılar.

***

Sevgili Canan Zeytinci'nin gözünden bakarak, toplum olarak yaptığımız pek çok yanlışın farkına varabiliriz.

Bu açıdan "Bir Hristiyan nasıl Müslüman yapılamaz?" kitabını oldukça faydalı görüyorum.

Zeytinci'nin başından geçenler, hoşgörü dini olan İslamiyet'e yakışır bir şekilde yaşamamız gerektiğini bize bir kez daha hatırlatıyor.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.