Hava Durumu

Bazı meslekleri robotlara devredeceğiz

Yazının Giriş Tarihi: 02.05.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.05.2021 06:30

Oxford Üniversitesi'nin geçtiğimiz yıl yaptığı araştırmaya göre, önümüzdeki 25 yılda var olan mesleklerin neredeyse yarısı robotlar tarafından yapılmaya başlanacak.

Yani, hızla daha üst seviyeye taşınan yapay zekayla birlikte, yakın gelecekte pek çok mesleğin artık insanlar tarafından icra edilmeyeceği tahmin ediliyor.

İnsanlığın, robotlara teslim edeceği mesleklerin başında ise avukatlık geliyor.

Hafızasına yüklenilen kanunları en iyi şekilde analiz edip, ortaya başarılı bir savunma çıkaracak bu teknolojik aygıtlar, başarısını ispatladığı takdirde alışılagelmiş avukatlık imajını tarihe gömecek.

Tahminlere göre, yapay zekanın ön plana çıkacağı bir diğer meslek dalı da doktorluk olacak.

Vücudunuza bağlanacak bir çip ve günlük verilerinizi (yedikleriniz, uyku saatiniz, duygusal yaşanmışlıklar vb...) gireceğiniz bir sistem ile sağlığınız her an kontrol altında olacak.

Bir sağlık sorunu yaşadığınızda ise sizi en iyi şekilde tanımaya programlanmış yapay zeka hekiminiz, anında tedavinizi sunabilecek.

İlk bakışta bir bilim kurgu filmi hissiyatı veren bu gelecek senaryosu, teknolojinin son 20 yılda nasıl geliştiğini düşündüğümüzde hiç de yabana atılmayacak bir olgu olarak dikkat çekiyor.

Hatta...

Korona virüs salgınıyla birlikte; insanların yerini alacak robotların etrafımızda dolaşma tarihi de hızlanmış gibi duruyor.

Bu konuda son örnek Antalya'dan geldi...

Güney şehrimizde bir eczane, salgın döneminde teması sıfıra indirebilmek için iş yerinde robot çalışan kullanmaya başladı.

Medyada yer alan habere göre;

Eczacı robot 15 bin ilacı haznesindeki raflarda saklayabiliyor ve bu ilaçların barkodlarını okuyarak, olması gereken yerlere yerleştiriyor.

Ayrıca...

Reçete numarasının sisteme girilmesiyle de doktorların hastaya yazdığı ilaçlar, robot tarafından raflardan alınıp müşteriye getiriliyor.

***

Eczacı robot 2017 yılında Almanya'dan 120 bin Euro'ya satın alınmış.

Yani şu anda pahalı bir ürün olması bu teknolojinin yaygınlaşmasının önüne geçiyor.

Ancak ilerleyen dönemde fiyatın çok daha aşağılara çekilmesiyle, robot çalışanları etrafımızda çok daha fazla göreceğiz.

Başarılarından etkilendikçe de, insana olan ihtiyacımız azalacak.

Bu teknolojik gelişimin sonucunun iyi mi yoksa kötü mü olacağını ise bize zaman gösterecek...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.