Hava Durumu

Dijital çağ

Yazının Giriş Tarihi: 13.01.2019 06:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.01.2019 06:40

Bildiğiniz üzere dünyamızda yaşananları kronolojik bir sıraya ve büyük toplumsal olaylara göre ayıran, Hz. İsa'nın doğuşunu "Milat" olarak kabul eden bir tarih şeridi mevcut. Bu tarih şeridini ise "Çağ" adı verilen bölümlerle farklı başlıklar altında inceleyebiliyoruz. Milattan öncesi için Taş ve Bakır Çağ olarak iki başlık altında toplayıp alt başlıklarla detaylandırırken, sonrası için ise İlk Çağ, Orta Çağ, Yeni Çağ ve Yakın Çağ olarak inceliyoruz. Tabii hepsinin birer tarihsel süreci, büyük bir toplumsal olayla birlikte kapanıp açılması gibi durumları mevcut. Yazının icadından kavimler göçüne, kavimler göçünden İstanbul'un Fethine, İstanbul'un Fethinden Fransız İhtilali gibi birçok çağ kapanıp açılmıştır. En son açılan ve içinde bulunduğumuz çağ ise Yakın Çağ'dır.

Yıllar öncesi yaşanan olaylara baktığımızda insanoğlunu en çok etkileyen olaylar çağların kapanıp açılmalarına da etki etmiştir. Yazının icadıyla birlikte insanlar tarih yazıcılığına başlamış, sözleşmeler yapmış, ticari ilişkilerini güçlendirmiştir. Geliştikçe bu günlere ulaşmamızı sağlamış ve arkadan gelen bütün nesillere etki etmiştir. Kavimler göçüyle birlikte dünyadaki bazı sınırlar ve devletlerin oluşumları ortaya çıkmış ve belki de şu an bulunduğumuz dünya düzeninde büyük pay oynamıştır. İstanbul'un Fethi ise yıkılmaz denen Bizans'ın yıkılmasına ve savaşlarda barut, ateşli silah kullanılmasına vesile olmuştur derken Fransız İhtilali ile yayılan özgürlük, milliyetçilik gibi akımlar günümüze kadar uzanmıştır.

Uzanıp giden bu tarihleri sınıflandıran çağlar sizce ne kadar gerçeği yansıtmaktadır?

İnternetin icadından öncesine kadar çağları tartışmak doğru değil. Ancak şu an bulunduğumuz zaman dilimi dahil, işleyen her vakit Yakın Çağ adlı dilimde bulunmamız veya bulunuyor olmamız mümkün değil. Toplumları etkileyen olaylarla birlikte çağlar belirleniyorsa bu işi yapan adamlar ölmüş olacak ki halen Yakın Çağ'ın içinde bulunalım.

Soğuk savaş döneminde giden gelen dosyaların bilgilerin korunması açısından icat edilen internet aslında günümüze kadar farklı şekilde yansıdı. Sadece belli bir amaç için kullanılması hedeflenirken şuan dünya üzerinde neredeyse tüm insanların kullandığı bir şey haline geldi. Web siteleriyle bir dönem yaygın olarak kullanılan internet, şimdilerde sosyal medya sitelerinin uygulamalarının yapılıp kullanılmasıyla birlikte farklı bir ortam sunmuş oldu. Hatta o kadar ilerledi ki insanlar ticaretlerini bile geleneksel yöntemlerden kurtulup internet üzerinden yapmaya başladı. Tabii buna son olarak Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın geleneksel seçim propagandalarında yapılan israfa karşı almış olduğu önlemleri ve söylemleri de eklenince daha da değer kazanmış oldu. Kısaca internet ile birlikte başlayan dijital dönüşüm, seçim süreçlerine de etki etti diyebiliriz. Genellikle gençlerin sıkça kullandığı sosyal mecralar artık seçim havasına bürünecek ve görünen o ki, çok eğlenceli geçecek. Geleneksel yöntemlerin yavaş yavaş imha edilip dijital dönüşüme ayak uydurmak ülkemiz adına güzel sonuçlar doğuracaktır.

Görüldüğü üzere hayatımızın her alanına etki etmiş ve insanlığı başka bir boyuta taşımış bir çağ düşünün ve bu çağ tarihsel süreçte bahsedilmeyecek gibi görünüyor. Ben bu çağa inatla "Dijital Çağ" demek istiyorum. Umarım böyle düşünen tek ben değilimdir...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.