Hava Durumu

Ölüm güzel şey!

Yazının Giriş Tarihi: 06.12.2018 07:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.12.2018 07:15

Ölüm güzel şey! Perde ötesinden haber.

Hiç güzel olmasaydı; ölür müydü Peygamber?

Cahit Zarifoğlu

Ölünün dili olsa diyecek sana,

Ben fırsatı kaçırdım tövbe et günahına...

Necip Fazıl Kısakürek

Minarede "ölü var!" diye bir acı salâ...

Er kişi niyetine saf saf namaz... Ne âlâ!

Böyledir de ölüme kimse inanmaz hâlâ!

Ne tabutu taşıyan, ne de toprağı kazan...

Necip Fazıl Kısakürek

ÖLÜMLERDEN İBRET ALMAK

Ölümlerden "ibret" almak gerek. Herkes, "kendi kıyametini" düşünmek zorunda. Ölümlerden ibret almayan başka neden alabilir ki? "Her an ölenleri görüp "düşünmemek" için, Kur'an'ın ifadesiyle "akletmemek" için! Koyun gibi" olmak lazım,

Peygamberimiz (SAV): "Ölüm susan vaiz, Kuran-ı Kerim konuşan vaiz" buyuruyor.

"Ölüm" insanın ilgileneceği "en birinci" konudur. "Ölümle ilgilenmemek", "ölümü "ortadan kaldırmaz" ve "sonu" daha tehlikeli hale getirir.

Bütün günler ölüme gider. Son gün varır.

Montaigne

ÖLMEDEN ÖNCE ÖLMEK

Meşhur bir hadis-i şerifte, "Ölmeden önce ölünüz" buyurulur. Ne demektir ölmeden önce ölmek? Ömür muhasebesini dünyada iken yapmak demektir. Dünyada iken ahirete hazırlanmak, nefsin arzularını terk edip Allah Teâla'nın rızası peşinde olmak demektir. Kişinin bütün yaptıklarını Kuran ve sünnet ölçüsü ile tartıp kendini hesaba çekmesi demektir. Ölüm sonrası için hayattayken hazırlanmak demektir. Kişinin öldükten sonra başına gelecekleri düşünüp ona göre hazırlanması demektir. Ölüme, ölüm sonrasına, ahirete, hesap vermeye tam iman etmek demektir.

"Bu Şehir Bursa" ve "Beytullah'ta Ben" şiiriyle yakından tanıdığımız Bursa'mızın medar-ı iftiharı Şair Cengiz Numanoğlu'nun eşi Şule Numanoğlu hanımefendinin vefatı dolayısıyla ibret alınması maksadıyla ölümle ilgili bazı şeyler yazmak istiyorum.

Şule Hanım bir diş doktoru olarak uzun yıllar ibadet aşkıyla insanlığa hizmet etmiş, dini bütün bir hanımdı. Hac ve umre yolculuklarından yakından tanıdığım kadarıyla ailesiyle ve çevresiyle barışık, itikadı ve ibadeti sağlam-kelimenin tam anlamıyla şuurlu, dirayetli ve metanetli bir hanımefendi idi. İnsanlık icabı kazaya kalan ibadet borçlarını ödeyen, namazlarını en ince noktasına kadar hesaplayarak borcunu ödeyerek, ölümü ötesine iyi hazırlanan şuurlu ve örnek bir hanımefendi idi. Derler ki "her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır." Evet, ben buna yüzde yüz inanırım. Yıllardır Rabbimin rızasını kazanmak ve insanları uyararak ölüm ötesine, ebedi âleme iyi hazırlanmalarını sağlamak için bunca hikmetli, ibretli, şiirlerin yazılmasını, her dörtlüğün en mükemmel şekilde insanlığa ulaşmasını sağlamak için çalışan merhumeye Rabbimden rahmet diliyorum. Bu şiirlerin kayda geçmesini, internet ortamında yayılmasını, kitaplaşmasını ve istifadeye sunulmasını sağlayan merhumenin sadakayı cariye olarak bıraktığı eczacı kızı iman abidesi Ceyda Hanıma ve sabır küpü Cengiz Hocama sabr-ı cemil diliyorum.

İnnalillahi ve innaileyhiraciun, Allah'tan geldik Allah'a döneceğiz.

"Ağızların tadını bozan ölümü sıkça anınız." Hadis-i Şerif

Uykuyu hafif bir ölüm,

Ölümü de ağır bir uyku bil.

Muhammed İkbal

Bir şaire ilham veren değerli bir hanımın vefatı dolayısıyla bu ibretli şiirleri okumak tefekküre vesile olur düşüncesiyle.

Allah'a emanet olunuz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.