Hava Durumu

"İslam güzel ahlaktır"

Yazının Giriş Tarihi: 04.01.2019 08:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.01.2019 08:10

İslam ahlakının kaynağı Kur'an ve sünnettir. Peygamber Efendimizin vefatından sonra, Rasûlullah (sav)'in ahlakını soranlara Ayşe validemiz "O'nun ahlakı Kur'an'dır" cevabını vermiştir. Allah Rasûlü (sav) "Kur'an Ahlakı ile ahlaklanınız" buyurmuşlardır. Kur'an ahlakı, Rabbimizin Kur'an-ı Kerim'inde öğrettiği, Peygamber Efendimiz (sav)'in de güzel örnek olarak yaşayışıyla bizlere sunduğu ahlaktır.

Kur'an'ın ifadesiyle "en güzel ahlak üzere yaratılan" ve "güzel ahlakı tamamlamak için gönderilen" sevgili peygamberimizin güzel ahlakla ilgili hadislerinden bazılarını örnek alınıp yaşanması dileğiyle sizlere arz ediyorum:

1- Müslümanlık, güzel ahlaktan ibarettir.

2- Güzel ahlak, cennette en çok işe yarayan amellerdendir.

3- Güzel ahlak, dinin kabıdır; kişinin dindarlığı, ahlakının güzelliği ile ölçülür.

4- Kıyamet gününde insanın amel terazisine konulacak şeyler içinde güzel ahlaktan daha ağır gelecek bir şey yoktur.

5- Dinden sonra aklın başı, kendisini halka sevdirmek ve herhangi iyi veya kötüye karşı bol bol hayır yapmaktır.

6- Güzel ahlaktan ayrılma, çünkü ahlak bakımından insanların en iyisi, din bakımından en güzeldir.

7- Güzel ahlak, Allah Teâlâ'nın yarattığı en büyük şeydir.

8- Allah Teâlâ bir kulunun hem görünüşünü, hem de içini ve ahlakını güzel yaratıp da sonra onu ateşe atmaz.

9- Siz insanların hepsine mallarınızla iyilik etmeye yetişemezsiniz. Öyle ise güler yüzlülükle, güzel ahlak ile yetişiniz; böylelikle bütün insanlara iyilik yapabilirsiniz.

10- İçinizde en sevdiklerim ve kıyamet gününde bana en yakın olanlarınız, ahlakı en güzel olanlarınızdır.

11- Müminlerin, iman bakımından en olgunları, ahlakı en güzel olanlardır ki, bunlar; insanlarla iyi geçinen ve kendileriyle iyi geçinilen kimselerdir.

12- Allah Teâlâ güzel ahlakı sever, kötü ahlakı sevmez.

13- Gerçek bir Müslümanda: "Allah'a karşı günah işlemekten kendisini alıkoyacak bir Allah korkusu, sefihe, (alçak ruhlu ahlaksız insanlara) karşı gelebilecek bir yumuşak huyluluk, insanlar arasında kendisini hoş yaşatacak güzel ahlak," bulunmazsa o kimsenin işlerinden hiç birine itimat etmeyiniz.

15- Bir kul, ibadeti az olduğu halde güzel ahlakı sayesinde ahiret derecelerinin en büyüklerine ve cennet saraylarının en şereflisine erişir; çok ibadet eden bir kul da, kötü ahlakı yüzünden cehennemin en aşağı derecesini boylar.

16- Sirkenin balı bozduğu gibi, kötü ahlak da insanın iyi amellerini bozar; güzel ahlak ise güneşin karı erittiği gibi günahları eritir.

17- Bir insan, ahlakı kötü oldukça Allah Teâlâ'dan hep uzak kalır.

18- Eliyle, diliyle tavır ve hareketleriyle insanları incitmeyen ve insanların kendisinden emin olan müslüman; imanın ve müslümanlığın en üst derecesine ulaşmıştır.

19- Kişi ahlakını güzelleştirip, öfkesini yenmedikçe, kendisi için sevip istediği şeyi başkaları için de istemedikçe olgun bir mümin olamaz.

20- Kişinin kalbi diliyle, dili de kalbi ile beraber olmadıkça, sözü işine aykırı olmaktan kurtulup, komşusu şerrinden emin olmadıkça gerçek mümin olamaz.

Ahlak hakkında Peygamberimiz (sav)'in binlerce hadis-i şerifleri vardır. Elbetteki hepsini yazmak mümkün değildir. Bu hadislerden anlaşılmaktadır ki; İslam dini, ahlak ve fazilet dinidir.

İbadetler ahlakımızı güzelleştirmelidir. Güzel ahlak sahibi olmayanlar, ne kadar ibadet ve taatte bulunurlarsa bulunsunlar yine de kâmil bir müslüman olamazlar.

Peygamber Efendimizin yanında, her gün oruç tutan, bütün gece namaz kılan bir kadından bahsedilir ve onu överler. Sonra da; "yalnız bir kötü huyu vardır, diliyle komşularını incitir, rahatsız eder" derler. Bunun üzerine Peygamber efendimiz: "O kadında hayır yoktur; o cehennemliktir." buyururlar.

Evet, İslam güzel ahlaktır. Efendimiz (sav) "Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim, Peygamberlik vazifemin hedefi de budur" buyurmuşlardır.

Cumanız mübarek olsun. Sağlıcakla kalınız.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.