Hava Durumu

İbadetleri Bilerek Yapmak

Yazının Giriş Tarihi: 01.03.2019 07:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.03.2019 07:02

İman, verilen bir habere kalpten inanma, haberi getireni tasdik etme; bir şeye tereddütetmedenkabul etme demektir.Hadislerde ifade edildiği gibi, "Allah'a, ondan başka ilâh olmadığına, Hz. Muhammed (sav)'in Allah'ın kulu ve Resulü olduğuna, Allah'ın meleklerine, kitaplarına, ahiret gününe, kadere, hayır ve şerrin Allah tarafından yaratıldığına inanmaktır".

Güzel dinimiz müslümanlıkta iman her şeyin başıdır. Bir kulun ilk yapacağı iş inanmaktır; Kelime-i tevhid veya Kelime-i Şehadet getirerek iman dairesine girmektir. Allah'ın varlığını, birliğini ve Hz. Muhammed'in peygamberliğini kabul etmektir. Eskilerin tabiriyle iman, gönülde yakılan bir kandil, ibadet ise onun sönmemesi için etrafına konulan bir fanustur. İman, ibadetlerle korunur ve güçlenir.

İbadet ise, sözlükte tapınmak, kulluk yapmak, itaat etmek, boyun eğmek gibi manalara gelir. İbadetin terim yani dini manası ise niyete bağlı olarak yapılmasında sevap olan, Cenab-ı Hakka yakınlık ifade eden ve özel bir şekilde yapılan taat ve fiillerdir. Bu, bizi yoktan var eden, bize sayısız nimetler bahşeden yüce Allah'ı ta'zîm (ululamak, yüceltmek) gayesi güden bir kulluk görevidir.

İslâm'da ibadet insanın bütün davranışlarını kapsar. Dolayısıyla Allah'ın hoşnut ve razı olduğu bütün fiil ve davranışlar ibadettir. Zira ibadet, Allah'a karşı gösterilen saygı ve hürmetin, en yüksek derecesini ifade eder. Dinimizde ibadet, yalnız Allah için yapılır. Peygamber veya diğer insanlar için ibadet edilmesi asla söz konusu değildir.

Kur'an-ı Kerîm, yeryüzündeki tüm insanlara şu çağrıda bulunur: "Ey iman edenler! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk edin. Umulur ki, sakınırsınız"(El-Bakara, 2/21). İslâm inancında, Allah'tan başkasına tapma, tevhîd inancı ile çelişir ve kişiyi niyetine göre dinden çıkarabilir. Putlara tapan müşriklere, cevap olmak üzere inen el-KâfîrûnSûresi konuyu şu esasa bağlar:

"Ey Muhammed! De ki: "Ey kâfirler! "Ben sizin taptıklarınıza tapmam. Benim taptığıma da sizler tapmazsınız. Ben de sizin taptığınıza tapacak değilim. Benim taptığıma da sizler tapmıyorsunuz. Sizin dininiz size, benim dinim banadır." (el-Kâfirûn, 1 09/1 -6)

Hz. İsa'yı ilâh ve Allah'ın oğlu tanıyarak, ona ibadet edenler için âyette şöyle buyurulur: "Şüphesiz, Allah, Meryem oğlu İsa Mesih'tir, diyenler kâfir oldular. Oysa Mesih onlara şöyle demişti: Ey İsrailoğulları! Hem benim hem de sizin Rabbiniz olan Allah'a ibadet edin. Kim Allah'a ortak koşarsa, şüphesiz Allah ona cenneti haram kılmıştır ve onun varacağı yer cehennemdir. Zâlimlerin hiçbir yardımcısı da yoktur"(el-Mâide, 5/72).

Allah'a kulluk edenlerin, ilâhî duygular içinde, yeni ve mânevî bir ortamın rengini alacakları, âyette şöyle ifade buyurulur: "Allah'ın boyası ile boyandık, Allah'ın boyasından (din) daha güzel boyası olan kimdir? Biz ancak O'na kulluk ederiz deyin"(el-Bakara, 2/1 38).

Hz. Peygamber'in vefatından sonra, Sahabenin çok üzülmesi, O'nun âhirete intikaline inanmayacak derecede bazı davranışlar göstermesi ve meselâ Hz. Ömer'in kılıcını çekerek "Kim Muhammed öldü derse, başını uçurum" gibi sözler sarf etmesi üzerine, ilk halîfe Hz. Ebû Bekir, büyük bir soğukkanlılıkla şöyle demiştir:

"Dikkat ediniz, kim Muhammed'e tapıyorsa, bilsin ki, Muhammed ölmüştür. Kim de Allah'a ibadet ediyorsa, şüphesiz Allah ölümsüz ve Bâkidir sonu yoktur"

İslâm'a göre, insanın yaratılış gayesi Allah'a ibadet etmektir. Kur'an-ı Kerîm'de şöyle buyurulur: "Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler, beni bilsinler diye yarattım"(ez-Zâriyât, 51/56).

İslâm'da ibadet yani ameller niyetlere göredir. Amellerden beklenen ecir ve sevabın tam alınabilmesi, niyetin hâlis ve katkısız olmasına bağlıdır. Hadiste; "ameller niyetlere göredir. Herkes için niyet ettiği şey vardır" buyurulmuştur. (devam edeceğim inşallah.)

Cumanız mübarek olsun.

Sağlık ve afiyetle kalınız.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.