Hava Durumu

Hac farz olduğu yıl yapılmalıdır

Yazının Giriş Tarihi: 25.01.2019 07:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.01.2019 07:02

Dört hak mezhebin üçüne göre hac farz olduğu yıl yapılmalıdır. Hac, Müslüman olmanın şartlarından biridir. Dolayısıyla şartlarını taşıyan her fert imkân elde eder-etmez, geciktirmeden haccetmelidir.

Haccı ertelemek günahtır; günahta ısrarcı olmak kalbi karartır. İnsan, çeşitli sebeplerle imkânını kaybedebilir ve hac yapmadığı için sorumluluk altında kalabilir. Dolayısıyla Müslüman, yakaladığı ilk fırsatta hac vazifesini yapmalıdır. "Haccı koruyamam", "daha erken" veya "hacılığı tutamam" gibi uydurma mazeretlerle şartlarını elde etmiş olanların bu önemli ibadeti geciktirmeleri doğru değildir. Haccı, hac yapamayacak duruma düşünceye kadar erteleyenlerin sayısı çoktur. Bu durumda olanlar, vekil göndermek zorunda kalırlar. Ölmeleri halinde borçlu gider. Dolayısıyla kendisine hac farz olan Müslüman ilk fırsatta bu önemli görevi ifa etmelidir.

Peygamberimiz (sav): "Hac yapmak isteyen acele etsin. " "Çünkü has-ta olabilir, servetini yitirebilir, bir ihtiyacı ortaya çıkabilir" "Hac yapmakta acele ediniz. Çünkü sizden biriniz ölümün kendisine ne zaman geleceğini bilemez"  buyurmuşlardır.

Yine sevgili peygamberimiz (sav): İmkânı olduğu halde hac yapmayanları kınamış ve kötü duruma düşeceklerine dikkat çekmiştir. "Bir kimse hastalık, zaruri bir ihtiyaç, herhangi bir sıkıntı veya zalim bir sultanın alıkoyması (gibi bir mazereti olmadan) hac yapmazsa; ister Yahudi, isterse Hıristiyan olarak ölsün" ; buyurmuşlar. Bir başka hadis-i şerifte ise: "Kim yol azığına ve kendisini Allah'ın evi Kâbe'ye ulaştıracak bir bineğe sahip olduğu halde hac yapmazsa, Yahudi ya da Hıristiyan olarak ölmesinde bir fark yoktur"  buyurmuşlardır. Bu durum, Rabbimizin "Kâbe'ye gitmeye gücü yetenlerin Beytullah'ı haccetmesi, Allah'ın emri ve insanlar üzerindeki bir hakkıdır"  buyurmasındandır.

İmam Şafiî ve İmam Muhammed'e göre, hac "ömrî"dir. Yani, kendisine hac farz olan kimse, bunu ileri bir tarihe erteleyebilir. Çünkü "Hac, hicretin 9. yılında farz kılındığı halde, Hz. Peygamber, 10. yıla ertelemiştir." derler.

Bu görüş, Müslümanlara kolaylık sağlar. Ancak, bu kutsal ibadetin (mümkünse) geciktirilmeden yapılmasında fayda vardır. Çünkü dinimiz, hayırlı işlerde acele etmeyi tavsiye eder.

Sözün burasında şunu da ifade etmek gerekir ki; kendisine hac farz olduğu halde hacca gitmek için müracaat etmeyenler ve gitmeye çare aramayanlar sorumludurlar. Ancak Müracaat ettikleri halde, kurada kendisine hac çıkmayanlar vefat ettikleri takdirde Allah yanında sorumlu olmazlar. Çünkü Türkiye şartlarında haccı engelleyen şartlar arasına mazeret olarak kuradan çıkma şartı da eklenebilir. Bu durumda olanlar kendi adına hac yapılmasını vasiyet etmelidirler. Hac kurasına katılmak isteyenler de nasıl olsa çıkmıyor diye ihmal etmeyip kayıt yaptırmalıdırlar.

Cengiz Numanoğlu hocamıza sağlık, afiyet ve uzun ömürler dileyerek konuyu onun bir şiiriyle bitirmek istiyorum:

SAKIN GELME OYUNA

Şeytan der; "Hele dur. Kız bir evlensin,

Şu oğlan, askere bir gidip gelsin,

Torunların yaşı, biraz yükselsin,

Kâbe kaçmadı ya. Bir gün gidersin,

Namaz borçlarını, toptan ödersin."

Akıl derki; sakın, gelme oyuna,

Girme. Şu şeytanın dümen suyuna.

Ok çıkınca, geri dönmez yayına,

Şu andan tezi yok, ver artık karar

Bugün, yarın derken, geç kalmak ta var."

Cumanız mübarek olsun.

Sağlıcakla kalın...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.