Hava Durumu

Renklerin bilimi: Size uygun renkleri nasıl seçmelisiniz?

Renk çemberini kullanarak hayatının en önemli detaylarını daha iyi kullanmaya ne dersin? Kıyafet, oda rengi, obje seçimi, tasarımlarda kullanılacak renkler için sana en uygun renkleri seçmek ister misin? Pek çok kişi renk çemberini sadece birkaç renkten oluşan görsel olarak algılasa da; renk çemberi bilinenin daha da ötesinde bir kavram.

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2023 15:15
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2024 18:44
Kaynak: Sümeyye KAYAALTI
https://bursahayat.com.tr/
Renklerin bilimi: Size uygun renkleri nasıl seçmelisiniz?

Yaşamı şekillendiren, enerjiyi dengeleyen, seçimlere yön veren renkler kişilerin psikolojisi üzerinde de çok etkili. Sana her alanda en uygun rengi seçerek kendini birçok konuda daha iyi hissedebilirsin. Kullanacağın aksesuarda, giyeceğin kıyafette, yazacağın kalemde dahi renklerin gücüne inanabilirsin.

Günlük yaşamında tercih edeceğin renkler, cildine ve zevklerine göre belirlenebilir. Eğer kendine göre bir renk kullanmazsan enerjin düşebilir ve yorgun görünebilirsin. Mental açıdan daha güçlü kalmak, enerjini her zaman daha yüksek tutmak ve iyi görünmek için renklerin bilimi hakkında hazırladığımız bu yazımızı sonuna kadar okuyabilirsin.

RENK BİLİMİ NEDİR?

İngiliz fizikçi Isaac Newton 1670 yıllarında evinin karanlık bir odasına, duvara beyaz perde yerleştirir. Odanın ufak bir köşesinde, güneş ışığının geçmesini sağlayacak düzenek kurar. Işığın önüne üçgen prizma yerleştirir ve yansımanın perdeye geçmesini sağlar. 

Bu yöntem sayesinde gökkuşağında gördüğün gibi 7 farklı renk izlenir. Renkleri gören Newton, bu gizemin üzerine yoğunlaşır ve sonrasında güneş ışığını elmas prizmadan geçirmeyi dener.

Beyaz perdenin üzerine yansıyan renkleri özel bir sistemde sıralayan Newton, bu buluşu ile renk bilimine ışık tutmuştur. Kurduğu renk sıralaması için “Spektrum Solaers (Güneş Tayfı)” adını vermiştir. Güneş tayfı sayesinde, yaşamın pek çok alanında renklerin ve renk geçişlerinin varlığı gözlemlenmiştir.

Renk bilimi; en özet haliyle renklerin birbiri ile uyumunu anlatan özel bir daldır. Newton’un renk çarkı sayesinde, var olan renklerin nasıl kullanılacağı, renklerin kişiler ve yaşam üzerindeki etkisi daha da belirgin hale gelmiştir. Günümüzde renk bilimi sayesinde moda, sanat, edebiyat ve diğer alanlarda sayısız gelişme yaşanmıştır.

RENK BİLİMİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Renk teorisi sayesinde, sahip olduğun her şeyi kendine göre seçebilirsin. Henüz bir tarz edinmediysen, renk çemberinde sana uyum sağlayan renkleri kullanarak evini ve hayatını renklendirebilirsin.

Renk bilimi, kişilik ve psikoloji üzerinde de çok etkili. Renkler, aynı zamanda duyguların da bir yansıması. Sıcak ve soğuk renkler üzerinde yapacağın seçimler anlık duygularını ve karakterini de yansıtmakta.

KİŞİYE GÖRE RENK UYUMU

Renk çemberindeki renkler ve tonlar, kişilerin zevklerine göre seçilir. Eğer kendine uygun bir rengi seçip kıyafetini, eşyalarını düzenlemek istiyorsan öncelikle neyi sevdiğini ve nasıl görünmek istediğini belirlemelisin. 

Renklerin birbiri ile olan uyumu enerjiyi de etkileyeceği için herkesin aynı rengi kullanması ya da sevmesi beklenemez. Bunun için kişiye göre en uygun renk seçimlerinin yapılması gerekir. Yapılan araştırma ve çalışmalara göre kişilerin renk seçimini etkileyen faktörlere birkaç maddeyle değinmek gerekir.

Esmerler İçin Renk Seçimleri

  • Esmersen dolabına ekleyeceğin ürünlerin renginde açık tonları tercih edebilirsin.
  • Eğer açık tonları kullanırsan cilt ve kıyafet uyumunu daha iyi sağlayabilirsin.
  • Siyah, lacivert, gri, füme, koyu yeşil, kahverengi tonlarını seçersen kendini daha esmer görebilirsin. 
  • Cilt tonu ile kıyafetler arasında zıt renkleri kullanarak uyumlu bir kombin içinde görünebilirsin.
  • Yaşamında da açık tonları tercih ederek modunu daha yüksek tutabileceğini biliyor musun?
  • Özellikle de sıcak tonları kullanarak yorgunluk halini daha az hissetmek mümkün.

Sarışınlar İçin Renk Seçimleri

  • Sarışın bir yapın varsa toprak tonları tam sana göre.
  • Toprağı anımsatan kahve, kiremit, doğanın rengi yeşil ve hardal ile dolabında mükemmel bir uyum yakalayabilirsin.
  • Eğer beyaz ve krem renklerini kullanmak istersen cildinle rengin bütünleştiğini ayna karşısında görebilirsin.
  • Saç rengini, cildini daha ön planda görmek istersen cildinle zıt renkleri kullanman önerilir.
  • Çok açık tonları kullanan sarışın kişiler, biraz daha yorgun ve solgun görünmektedir.
  • Bu görünüşü yaşamamak için açık tonlardan kaçabilirsin. 
  • Sıcak ve yumuşak tonlardan faydalanarak yaşamını ve kıyafetlerini şekillendirebilirsin.

Kumral Kişiler İçin Renk Seçimleri

  • Kumral kişiler renk çemberindeki pek çok tondan faydalanabilir.
  • Sıcak ve soğuk renkler, kumral ciltler üzerinde belirgin şekilde kullanılabilir.
  • Mavinin tonları, toprak tonları ve soft renkler kumralların enerjili görünmesini destekler.
  • Kıyafet ve aksesuar seçiminde zorlanan kumrallar, kombinlerinde birçok rengi aynı anda kullanabilme şansına sahip.

MODADA RENK BİLİMİNİN ÖNEMİ NEDİR?

İnsanlar için renkler, ilk çağdan günümüze kadar çok önem taşımıştır. Önemli olduğu alanlardan biri de modadır. Modaya yön veren tasarımlar, her şeyden önce renkleriyle dikkat çeker. Yılın rengi, sosyal projenin rengi ve tarzların rengi yine renk biliminin ürünleri arasındadır. 

Modanın ruhunu yansıtan tasarımlarda kullanılan renkler, bazen bir mesaj bazen de iletişimdir. Mesela; kırmızı çoğu zaman aşkın ve sevginin rengi olarak bilinir ve kullanılır. Özellikle de önemli günlerde kırmızı renginin hakim olduğu ürünler tercih edilir.

Beyaz ise temizliğin, saflığın, iyi ve güzel başlangıçların rengidir. Bu alışkanlıklar modaya da şekil vermektedir. Her dönem farklı bir rengin ve tonun moda olması, sonraki yılları da etkiler. Gelecek zamanda hangi renk moda olur bilinmez ancak son yıllar içinde birçok kişi toprak tonlarının verdiği rahatlık ve keyif içinde dolabını düzenler. Ayrıca mobilya modasında da yine toprak tonlarının verdiği gizemli gücü görmekteyiz.

UYUMLU RENGİ SEÇMEK İÇİN PÜF NOKTALAR

Herhangi bir alanda sana hitap eden uyumlu rengi seçmek istersen; birkaç önerimizi hatırlayarak bilinçli bir seçim yapabilirsin. Alışverişlerinde renk konusunda kararsız kalırsan bu önerilerimiz sana yardım edebilir!

Ayakkabı alırken hangi rengi alacağım diye düşünüyorsan; mevsime ve kıyafetlerine göre seçim yapabilirsin.

Mutfak eşyalarında sana enerji veren, kullandıkça mutlu olacağın renkleri tercih edebilirsin.

Mobilya uzun soluklu bir eşya olduğu için her gördüğünde iyi ki almışım diyeceğin renkleri kullanmalısın.

Günlük eşyalarında tarzına ve beğenilerine hitap eden renkleri kullanman önerilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.